„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

Karakter

2022.08.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Reich Károly kétszeres Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas grafikus otthonában alkot (MTI Fotó: Maár Mariann)

Nemzedékek nőttek fel mesefigurái között. A Balatonszemesen született illusztrátor figyelmét már egész kicsi korától le tudta kötni a rajzolás és a fafaragás. „Magamat nagyon szerencsésnek érzem, mert ehhez a munkához szükséges képességemet és élményanyagomat, mint falun született és ott nevelkedett gyerek, már hoztam magammal.” 

Reich Károly grafikusművész illusztrációja Vackorról, a kölyökmackóról, Kormos István költő verses meséinek hőséről

Első munkái kirakati dekorációk voltak, majd főiskolai tanulmányai után filmplakátok tervezésével, grafikák, illusztrációk készítésével foglalkozott. 

A 65 éves művész műtermében (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Bár kiállításokon először meseillusztrációival szerepelt, alkotásai nem ismeretlenek a művészetrajongók között sem: mitológiai témájú tusrajzai, Shakespeare-illusztrációi, grafikái és rézkarcai is árulkodnak természet-, ember- és állatszeretetéről. A Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikus, kiváló művész így vall magáról: „Szinte már hitemmé vált, hogy gyerekek számára rajzolni az a legeslegtisztességesebb és a legszebb dolgok egyike, és ez az én nagy örömöm is."

Reich Károly műtermében (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Borítókép: Reich Károly Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, kiváló művész otthonában. MTI Fotó: Balassa Ferenc, Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896258

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Jelet hagyni, hogy voltunk és elbuktunk, de lényünkben és e jelekben a magyarázat” – így hangzik Kondor Béla keserű ars poeticája.

Kondor Béla kétszeres Munkácsy Mihály-díjas, posztumusz Kossuth- és Magyar Örökség-díjas festő, grafikus, költő 1931. február 17-én született.

Ligeti Miklós – akinek hasonló sors jutott osztályrészül, mint akiről híres szobrát mintázta

Legnevezetesebb alkotását, a Városligetben látható Névtelen jegyzőt mindenki ismeri, de a szobrász nevét csak kevesen, pedig 1907-ben közösen állította ki műveit Auguste Rodinnel Párizsban.

Leporolva, restaurálva: Öveges professzor legkedvesebb kísérletei

Ki volt ez az átütő lelkesedésű, Einstein-frizurájú, szódásüveg szemüvegű kisöreg, aki minden vackot felhasznál a háztartásból, csak hogy megértesse velünk a fizika törvényszerűségeit?

Frakk, the cat menace - a favourite of young and old

Frakk, a macskák réme – kicsik és nagyok kedvence (kétnyelvű cikk)