Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

2020.04.08 | olvasási idő: kb. 0 perc


A zenekar 1993-ban alakult Héja Domonkos és akkoriban még javarészt zeneművészeti szakközépiskolás barátok kezdeményezésére. Az eredményes műhelymunka és rendszeres koncertezés folytán az együttes a magyar zenei élet egyik fontos szereplőjévé vált. A zenekar manapság is az egyik legfiatalabb hivatásos együttes, immár elismert programmal. Céljaik között szerepel beavató műsorokkal, formabontó és tematikus koncertekkel közel hozni a gyermekekhez és fiatalokhoz a komolyzenét. A zenekar művészeti vezetője Hámori Máté.

Online Programfüzet

Zeneakadémia - 2018. február 28.
Übermensch Meghallgatom
Az Óbudai Danubia Zenekar Modern Idők koncertsorozatának 2. koncertje

A nagybajszú ember letette a tollat, remegő kézzel pipára gyújtott, és gyanúsan nézegette azt a leírhatatlan mondatot a papíron. „Isten halott.” Ennyi volna hát? Nem kellett hadsereg, se Jákob lajtorjája, se mennydörgés és villámlás, és máris ledőlt egy régi, nyomasztó bálvány. Csak azt az újat kellett a helyébe faragni, egy kifürkészhetőbbet, egy ismerőst, aki válaszol, ha kérdezik. Nézte a mondatot, és nem jött rá, mi hiányzik. Hisz az Übermenschben ott van minden, amit az ember az istentől örökölt, ott van felnagyítva az erő, a könyörtelenség, a teremtés vágya és lehetősége, ott az egész világ… Mégis, valami hiányzik. Órákig töprengett így, majd a kihűlt pipát letéve nyugtalan, álomtalan alvásba zuhant. És nem jutott eszébe soha már az az egy szó: kegyelem.

Copland: Fanfare for the common man
Wagner: Tannhäuser – nyitány
Wagner: Istenek alkonya – Siegfried Rajnai útja
R. Strauss: Imigyen szóla Zarathustra

Vezényel: Hámori Máté
További információ
Zeneakadémia - 2018. március 23.
Egyedül - Meghallgatom
Az Óbudai Danubia Zenekar Modern Idők koncertsorozatának 3. koncertje

Nem tudunk nem hinni valamiben. És ha elvesztettük Istent, majd elvesztettük az emberbe vetett hitünket is, hát mi marad végül? Ekkor megragadjuk azt, ami még öröknek és szentnek tűnhet a világban, és felfedezzük a művészetet magunknak. Egy imát, amit a semmibe mormolunk, egy üzenetet, amit a kút mélyére hajítunk, és mégis: remegve várjuk a választ, ha nem mástól, hát egymástól. És ez egyszer csak működni kezd: emberek gyűlnek össze, hogy megcsodálják gondosan ápolt, tárgyavesztett hitünk zenévé kovácsolt hangjait. És ez az együttlét olyan nagyon jó: reményt ad, és hitet plántál a többi, szomorúságba merevedett szívbe is. És csodák csodája: a művész magánya, az alkotó magánya, a hallgató magánya itt, a pillanat csodájában egymásra néz. És abban az egy pillanatban megérzik, hogy nincsenek egyedül.

Rachmaninov: III. zongoraverseny
Rachmaninov: I. szimfónia

Közreműködik: Tomoki Sakata – zongora
Vezényel: Stanislav Kochanovsky

További információ
Zeneakadémia - 2018. április 26.
A szabadság mítosza - Meghallgatom
Az Óbudai Damubia Zenekar Modern Idők Koncertsorozatának 4. koncertje

A kör – általában – bezárul. (Az évad meg – általában – Beethovennel zárul). A hosszú, előző század érzelmi hullámvasútja jól felkavarta a modern ember gyomrát, hogy aztán új, simább úton haladjon Kánaán felé – bár a megérkezésben egyre bizonytalanabb. Csalódva Istenben, emberben, művészetben, hadvezérekben és prófétákban, maradt a puszta jog, és az új szentháromság: egyenlőség, testvériség, szabadság! Ne nevessünk ezen ma, amikor oly könnyű lenne ezt is félredobni, csalódva a semmit választva inkább. Hinni soha nem volt könnyű hivatás, tudta ezt az a régi, nagy lázadó is. Magába zártan, túl az emberin, túl a boldogság lehetőségén, vajon miért mégis Istenhez kiáltotta el a szabadság utolsó, heroikus szózatát?

