Advent – célegyenesben a karácsonyi készülődés

Vágyakozunk a csend, a meghittség és a szeretetteljes légkör után, szerencsére számos hagyomány, szimbólum segít bennünket az ünnepi készületekben.

Ünnepek és hétköznapok

2022.11.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


Család csomagokat cipel ezüstvasárnap (MTI Fotó: Soós Lajos)

A legsötétebb hónapban a fény visszatérésének ígéretét az adventi koszorú négy gyertyájának egymás utáni meggyújtása jelképezi. A keresztény hagyomány szerint karácsony a megváltó születésének ünnepe, az ezt megelőző időszak pedig az advent, melynek neve is erre utal: adventus Domini = az Úr eljövetele. Az advent hagyományosan böjti idő, mely a Szent András napja utáni első vasárnappal kezdődik, és idén a lehető leghosszabb lesz, mert a szenteste szombatra esik. 

Lábadozó gyerekek nézik a betlehemet egy gyermekkórházban (MTI Fotó: Arany Gábor)

A színtelen, csupasz téli időszak díszítésére előszeretettel használnak az emberek örökzöldeket. Az adventi koszorú ötlete egy német missziós evangélikus lelkésztől származik, aki a hamburgi gyerekotthonban élő gyermekek számára a karácsony közeledtét egy fakerékre rögzített koszorún minden nap meggyújtott gyertyával érzékeltette. Ennek egyszerűsített változata a vasárnapokat jelképező négygyertyás adventi koszorú. A katolikus hagyományban a négy gyertyának jelentése van: a hit, a remény, az öröm és a szeretet.

Válogatják, osztályozzák a halakat a Szegedi Tógazdaság dolgozói (MTI Fotó: Tóth Béla)

A böjt utolsó napja a szentestét felvezető nap. A népi hagyomány szerint ezen a napon máig jellemző a húsmentes menü: mákos guba és halételek. A várakozás időszaka testileg-lelkileg is segíthet felkészülni az ünnepre: a nagycsaládi együttlétek kihívásaira és a többnapos lakomákra. A készüléshez hagyományosan szervesen hozzátartoznak a különféle jócselekedetek, így a rászorulók megsegítése is élelmiszer- és egyéb adományokkal.

Ezzel összhangban a közmédia idén a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét támogatja a Jónak lenni jó! kampányban, amely 2022. december 18-án zárul. Ne feledjék, jónak lenni jó!

Családi körben karácsonykor (MTI Fotó: Lajos György)

Az m3.hu-n idén is készülünk az ünnepi időszakra. December 6-án kedden a Szent Miklós püspök legendájában és az Advent sorozat Mikulás című epizódjában a mikulás történetét és hagyományait elevenítjük fel. 

December 11-én vasárnap az Advent Bécsben című ismeretterjesztő műsorban az osztrák főváros gazdag adventi hagyományaival, régi népszokásaival ismerkedhetünk meg, az Adventi muzsikában hagyományos dallamok szólalnak meg három tételben: furulyán, dudán és énekhangon, végül a Költők társasága című sorozatban Bede Anna Ádvent című versét hallhatjuk Császár Angela előadásában.

December 18-án vasárnap a Duna színpad sorozat - Advent a Nagytétényi Kastélymúzeumban beszélgetést láthatnak művészekkel, alkotókkal az ünnepi készületekről, alkotásról, előadásról. A Gondolatok az Advent negyedik vasárnapjára című műsorban adventi dalok és vers közé ágyazva Seregély István érsek úr osztja meg gondolatait az ünnepkör kapcsán, végül a Szélkiáltó együttes előadásában hallhatják az Adventi ének című dalt az Énekelt versek sorozatban. 

December 19-én hétfőn a Népi Kultúra Műhely - Adventtől Karácsonyig: Szokások, hiedelmek című epizódja kultúrtörténeti kalandozásra hív, és a decemberi jeles napokat mutatja be. Kövessék advent idején is az m3.hu-t!

Borítókép: Az Áruház karácsonyi vásár kínálatával teli kirakatát figyelik gyerekek és szüleik aranyvasárnap MTI Fotó: Pintér Márta, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum,
Azonosító: MTI-FOTO-880991

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Bársony Rózsi, a napfényes kedvű világhírű szubrett

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Bársony Rózsit követjük a siker szárnyán Pesttől Londonon át Bécsig, hisz „klipperen, az ember egy-kettőre itt terem! Helló!”

Gyermeki őszinteség és géppuskalábak

A harminc éve elhunyt Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészre, Feleki Kamillra pályafutását áttekintve emlékezünk. Tartsanak velünk!

Ványadt bácsi, Bagaméri, Mozart: Alfonzóban találkoztak

Az "átváltozóművész" kifejezés nem elég arra, hogy leírja páratlan karakterét. Emlékezzünk születésnapján Alfonzóra jókedvűen - talán ő is így szeretné -, akinek a neve hallatán is mosolyra görbül sokak szája.

Gobbi Hilda emlékére

A 110 éve született Gobbi Hildára a legnépszerűbb alakításairól készült fotógalériával emlékezünk.