Horoszkóp – az állatövi jegyek képekben

Az ember több ezer éve kémleli az égboltot, hogy kifürkéssze a csillagok járását. Ezért igézi meg az a tanítás, mely szerint az égi és földi utak iker pályákon futnak.

Ünnepek és hétköznapok

2021.03.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Krisztus előtti III. században alapított Alexandriában egyesült az elsősorban a bolygókon alapuló egyiptomi asztrológia a mezopotámiai eredetű, főként a csillagképeken alapuló asztrológiával. A bolygók-csillagképek sorsmeghatározó szerepét hirdető hellenisztikus hagyomány az I–II. század fordulóján működött Klaudiosz Ptolemaiosz Tetrabiblosz című könyvén keresztül hatott a bizánci, az arab, később a nyugat-európai asztrológusokra.
Szerkesztőségünk munkatársai érdekes és tréfás képeket választottak archívumunkból az állatövi jegyek bemutatására a tavaszi napforduló alkalmából.

Az állatövi jegyek egy sajószentpéteri iskola falán (MTI Fotó: Kozma István)

Kos (Aries) március 21. – április 20.

Gasei Sándor juhász az 1443 Berci nevű kost készíti elő az 1958. évi mezőgazdasági kiállításra (MTI Fotó: Bajkor József)

Bika (Taurus) április 21.– május 21.

Az Ópályi Tangazdaság Munka Érdemrenddel és Kiváló Állattenyésztő jelvénnyel kitüntetett dolgozója a Laval nevű bika hátán (MTI Fotó: Bajkor József)

Ikrek (Gemini) május 22. – június 21.

A nyolcéves Kanizsai ikrek, Ágnes és Mária felelésre jelentkeznek a tanórán (MTI Fotó: Patkó Klári)

Rák (Cancer) június 22. – július 22.

Az eladó leszedi az állványról a tálalásra szánt homárt a Szent István körúti Önkiszolgáló Vitamin Büfében (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Oroszlán (Leo) július 23. – augusztus 23.

Huszár bácsi, a Budapest Főváros Állat- és Növénykert dolgozója tortával köszönti névnapján Leót, az oroszlánt (MTI Fotó: Mikó István)

Szűz (Virgo) augusztus 24. – szeptember 22. 

Szűz Mária pirogránit szobra (Sinkó András, 1948) a pálosok pécsi, Szent Imréről nevezett temploma előtt (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Mérleg (Libra) szeptember 23.– október 23.

Windisch Pálné, Pagonyi János művezető és Kocsi Ferencné, az Országos Méhészeti Szövetkezet dolgozói mézes süteményt csomagolnak (MTI Fotó: Bereth Ferenc)

Skorpió (Scorpio) október 24. – november 22. 

A Skorpió együttes: Fekete Gábor, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Frenreisz Károly (MTI Fotó: Bara István)

Nyilas (Sagittarius) november 23. – december 21.

Pintér Magda, a Tipográfia SC versenyzője lövésre készül (MTI Fotó: Petrovits László)

Bak (Capricorn) december 22. – január 20.

A „Lökd meg a bakkecskét!” elnevezésű játékkal teszi próbára erejét egy fiatal férfi a Vidámparkban (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Vízöntő (Aquarius) január 21. – február 19.

Szőllősi Endre szobrászművész Vízöntő lány című alkotásán dolgozik (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Halak (Pisces) február 20. – március 20

Vámos Terézia, a Szegedi Konzervgyár dolgozója a halászlékonzervbe kerülő pontyokat mutatja (MTI Fotó: Bajkor József)

Borítókép: Győr, 1960. október 10. A győri Wilhelm Pieck Vagon és Gépgyár csillagászati szakkörének tagjai távcsővel figyelik az éjszakai égboltot. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Tormai Andor. Azonosító: MTI-FOTO-F__TI19601010001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 295 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Az ember, aki táviratban gúnyolta ki Sztálint

Ezen a napon született Királyhegyi Pál író, akit a humor átsegített a nehéz pillanatokon.

A halhatatlan bariton

100 éve született a magyar opera egyik legkiválóbb baritonja, Melis György, akinek nemcsak énektudása, de színészi képességei is kiemelkedők voltak.

Digitisation of multi-track tapes

Soksávos magnószalagok digitalizálása (kétnyelvű cikk)

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.