Beethoven: Missa solemnis

Közreműködik: Nemzeti Énekkar, Kolonits Klára, Kálnay Zsófia, Megyesi Zoltán, Bakonyi Marcell
Vezényel: Hámori Máté

További információ
Zeneakadémia - 2018. szeptember 20.
Lutosławski, Bartók - Meghallgatom
2018. őszi bérletsorozat, 1. koncert

„Itt, mindenki szeme láttára vette elő fáradt mozdulattal a köpeny belső oldalára varrt zsebből az igazolását, és bizalommal nyújtotta oda a rendőr elvtársnak. A rendőr – nyalka, bajuszos üzbég, olyan, mint egy fiatal tábornok – fontoskodó arccal olvasta el, és közölte a sor szélén állókkal: – Ezt itt előrevesszük. Műtötték.”

Lutosławski: Concerto zenekarra
Bartók: Concerto zenekarra
Vezényel: Hámori Máté

További információ
Zeneakadémia - 2018. október 18.
Bernstein, Ellington, Dvořák - Meghallgatom
2018. őszi bérletsorozat, 2. koncert

„(…) amit a kezemben tartok, az az egészség, a harmónia és a táperő jelképe. Egyszerűsége keleties egyszerűség, mi azonban amerikaiak vagyunk, Kilgore, nem kínaiak. Nekünk, amerikaiaknak színpompás, háromdimenziós, zamatos jelképek kellenek. Legfőképpen pedig olyan jelképekre sóvárgunk, amelyeket még nem rontottak meg a nemzetünk által elkövetett főbenjáró bűnök, mint például a rabszolgatartás, a fajirtás vagy a bűnös hanyagság, sem a kisstílű kapzsiság és ravaszság. – Nézzen föl, Mr. Trout – mondtam, és türelmesen vártam. (…) Az öregember fölnézett. (…) Látta, hogy egy almát tartok a kezemben.”

John Cage: 4’33”
Ives: A megválaszolatlan kérdés
Copland: Az élet ígérete
Elmer Bernstein: A hét mesterlövész
Ellington: Új világ jő
Dvořák: Új világ szimfónia

Közreműködik: Juhász Attila – zongora
Vezényel:Azis Sadikovic – a 2017 Maestro Solti Nemzetközi karmesterverseny II. helyezettje

További információ
Zeneakadémia - 2018. november 22.
Rautavaara, Liszt - Meghallgatom
2018. őszi bérletsorozat, 3. koncert

„Végül, mintegy tizenöt esztendő múlva, nem volt már sokkal nagyobb, mint holmi sün, egy nemezes-tüskés, mohával benőtt csodalény, kinek már semmi zivatar nem ártott, s kin a visszafejlődött végtagok, karocskák-lábacskák, a szemecskék meg szájnyílás is nehezen voltak felismerhetők. Időt ez nem ismert. (…) Kékesfekete, kénes villámú viharok vonultak fel félelmes-tétován, megkönnyebbültek sisteregve a zengő víz felett, megszórván jégesővel, s villámaik a felgerjedt hullámokba vágtak, melyek magasra csapva ostromolták a rendíthetetlen szikla lábát. Azután minden jó volt, s békesség – éppoly fenséges, megfoghatatlan, mint az előbbi rombolás – töltött be mindent, s édes, felül napsugaras esőben ívelt egyik parttalanságtól a másikig, nedves szépségében a hétszínű szivárvány.”

Rautavaara: A fény angyala – VII. szimfónia – magyarországi bemutató
Liszt: Dante szimfónia

Közreműködik: Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara
Vezényel: Hámori Máté
További információ
Zeneakadémia - 2018. december 30.
ÓDZ 25 - Meghallgatom

Erkel: Hunyadi László – nyitány
Saint-Saëns: h-moll hegedűverseny
Közreműködik: Kelemen Barnabás
Vezényel: Hámori Máté

Gershwin:Egy amerikai Párizsban
Vezényel: Kovács János

Muszorgszij – Ravel: Egy kiállítás képei
Vezényel: Héja Domonkos
További információ
Zeneakadémia - 2019. január 17.
Takemitsu, Mendelssohn. Sibelius, Debussy - Meghallgatom
Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi bérletes koncertsorozatának első műsora

  „(…) Kiért, s már csuklott össze a térde
s izmos két keze; mert a szivét leigázta a tenger.
Puffadt volt az egész teste, s bugyogott ki a sós víz
orrán és száján; elakadt lélegzete, hangja,
és alig élve hevert, szörnyen kimerült a habokban. (…)
Majd összekotort két drága kezével
egy széles heverőt; az avarhalom éppen elég volt,
hogy két embert is, vagy akár hármat betakarjon,téli vihar ha szakad, ha akármíly szörnyen is őrjöng. (…)
Néki Athéné
Álmot szórt a szemére, hogy az szűntesse azonnal
nagy kimerültségét, jó szemhéját betakarva.”


