110 éve nyitott újra a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár idén 156 éves, és a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik, hiszen 1866-ban nyitotta meg kapuit először, egy nagyobb megújulást követően 1912. május 20-án, 110 éve nyílt újra.

Kultúrsnack

2022.05.20 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az intézmény 110 éve átépítve, újabb állatokkal és növényekkel gazdagodva másodszor nyílt meg, akkor még Székesfővárosi Állatkert néven. Hangversennyel, nappali és esti belépővel – csütörtökön és vasárnap 60 fillér volt, a többi napokon 1 korona a nappali belépő -, előadásokkal, vendéglővel, kávéházzal és különféle programokkal várta látogatóit. A legnépszerűbb lakója Jónás, a víziló volt, aki akkor már 1893 óta élt Budapesten, de nagy sikere volt az elefántoknak, zsiráfoknak és a Budapesten soha nem látott földimalacoknak is. A megújult Pálmaház üvegpalotája lenyűgözte a közönséget, mint ahogy az alatta található akvárium is, mely Magyarország első nyilvános akváriuma volt. 

III. Jónás, a víziló (jobbra) születésnapi tortát kap Vass Imre főápolótól, 1958. MTI Fotó: Bartal Ferenc

Sajnos a második világháború tetemes károkat okozott, nehezen tért magához az állatkert. Végül 1945. május elsején nyitott újra, akkor még csak a 23 túlélő állattal. Az elmúlt évtizedekben és napjainkban is a folyamatos fejlődés jellemzi az állatkertet, kellemes kikapcsolódást nyújtva az oda látogatóknak.

Állatkerti látogatók, háttérben a Pálmaház, 1965. MTI Fotó: Bereth Ferenc

Borítókép: A Fővárosi Állat- és Növénykert bejárata, 1961. MTI Fotó: Molnár Edit

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Minden idők legsikeresebb magyar férfi úszója

Az 55 éve született legenda sportágában mindent megnyert, amit csak lehetetett. Vegyesúszásban a nemzetközi versenyeken pályafutása során senki sem tudta legyőzni, ezért is hívták a vegyes királyának.

Színészek főzőkanállal – címszerep a gasztronómia színpadán

A színpad a pillanat művészete. A színházi sikert az asztali örömök pódiumán föltálalt nevezetes fogások gyakorta túlélik. Újházi Ede a realista színjátszás legendás mestere ma már talán csak a gőzölgő húslevest kanalazva jut eszünkbe.

Karinthy „Cini” 100!

A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket, jellemezte kaotikus családi életét a zseniális író atya. A perpatvar szenvedő alanya a legkisebb Karinthy fiú, Ferenc volt.

Fakutya

Miért fakutya a fakutya, és miért nevet? Az áprilisi tél visszatérésével körüljárjuk a témát.