1956 emlékezete

Különleges képgalériával emlékezünk 1956 hőseire, az egykori események helyszíneit akkor és most megmutatva. Tartsanak velünk!

Ünnepek és hétköznapok

2022.10.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A történelem nyomait a világon minden hely magán viseli. Egyes nyomok szemmel láthatóak, míg másokat csak könyvek vagy a kollektív emlékezet őriz. 1956. október 23-án Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseménysorozata kezdődött. A békés diáktüntetésekből fegyveres felkeléssé eszkalálódó események 20 napon át zajlottak Budapesten és több hazai városban. Bár a forradalomnak karhatalmi megtorlás vetett véget, az akkor kivívott szabadság érzete a mai napig érezteti hatását minden magyar számára. 1989-ben e napon kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot, emelve ezzel az október 23-i ünnepnap történelmi jelentőségét. 

Az emlékezés és ünneplés jegyében rendhagyó képsorozattal idézzük meg a múltat. Fotóinkon napjaink jól ismert budapesti helyszínei mögül sejlenek át 1956 történelmi eseményei. 

A Corvin közben többnyire moziba igyekszünk, míg az egykori Kilián laktanyát általában a pirosnál várakozva pásztázzuk. A Deák tér ma a fő találkozási pont, nehezen képzeljük magunk elé a romokkal borított macskakövet, egy kávézó teraszán ülve. Tankokat a múzeumban akarunk látni, nem pedig előtte, és a Szabadság téren is legjobb dolog – a szabadság. A képeket nézegetve idézzük fel ’56 hőseinek emberfeletti teljesítményét, mert bár a terep újra rendezett, tetteik velünk maradnak, mint afféle láthatatlan városi kötőszövet.

Harckocsi a körúti villamossínen
MTI Fotó, Készítette Burghardt Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791959
Zsákmányolt szovjet tarack a Corvin közben
MTI Fotó, Készítette Tóth László, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F__TO19561101008
A Kilián laktanya épülete az Üllői út és a Nagykörút sarkán
MTI Fotó, Készítette Koreny János, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791991
Kossuth-címeres harckocsi a Kilián laktanya Üllői úti bejáratánál
MTI Fotó, Készítette Burghardt Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791958
Harckocsik a Parlament előtt
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F___B19561025021
Békésen tüntető tömeg a Parlament előtt
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793387
Páncéltörő ágyú romjai a Dohány utcában
MTI Fotó, Készítette Tóth László, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793137
Páncélozott harckocsi az egykori Tanács körúton (ma Károly körút)
MTI Fotó, Készítette Mező Sándor, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793297
Szovjet harckocsi a Nemzeti Múzeum előtt
MTI Fotó, Készítette Balassa Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-792544
Tüntető fiatalok egy harckocsin a Szabadság téren
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793369

Borítókép: Harckocsik a Parlement előtt – MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F___B19561025021

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A TV Maci egyik alkotója ma lenne 95 éves

Foky Ottó rajztanárként kezdett dolgozni, de amikor először látott színes bábfilmet, az annyira elbűvölte, hogy a bábkészítő, rendező foglalkozás felé fordult. Olyan mesék köthetőek a nevéhez, mint a Mirr-Murr, a Misi Mókus vagy A legkisebb Ugrifüles.

Nőnapi köszöntő

Nőnap alkalmából köszöntjük a hölgyeket, és a legszebbekről készítettünk egy válogatást, hogy férfi olvasóink se maradjanak e napon örömforrás nélkül. Nézzék meg híres színésznőinket megidéző képválogatásunkat!

Concerto Budapest online műsorai

Az MTVA és a Concerto Budapest szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Karantén a Royal Szállóban

Az elegáns nagykörúti Royal Szálló egyik alkalmazottján 1963. augusztus 31-én a fekete himlő tüneteit észlelték. A szállodát azonnal karantén alá vonták, és a rendelkezést csak szeptember 12-én vonták vissza.