Magyar rejtvényfejtők napja

Február 3-án ünnepeljük a magyar rejtvényfejtők napját annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles magazin, amely vasárnaponként került az újságárusokhoz, ugyanis akkor az volt az egyetlen munkaszüneti nap.

Kultúrsnack

2022.02.03 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az első magyar keresztrejtvény 1925. január 22-én jelent meg a Ma Este című hetilapban, amelynek nyereménye is nagyon újszerű volt, az akkoriban divatos mahdzsong játékot sorsolták ki a helyes megfejtők között.

Családi keresztrejtvényfejtés 1957 februárjában. (MTI Fotó: Pap Jenő)

Ezután sorra jelentek meg a fejtörők az újságokban, a kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: például a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán a fődíj egy körúti bérház volt.

Budapest, 1975. április 15. Keresztrejtvényt fejt egy asszony a Városligetben. ( MTI Fotó: Benkő Imre)

Az első rejtvényfejtő klub 1968-ban Pécsett alakult meg, ahol előbb háziversenyeket, később már városok között zajló versenyeket is szerveztek. Ezután a Füles koordinálásával gombamód szaporodtak a rejtvényfejtő klubok országszerte, és rendszeresen meg is mérkőztek egymással az ország legjobb rejtvényfejtői. 

Budapest, 1983. június 26. Nyitrai Dorottya, a Maxim bár fiatal táncosnője szabadidejében keresztrejtvényt fejt. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Borítókép: 1963. október 22. Rejtvényt fejt egy idős férfi a Bella Italia olasz étterem teraszán, a Duna-korzón, a Vigadó térnél. MTI Fotó: Marosi László

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 311 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Magyar sikerek az Arany Pálma árnyékában: 75 éves a Cannes-i Filmfesztivál

A francia Riviéra Azúr-partján először 1946 őszén rendezték meg a legendás filmes seregszemlét. 1939-ben indult volna, a mozgóképet feltaláló egyik Lumière fivér, Louis elnökletével, ha nem tör ki pont a tervezett megnyitó napján a második világháború. Idézzünk fel néhány emlékezetes magyar sikert a Nemzeti Fotótár filmtörténeti pillanatképeivel!

Boldog pí-napot kívánunk!

Mi köze a pitének a matematikához, hogyan kapcsolódik ehhez a március 14., és mik azok a pí-versek?

Január 12. – a magyar musical napja

2012 óta ez a nap a magyar musical napja: 1961-ben ezen a napon mutatták be az Egy szerelem három éjszakája című zenés darabot.

Kő és lélek – megkövült történelmünk

Melocco Miklós Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, a nemzet művésze, a Corvin-lánc kitüntetettje 1935. április 3-án született Rómában.