Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.

Karakter

2021.11.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Horgonynak hívják az Egyesült Államokban azokat a televíziós személyiségeket, akik képesek a képernyőhöz láncolni, „horgonyozni” a nézőket. A többnyire főműsoridőben sugárzott híradók, beszélgetős műsorok, show-k, vetélkedők házigazdái gyakran sok évtizedes karrierjük során nézők generációinak életében meghatározó szereplők. Ahogy a világot látjuk és érzékeljük, azt a 20. század második felétől a televíziózás határozta meg. 

Tamási Eszter és Varga József műsorvezetők a Magyar Rádió és Televízió első táncdalfesztiváljának döntőjében. (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

A magyar tévés „horgonyoknak” részben hálásabb, részben hálátlanabb szerep jutott. A csatornák és műsorok kínálatában egészen az 1990-es évekig, a kábel-, műholdas- és kereskedelmi adók, később az internetes terjesztés térnyeréséig, nem volt túl nagy választék. Ennek ellenére a tévébemondónők sorai közt két férfi neve fémjelzi a magyar televíziózást. Az indulást Varga Józsefé, az első férfi tévébemondóé, az érett korszakot pedig Kovács P. Józsefé.

Kovács P. József a Magyar Televízió bemondója a hírolvasó stúdióban. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

A korán, alig 51 évesen elhunyt Varga József egyedi személyiségével a magyar televíziózás kezdetétől magára szabta a tévébemondó, műsorvezető és kommentátor szerepét és műfaját. Már 1949-től újságíróként dolgozott, s a Magyar Rádióban figyeltek fel vonzó orgánumára. Így 1960-ig bemondóként itt is mikrofon elé ült. A Magyar Televízió hőskorától pedig a nézők közkedvelt „Varga Jóskája” lett, bemondóként, hírolvasóként. 

Varga József. A felvétel készítésének pontos ideje és készítője ismeretlen

Sokoldalúságát gálaműsorok, szilveszteri szórakoztató összeállítások és az országot lázban tartó Táncdalfesztiválok népszerű konferansziéjaként is bizonyította. A TV Híradó kommentátoraként, sajátosan fanyar személyiségével elnyerte a „Savanyú Jóska” becenevet, miközben feladatkörét jóval kiterjesztve megteremtette a hétköznapi történések tévé-jegyzetét. A tévében és a tévének élt. 

Kovács P. József műsorvezető a News Room-ban, a televízió 30 éves híradó szerkesztőségében. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Az idén 80 esztendős Kovács P. József bemondó, műsorvezető és előadóművész is a magyar televíziózás legfelkészültebb, meghatározó arcai közé tartozik. Irodalomtanára Szabó Magda volt. 1959 tavaszán országos szavalóversenyt nyert, az élő tévéműsorban egy Ady-verssel. A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként Fischer Sándor beszédtechnika-tanára ajánlotta neki, jelentkezzen bemondónak a Magyar Televíziónál. 1962-től itt lett műsorvezető, gálaműsorok, ünnepi hangversenyek, vetélkedők konferansziéja, irodalmi műsorok előadója. Évtizedekig a TV Híradó hírolvasó bemondójaként láthatták. Hivatásos előadóművészként és műsorvezetőként a Magyar Versmondók Egyesületének tagjaként is vállalt fellépéseket.      

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1977. július 1. Varga József bemondó felkészül a Televízió Híradó című műsorára. Varga József (1929-1981) a Magyar Rádió bemondója (1952-1960), a Magyar Televízió bemondója (1960-1981), majd hírolvasó bemondója (1960-1970). A TV Híradó munkatársaként belpolitikai kommentátor, műsorvezető, főmunkatárs (1970-1981). MTI FOTÓ, készítette: Friedmann Endre. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-878598 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Robot Robi

Robby the Robot 1956-ban tűnt fel a Tiltott bolygó című amerikai filmben, magyar alakmása, Robot Robi először Szegeden jelent meg 1962-ben, de egy év múlva már a fővárosiak is megismerkedhettek vele.

Egy letűnt korszak jelképe – a Trabant

65 éve gördült le a futószalagról az első Trabant. Bár a kis „tragacs” keveseknek hiányzik, tagadhatatlan, hogy a kelet-európai történelem része. Nézzék meg képválogatásunkat!

Játék és muzsika 10 percben 40 éven át

Kívül műsorvezető, belül költő, zongoraművész, újságíró, szerkesztő. Interjúrészletekből rajzoljuk ki Czigány György életét és pályáját.

Híd az országok között

1895. szeptember 28-án avatták fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat. Az Árpád-korban a királyi székhelyet rév kötötte össze a folyó túloldalával. Az első állandó, cölöpökön álló hidat 1585-ben a törökök építették.