„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

Karakter

2022.08.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Reich Károly kétszeres Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas grafikus otthonában alkot (MTI Fotó: Maár Mariann)

Nemzedékek nőttek fel mesefigurái között. A Balatonszemesen született illusztrátor figyelmét már egész kicsi korától le tudta kötni a rajzolás és a fafaragás. „Magamat nagyon szerencsésnek érzem, mert ehhez a munkához szükséges képességemet és élményanyagomat, mint falun született és ott nevelkedett gyerek, már hoztam magammal.” 

Reich Károly grafikusművész illusztrációja Vackorról, a kölyökmackóról, Kormos István költő verses meséinek hőséről

Első munkái kirakati dekorációk voltak, majd főiskolai tanulmányai után filmplakátok tervezésével, grafikák, illusztrációk készítésével foglalkozott. 

A 65 éves művész műtermében (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Bár kiállításokon először meseillusztrációival szerepelt, alkotásai nem ismeretlenek a művészetrajongók között sem: mitológiai témájú tusrajzai, Shakespeare-illusztrációi, grafikái és rézkarcai is árulkodnak természet-, ember- és állatszeretetéről. A Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikus, kiváló művész így vall magáról: „Szinte már hitemmé vált, hogy gyerekek számára rajzolni az a legeslegtisztességesebb és a legszebb dolgok egyike, és ez az én nagy örömöm is."

Reich Károly műtermében (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Borítókép: Reich Károly Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, kiváló művész otthonában. MTI Fotó: Balassa Ferenc, Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896258

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Fényképészből nevettető

Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és Jászai Mari-díjas és a Halhatatlanok Társulatának sorába is beválasztott színész-parodistát, Gálvölgyi Jánost, aki kerülőúton érkezett a világot jelentő deszkákra.

Törőcsik Mari 85!

Törőcsik Mari idén novemberben ünnepli 85. születésnapját. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díj büszke tulajdonosa. Nem utolsó sorban pedig érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Akinek mindene volt a minőség

A 70 évvel ezelőtt született Kocsis Zoltánra, Bartók és Kurtág legautentikusabb előadójára emlékezünk, akinek születésnapja a magyar klasszikus zene napja 2021 óta.

Schubert Éva, aki több nyelven volt képes mindent és mindenkit eljátszani

Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt, dédapjának testvére vándorszínészkedett, Petőfivel együtt lépett fel Székesfehérvárott.