Takemitsu: Visions

Mendelssohn: e-moll hegedűverseny
Sibelius: A tengeri nimfák
Debussy: A tenger

Közreműködik: Pusker Júlia – hegedű
Vezényel: Ricardo Casero

További Információ
Zeneakadémia - 2019. február 14.
Adés, Beethoven - Meghallgatom
Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi bérletes koncertsorozatának második műsora

  „– Ne fussatok, gyáva aljas fajzat! Csak egyetlen magányos lovag támad rátok! (…) Ezt mondván, egész szívével szerelme hölgyének, Dulcineának ajánlotta magát, arra kérve őt, hogy jöjjön segítségére a szörnyű viadalban, majd sisakrostélyát mélyen lebocsátotta, a dárdát rohamra szögezte, s a Rocinantétól telhető legnagyobb sebességgel rontott neki a legközelebb álló szélmalomnak.”

Adés: Asyla
Beethoven: IX. szimfónia

Közreműködik: Rőser Orsolya Hajnalka – szoprán, Balga Gabriella – mezzoszoprán, Szappanos Tibor – tenor, Rácz István – bariton, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Hámori Máté

További információ
Zeneakadémia - 2019. március 14.
Gubaidulina, Vivaldi - Meghallgatom
Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi bérletes koncertsorozatának harmadik műsora

„Aztán lassan kúsztam fel a póznán – a tetején voltam, megálltam és pihentem. A veríték forrón, lassan folyt le arcomon. Minden izmom megfeszült, mint az íj, és remegett. Vártam, míg az épület ingása eléri a holtpontot – ekkor halálos csöndben kiegyenesedtem, kibontottam trikómat és kihúztam a hegedűt… Remegő kézzel illesztettem rá a vonót… most egyik lábammal tapogatózva, lassan elengedtem a póznát – előredőltem… egyensúlyoztam néhány percig… s felhasználva a rémület csöndjét, mely odalent kitátotta a szájakat s marokra fogta a szíveket… lassan és remegve játszani kezdtem a melódiát, amit régen, régen, régen hallottam egyszer zengeni és zokogni a szívemben.”

Gubaidulina: Offertorium
Közreműködik: Cosima Soulez-Lariviére – hegedű
Karmester: Kelemen Barnabás

  Vivaldi: A négy évszak
Közreműködik: Zalai Antal – hegedű

További információ
Zeneakadémia - 2019. október 15.
Brahms, Ravel, Strauss - Meghallgatom
Az „Út a zenéhez” sorozat második koncertje

Hihetetlen, hogy Dong Hyek Lim még mindig csak harmincöt éves. A dél-koreai születésű zongoraművész tizenkét éves korában hívta fel magára a figyelmet a moszkvai ifjúsági Chopin-verseny második díjával, azóta pedig hasonlították már Rubinsteinhez, Cortothoz és Argerichhez. Ravel elegáns, vibráló G-dúr zongoraversenyében alkalma lesz megmutatni, miért ünneplik ennyire. A koncertet Brahms II. szimfóniája nyitja, amely – ahhoz képest, hogy a zeneszerző kedvence volt a sajátjai közül, a legritkábban játszott darabja a műfajban. Richard Strauss Rózsalovag-szvitjével búcsúzunk, amely az őrülten sikeres, a zeneszerzőt szó szerint sztárrá avató, azonos című opera zenéjéből készült.

Ravel: G-dúr zongoraverseny
Strauss: Rózsalovag-szvit
Brahms: II. szimfónia

Közreműködik: Dong Hyek Lim – zongora
Vezényel: Hámori Máté

További információ
További cikkek:

Csalok, de jól csinálom!

110 éve született Rodolfo, aki egy szerencsés életmentés miatt lett bűvész, és több mint ötezer trükköt tudott a bűvészet minden területéről. Születésnapja egyben a Magyar Bűvészet Napja is.

Hosszú hétvége a magyar irodalom utolsó nagyasszonyával

Az ajtó, Für Elise, Régimódi történet. Csupán néhány kiragadott cím életművéből, de fölösleges is folytatni a fölsorolást, hiszen úgyis mindenki azonnal tudja, hogy Szabó Magdáról, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású és máig divatos alkotójáról van szó, aki Esterházy Péter szavaival a magyar irodalom utolsó nagyasszonya volt.

Avar István - Szénfejtésből színpadi gyémánt

A 20. század második felének egyik legnagyszerűbb klasszikus színésze volt a 90 éve született Avar István. „Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Boldoggá tesz, doppingol.” – vallotta.

Tündérlaki komikánkra emlékezünk

125 évvel ezelőtt született az 1930-as évek komikaideálja. Gombaszögi Elláról hoztunk néhány érdekességet.