„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

Karakter

2022.08.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Reich Károly kétszeres Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas grafikus otthonában alkot (MTI Fotó: Maár Mariann)

Nemzedékek nőttek fel mesefigurái között. A Balatonszemesen született illusztrátor figyelmét már egész kicsi korától le tudta kötni a rajzolás és a fafaragás. „Magamat nagyon szerencsésnek érzem, mert ehhez a munkához szükséges képességemet és élményanyagomat, mint falun született és ott nevelkedett gyerek, már hoztam magammal.” 

Reich Károly grafikusművész illusztrációja Vackorról, a kölyökmackóról, Kormos István költő verses meséinek hőséről

Első munkái kirakati dekorációk voltak, majd főiskolai tanulmányai után filmplakátok tervezésével, grafikák, illusztrációk készítésével foglalkozott. 

A 65 éves művész műtermében (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Bár kiállításokon először meseillusztrációival szerepelt, alkotásai nem ismeretlenek a művészetrajongók között sem: mitológiai témájú tusrajzai, Shakespeare-illusztrációi, grafikái és rézkarcai is árulkodnak természet-, ember- és állatszeretetéről. A Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikus, kiváló művész így vall magáról: „Szinte már hitemmé vált, hogy gyerekek számára rajzolni az a legeslegtisztességesebb és a legszebb dolgok egyike, és ez az én nagy örömöm is."

Reich Károly műtermében (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Borítókép: Reich Károly Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, kiváló művész otthonában. MTI Fotó: Balassa Ferenc, Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896258

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Laboratórium helyett színpad

Általános iskolás korában a természettudomány, főleg a fizika és a kémia érdekelte. Mikroszkóppal vizsgálódott, eredetileg vegyésznek készült, de rádiót is épített. A közönség szerencséjére azonban felfigyeltek rá a rákosligeti templomi kórusban. Így indult a legendás énekes, Gregor József pályája, aki augusztus 8-án ünnepelné 80. születésnapját.

Akinek a kezében a karmesterpálca varázspálcává vált

Volt tánciskolában bárzongorista és játszott a némafilmek alá mozizenekarban is. 115 éve született Ferencsik János karmester.

Éltető erőforrás a víz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja. Ennek képeit hoztuk el az érdeklődőknek ebben a formában is.

Nagykörút

1896. augusztus 31-én adták át a millenniumi ünnepségek keretében a budapesti Nagykörutat.