Ébred a természet, ünnepre ébredünk mi is

Húsvét, melynek szokásaiban összefonódnak a keresztény vallási hagyományok és az ősi, pogány mítoszokban gyökerező hiedelmek, amelyek a természet újjászületéséhez és a termékenységhez kapcsolódnak.

Ünnepek és hétköznapok

2023.04.09 | olvasási idő: kb. 1 perc


Kevesen tudják, hogy a vallási és egészségügyi megfontolások mellett gyakorlati haszna is volt a böjti étrendnek: megkönnyítette a téli időszak alatt kiürült éléskamrából való főzést, illetve az ünnepkörökhöz kapcsolódó, többnapos lakomát is könnyebb volt – a drága húst több héten át mellőzve – összespórolni. 

Egy öregcsertői pingáló asszony unokájának magyarázza a tojásfestés műhelytitkait (MTI Fotó: Járai Rudolf)

A húsvéti ünnepkör hamvazószerdával kezdődik, ekkor a szent negyven nap (nagyböjt) veszi kezdetét. Ezt az időszakot zárja a nagyhét, majd húsvétvasárnappal egy sokkal felszabadultabb időszak kezdődik, mely ötven napig, pünkösdvasárnapig tart.

Esernyő alá bújnak a menyecskék a szódásüveggel locsoló legény elől (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)

Húsvéthétfőn a legények házról házra járnak, hogy meglocsolják az ünneplőbe öltözött lányokat, régen kútból mert vizes vödrökkel, ma már inkább csak szódavízzel vagy kölnivel. A lányok cserébe piros- vagy hímestojást adnak, és illik ilyenkor megvendégelni egy italra, pár falatra a látogatókat. Bár ezeket a szokásokat vidéken még jobban tartják, a mai napig sok városi családnál is legalább a rokonok, ismerősök megfordulnak.

Borítókép: Egy kislány nyuszival ajándékozza meg locsolóját bánki szokás szerint. MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-806750

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

„Ez így gömbölyű” karrier

Születésnapján köszöntjük a számos külföldi kitüntetést és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is kiérdemlő eMeRton díjas Katona Klárit, aki csodálatos hangjával, fülbemászó dallamokkal és bájos arcával lopta be magát a közönség szívébe.

„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

Otthonába hozzuk a szabadságharc hőseit!

Bekukkantunk az m3.hu háza tájára, hogy lássuk, mivel készülnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ígérjük, izgalmas lesz!