Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Kultúrsnack

2022.07.02 | olvasási idő: kb. 2 perc


Amikor a rómaiaknak megjelent az égbolton a Szíriusz, a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép legfényesebb csillaga, akkor tudták, hogy beköszöntött a tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérséklettel járó, többhetes száraz, esőtlen időszak, amely latinul becézve a Kiskutya, vagyis a Canicula nevet kapta.

A Fővárosi Autóbuszüzem dolgozója hideg vízzel locsolja magát a kánikulában (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Érdekes, hogy míg más európai nyelvek a latinból egyenesen átvették vagy lefordították a kánikulai „kutyanapokat”, addig a magyarban még próbálkozták a „hőhónap” szóösszetételt meghonosítani, bár a Kutya meleg van! kifejezés nálunk is igen elterjedt. 

Egy üdítőárus mandarinszörpöt kínál a kánikulában (MTI Fotó/Magyar Fotó: Jónás Pál)

A rekkenő hőség kialakulásában jelentős szerepet játszik a beáramló észak-afrikai légtömeg. A Szahara algériai vidékét a marokkói Magas-Atlasz hegység teljesen leárnyékolja az óceán felől érkező nedves, hűvös áramlatoktól, így Algéria területére már csak a száraz, meleg levegő érkezik. Ettől keletre pedig már nem található számottevő domborzati akadály a partokon, így kedvező áramlás esetén a forró légtömegek könnyedén Európa felé veszik az útjukat, esetenként fel egészen a tundravidékig.

Egy kisfiú belekortyol a sörbe a júniusi kánikulában (MTI Fotó: Pap Jenő)

Hőségriadó esetén kerülni kell a megterhelő fizikai munkát, figyelni a fokozott folyadékbevitelre, a nehéz ételek kerülésére, a test vízzel hűsítésére, a napközbeni árnyékolásra, az éjjeli szellőztetésre, hiszen az átlaghőmérséklet akár csak egyszeri 25 °C fok fölé emelkedése már megterheli szervezetünket. A kánikula heteiben pedig mind az átlaghőmérséklet, mind ennek az időszaknak a tartama még tovább nőhet.

Egy asszony újsággal a fején megy a Margit hídon a kánikulában. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Borítókép: Kutya hűsöl gazdájával egy gumicsónakban a Balatonban MTI Fotó: Bojár Sándor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F___B19620812001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Gyere, kislány, gyere!”

Magyarország első lánybandája, a Beatrice alapítóját, Csuka Mónikát köszöntjük születésnapja alkalmából.

Egy húsdarálótól a Sztracsatelláig

Eredetileg filmrendezőnek készült, de végül színészként végzett, és a magyar színjátszás és kabaré megkerülhetetlen alakjává lett a ma 75 éves Kern András.

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.

Gödöllői HÉV: szemben a forgalommal

110 éve készült el a Budapest-Gödöllő közötti villamosított HÉV-vonal.