Magyar rejtvényfejtők napja

Február 3-án ünnepeljük a magyar rejtvényfejtők napját annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles magazin, amely vasárnaponként került az újságárusokhoz, ugyanis akkor az volt az egyetlen munkaszüneti nap.

Kultúrsnack

2022.02.03 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az első magyar keresztrejtvény 1925. január 22-én jelent meg a Ma Este című hetilapban, amelynek nyereménye is nagyon újszerű volt, az akkoriban divatos mahdzsong játékot sorsolták ki a helyes megfejtők között.

Családi keresztrejtvényfejtés 1957 februárjában. (MTI Fotó: Pap Jenő)

Ezután sorra jelentek meg a fejtörők az újságokban, a kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: például a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán a fődíj egy körúti bérház volt.

Budapest, 1975. április 15. Keresztrejtvényt fejt egy asszony a Városligetben. ( MTI Fotó: Benkő Imre)

Az első rejtvényfejtő klub 1968-ban Pécsett alakult meg, ahol előbb háziversenyeket, később már városok között zajló versenyeket is szerveztek. Ezután a Füles koordinálásával gombamód szaporodtak a rejtvényfejtő klubok országszerte, és rendszeresen meg is mérkőztek egymással az ország legjobb rejtvényfejtői. 

Budapest, 1983. június 26. Nyitrai Dorottya, a Maxim bár fiatal táncosnője szabadidejében keresztrejtvényt fejt. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Borítókép: 1963. október 22. Rejtvényt fejt egy idős férfi a Bella Italia olasz étterem teraszán, a Duna-korzón, a Vigadó térnél. MTI Fotó: Marosi László

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 311 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tűzoltók napja

1991 óta május 4-én az életüket naponta kockáztatók előtt tisztelgünk. A lánglovagok elsődleges feladata az emberi élet- és a vagyonmentés, de segítenek katasztrófa-elhárításban, sőt, néha kisállatok mentésében is.

A Császár

Albert Flórián, a Ferencváros és a válogatott csatára, háromszoros gólkirály, a magyar futball egyetlen aranylabdása, a Nemzet Sportolója szeptember 15-én lenne nyolcvanéves.

Kuriózumok nyomában Pécs belvárosában

A pécsi ókeresztény temetőt kultúrtörténeti kategóriában az UNESCO 2000. november 30-án felvette a Világörökség listájára. Rómán kívül sehol a világon nem maradt fenn eredeti szépségében a késő ókori, keresztény temetői falfestészet ilyen gazdag emléke.

Boldog pí-napot kívánunk!

Mi köze a pitének a matematikához, hogyan kapcsolódik ehhez a március 14., és mik azok a pí-versek?