Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.

Karakter

2021.11.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Horgonynak hívják az Egyesült Államokban azokat a televíziós személyiségeket, akik képesek a képernyőhöz láncolni, „horgonyozni” a nézőket. A többnyire főműsoridőben sugárzott híradók, beszélgetős műsorok, show-k, vetélkedők házigazdái gyakran sok évtizedes karrierjük során nézők generációinak életében meghatározó szereplők. Ahogy a világot látjuk és érzékeljük, azt a 20. század második felétől a televíziózás határozta meg. 

Tamási Eszter és Varga József műsorvezetők a Magyar Rádió és Televízió első táncdalfesztiváljának döntőjében. (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

A magyar tévés „horgonyoknak” részben hálásabb, részben hálátlanabb szerep jutott. A csatornák és műsorok kínálatában egészen az 1990-es évekig, a kábel-, műholdas- és kereskedelmi adók, később az internetes terjesztés térnyeréséig, nem volt túl nagy választék. Ennek ellenére a tévébemondónők sorai közt két férfi neve fémjelzi a magyar televíziózást. Az indulást Varga Józsefé, az első férfi tévébemondóé, az érett korszakot pedig Kovács P. Józsefé.

Kovács P. József a Magyar Televízió bemondója a hírolvasó stúdióban. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

A korán, alig 51 évesen elhunyt Varga József egyedi személyiségével a magyar televíziózás kezdetétől magára szabta a tévébemondó, műsorvezető és kommentátor szerepét és műfaját. Már 1949-től újságíróként dolgozott, s a Magyar Rádióban figyeltek fel vonzó orgánumára. Így 1960-ig bemondóként itt is mikrofon elé ült. A Magyar Televízió hőskorától pedig a nézők közkedvelt „Varga Jóskája” lett, bemondóként, hírolvasóként. 

Varga József. A felvétel készítésének pontos ideje és készítője ismeretlen

Sokoldalúságát gálaműsorok, szilveszteri szórakoztató összeállítások és az országot lázban tartó Táncdalfesztiválok népszerű konferansziéjaként is bizonyította. A TV Híradó kommentátoraként, sajátosan fanyar személyiségével elnyerte a „Savanyú Jóska” becenevet, miközben feladatkörét jóval kiterjesztve megteremtette a hétköznapi történések tévé-jegyzetét. A tévében és a tévének élt. 

Kovács P. József műsorvezető a News Room-ban, a televízió 30 éves híradó szerkesztőségében. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Az idén 80 esztendős Kovács P. József bemondó, műsorvezető és előadóművész is a magyar televíziózás legfelkészültebb, meghatározó arcai közé tartozik. Irodalomtanára Szabó Magda volt. 1959 tavaszán országos szavalóversenyt nyert, az élő tévéműsorban egy Ady-verssel. A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként Fischer Sándor beszédtechnika-tanára ajánlotta neki, jelentkezzen bemondónak a Magyar Televíziónál. 1962-től itt lett műsorvezető, gálaműsorok, ünnepi hangversenyek, vetélkedők konferansziéja, irodalmi műsorok előadója. Évtizedekig a TV Híradó hírolvasó bemondójaként láthatták. Hivatásos előadóművészként és műsorvezetőként a Magyar Versmondók Egyesületének tagjaként is vállalt fellépéseket.      

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1977. július 1. Varga József bemondó felkészül a Televízió Híradó című műsorára. Varga József (1929-1981) a Magyar Rádió bemondója (1952-1960), a Magyar Televízió bemondója (1960-1981), majd hírolvasó bemondója (1960-1970). A TV Híradó munkatársaként belpolitikai kommentátor, műsorvezető, főmunkatárs (1970-1981). MTI FOTÓ, készítette: Friedmann Endre. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-878598 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Február 4-én rajtol a pekingi téli olimpia

Magyarország négy sportágban 14 sportolóval vesz részt a játékokon, ennek kapcsán egy régi, kedves pillanatot is felidézünk egy korábbi olimpiáról.

Boribon, Kippkopp és a Kockásfülű nyúl "anyukáját" köszöntjük

Marék Veronika grafikus-író történetei máig több generáció életére kihatnak, figuráinak letisztult, karakteres kedvessége egészen Japánig ismertté tette műveit.

"A lényeg, hogy te tudjál szeretni"- ez volt Törőcsik Mari hitvallása

"Tudjátok, én képtelen vagyok szeretet nélkül élni. Minden áldott nap, amikor felkelek, arra gondolok, hogy mennyire csodálatos dolog az a rengeteg szeretet, amely engem körülvesz.”

Háry, a XXI. századi hős

Hogy kicsoda Háry János? A nagyot mondó bakát nem kell különösebben bemutatni. Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette alakját, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.