Képzett kutyusok

Áprilisban az emberek életét megkönnyítő vagy épp megmentő vakvezető, rohamjelző, terápiás, mentő-, kutató, rendőr- vagy mozgássérülteket segítő kutyákról emlékezünk meg.

Kultúrsnack

2022.04.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


A kutya nemcsak az ember leghűségesebb barátja, de kiváló munkatárs is, ezért most a munkakutyáról emlékezünk meg néhány mondat erejéig. Ezek a különlegesen képzett kutyák több száz élet megmentéséért vagy az életkörülmények javításáért felelősek, képzésük nagyon összetett, sokéves feladat. A megfelelő fajtájú és vérmérsékletű kölyökkutya kiválasztásával kezdődik a folyamat, melyet sok-sok óra kiképzés és különféle vizsgák sikeres teljesítése követ. 

Menekülő ember elfogását gyakorolják az állatok a Belügyminisztérium Kutyakiképző Iskolájában. 1963 MTI Fotó: Bara István

Bármennyire aranyos és simogatni való egy kölyök vakvezető tanulókutya egy buszon vagy az utcán, ő ilyenkor dolgozik, tanul, szocializálódik A magyar kutyakiképzés elsőrangú, hiszen éles helyzetekben és világversenyeken is az élvonalban járnak a magyar mentőkutyák. 

 

Kántor kutya egy rendőrt ment ki a vízből a Kántor című tv filmsorozat egyik jelenetében. 1975 MTV Fotó: Kiss Júlia

A leghíresebb magyar rendőrkutya Kántor, akiről könyvet írtak, filmsorozatot forgattak, testét pedig múzeum őrzi. Mancsot pedig szintén nem kell bemutatni, a róla készült film az összes magyar mentőkutya előtt tiszteleg. Mi, emberek hálásak lehetünk áldozatos és önzetlen munkájukért, amiért cserébe csak simogatást és jutalomfalatot várnak.

Borítókép: Donka, a vakvezető németjuhász kutya, 1965. MTI Fotó: Sziklás Mária Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Csárdáskirálynő – az operettek operettje

Egy évvel a bécsi ősbemutató után, 1916. november 3-án a budapesti Király Színházban mutatták be Kálmán Imre operettjét.

Világelső acetilénlámpák

125 évvel ezelőtt gyúltak ki a világon elsőként Tatán az utcai acetilénlámpák fényei. Ma már el sem tudjuk képzelni az életünket közvilágítás nélkül, ám hosszú utat jártunk be a gázlámpáktól a központilag vezérelt világításig.

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

„Mi nem akartunk felnőni…”

Állította a Markos-Nádas-Boncz trióról a ma 60 éves Nádas György, aki 56 éve van a pályán, első fellépésekor ugyanis mindössze négyéves volt. Az előadott dalt édesapja, Nádas Gábor zeneszerző írta, meg is mutatjuk!