110 éve nyitott újra a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár idén 156 éves, és a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik, hiszen 1866-ban nyitotta meg kapuit először, egy nagyobb megújulást követően 1912. május 20-án, 110 éve nyílt újra.

Kultúrsnack

2022.05.20 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az intézmény 110 éve átépítve, újabb állatokkal és növényekkel gazdagodva másodszor nyílt meg, akkor még Székesfővárosi Állatkert néven. Hangversennyel, nappali és esti belépővel – csütörtökön és vasárnap 60 fillér volt, a többi napokon 1 korona a nappali belépő -, előadásokkal, vendéglővel, kávéházzal és különféle programokkal várta látogatóit. A legnépszerűbb lakója Jónás, a víziló volt, aki akkor már 1893 óta élt Budapesten, de nagy sikere volt az elefántoknak, zsiráfoknak és a Budapesten soha nem látott földimalacoknak is. A megújult Pálmaház üvegpalotája lenyűgözte a közönséget, mint ahogy az alatta található akvárium is, mely Magyarország első nyilvános akváriuma volt. 

III. Jónás, a víziló (jobbra) születésnapi tortát kap Vass Imre főápolótól, 1958. MTI Fotó: Bartal Ferenc

Sajnos a második világháború tetemes károkat okozott, nehezen tért magához az állatkert. Végül 1945. május elsején nyitott újra, akkor még csak a 23 túlélő állattal. Az elmúlt évtizedekben és napjainkban is a folyamatos fejlődés jellemzi az állatkertet, kellemes kikapcsolódást nyújtva az oda látogatóknak.

Állatkerti látogatók, háttérben a Pálmaház, 1965. MTI Fotó: Bereth Ferenc

Borítókép: A Fővárosi Állat- és Növénykert bejárata, 1961. MTI Fotó: Molnár Edit

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A szobrászművész, akinek az anyagok feltárták titkaikat

Búza Barna keze alá engedelmesen simult a kő, a bronz, a fa. 1970-ben diófából faragott egyházművészeti szobraiért VI. Pál pápa művészeti emlékérmet adományozott neki.

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

Híd az országok között

1895. szeptember 28-án avatták fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat. Az Árpád-korban a királyi székhelyet rév kötötte össze a folyó túloldalával. Az első állandó, cölöpökön álló hidat 1585-ben a törökök építették.

Látogatás az alvilágban

Az UNESCO 1995. december 6-án a Világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki- és a Szlovák Karszt barlangjait. Magyarország és Szlovákia közösen állította össze és terjesztette a Világörökség Bizottság elé pályázati anyagát.