Ünnepi műsorhét az m3.hu -n!

Az m3.hu idén márciusban is méltó emléket állít az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek és eseményeinek. Tartsanak velünk, ünnepeljünk együtt!

Ünnepek és hétköznapok

2021.03.15 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az ünnepi hét nyitásaként hétfőn A komáromi fiú című filmet tűzzük adásra. A Krúdy Gyula elbeszélésének motívumai alapján készült film 1849 júliusában játszódik. Az öreg, sebesült zászlótartót fia kimenti az ellenség gyűrűjéből. Az ifjú honvédet Komáromban Klapka tábornok fontos és életveszélyes feladattal bízza meg: levelet kell eljuttatnia Kossuthhoz Szolnokra.

Kedd este az Ozorai példa című tévéfilmet láthatják, amelyben 1848 őszén, az első szabad szüretet ünneplő bátor ozoraiak története elevenedik meg. A császári seregek már a falu körül gyülekeznek, ám a furfangos helybeliek megfutamítják a többszörös túlerőben lévő ellenséget. A főbb szerepekben Piros Ildikót, Szerencsi Évát, Koncz Gábort és Cserhalmi Györgyöt láthatják!

Jelenet az Ozorai példa című filmből (Piros Ildikó, Cserhalmi György)

Szerdán ismét csodás színészekkel találkozhatnak a Fegyverletétel című tévéjátékban, köztük Kútvölgyi Erzsébettel, Kozák Andrással, Tordy Gézával, Sinkó Lászlóval, Balázs Péterrel és Szombathy Gyulával. Az 1848-49 sorsdöntő napjaiban játszódó filmben az eseményekkel sodródó szereplők arra keresik a választ, van-e az egyénnek lehetősége önálló, valódi döntésekre? Egyáltalán: képes-e elismerni, áttekinteni a történelmi események és az érdekek kusza szövevényeit?

Szombaton látható filmünk a szabadságharc egyik korszakát - a Pestről Debrecenbe költöző Országgyűlés, a Függetlenségi Nyilatkozat megszületésének időszakát - öleli fel. Nyomon követi a legendás hírű Zichy gyémántok sorsát és az elveszett gyémántok körüli bonyodalmakban fontos szerepet játszó Kossuth Lajost, Görgey Artúrt és a kevésbé ismert Madarász Lászlót. A Mocsár Gábor Gyémántper című dokumentum-regényéből készült tévéfilmben Tordy Géza, Lukács Sándor és Mensáros László alakítja a főbb szerepeket.

 

Jelenet a Gyémántok című filmből (Tordy Géza, Mensáros László)

Vasárnap este az ünnepi hét lezárásaként egy dokumentumfilmet mutatunk be Kossuth a művészetben címmel, amelyben a nagy államférfi alakjának felbukkanását kutatják a néphagyományban, az irodalomban, a képzőművészetben és a zenében.

Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre tovább az m3.hu és a Mozgóképarchívum műsorai közül!

Borítókép: Budapest, 1987. március 15. Korhű ruhákba öltözött színészek 1848. március 15-e tiszteletére ünnepi műsort adnak elő a Nemzeti Múzeum lépcsőin. MTI Fotó: Balogh P. László, azonosító: MTI-FOTO-898643

További cikkek:

Boldog születésnapot, Kútvölgyi Erzsébet!

A gimnáziumban még matematika tagozaton tanult, majd a főiskola elvégzése után rögtön elkezdett színházban és tévéfilmekben szerepelni. Tehetsége igen korán megmutatkozott, így nem csoda, hogy rengeteg csodás szerepet tudhat maga mögött. Szeretettel köszöntjük Kútvölgyi Erzsébetet, és közelgő születésnapja alkalmából a nézők figyelmébe ajánljuk az (m3.hu- n)[https://archivum.mtva.hu/m3] látható műsorait.

Hallja? Nem hallja?!

Zajongani fogunk. És hogy érdekesebb legyen, olvasóinkat is játékra hívjuk.

Kétszázötven éve tippelünk és reménykedünk

Mária Terézia császárnő és királynő 1762. március 26-án császári pátensben engedélyezte a genovai lottót, Budán 1770. szeptember 2-án rendezték meg az első lottósorsolást.

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!