Pünkösdi agytorna

Nagyszüleink és az ő nagyszüleik még eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket a használati tárgyakat, amelyekben a népi bölcsesség és szépérzék öltött alakot. Ismerős tárgyakat és elfeledett neveket hoztunk kvízünkben, lássuk, Ön mennyit tud összepárosítani!

Kvíz

2021.05.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


A kezes holmik lassan kikoptak a használatból, töredék részük múzeumba került, sokat elnyűttek vagy szemétre vetettek, de a lakásokat, nyaralókat, kerteket mind a mai napig számos példányuk ékesíti. Nevük sokszor ismerősen cseng még, de már nem mindig tudjuk, mire is vonatkoznak. A névkeveredést tárgytévesztés, majd névfeledés követte. Kvízünkkel Ön is tehet egy próbát, hogy mennyire ismeri a népi kultúra tárgyait. Három lehetséges válasz közül kell kiválasztania a megfelelőt.

Borítókép: Mezőkövesd, 1955. május 14. Matyó asszony, matyó menyecske és matyó leány beszélget a tisztaszobában. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Vadas Ernő. Azonosító: MTI-FOTO-784043

További cikkek:

Muráti Lili, a modern nő

110 éve született a díva, aki vonaton jött világra, és autón száguldott a hírnév felé.

10 érdekesség Somló Tamásról - kvíz

Ma lenne 75 éves a budapesti születésű énekes-zenész, ennek apropóján játékra invitáljuk Önöket. Ki mennyit tud Somló Tamásról?

Ligeti Miklós – akinek hasonló sors jutott osztályrészül, mint akiről híres szobrát mintázta

Legnevezetesebb alkotását, a Városligetben látható Névtelen jegyzőt mindenki ismeri, de a szobrász nevét csak kevesen, pedig 1907-ben közösen állította ki műveit Auguste Rodinnel Párizsban.

125 éves a Szabadság híd

1896. október 4-én avatták fel Budapesten a Ferenc Józsefről elnevezett dunai átkelőt, a mai Szabadság hidat.