1956 emlékezete

Különleges képgalériával emlékezünk 1956 hőseire, az egykori események helyszíneit akkor és most megmutatva. Tartsanak velünk!

Ünnepek és hétköznapok

2022.10.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


A történelem nyomait a világon minden hely magán viseli. Egyes nyomok szemmel láthatóak, míg másokat csak könyvek vagy a kollektív emlékezet őriz. 1956. október 23-án Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseménysorozata kezdődött. A békés diáktüntetésekből fegyveres felkeléssé eszkalálódó események 20 napon át zajlottak Budapesten és több hazai városban. Bár a forradalomnak karhatalmi megtorlás vetett véget, az akkor kivívott szabadság érzete a mai napig érezteti hatását minden magyar számára. 1989-ben e napon kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot, emelve ezzel az október 23-i ünnepnap történelmi jelentőségét. 

Az emlékezés és ünneplés jegyében rendhagyó képsorozattal idézzük meg a múltat. Fotóinkon napjaink jól ismert budapesti helyszínei mögül sejlenek át 1956 történelmi eseményei. 

A Corvin közben többnyire moziba igyekszünk, míg az egykori Kilián laktanyát általában a pirosnál várakozva pásztázzuk. A Deák tér ma a fő találkozási pont, nehezen képzeljük magunk elé a romokkal borított macskakövet, egy kávézó teraszán ülve. Tankokat a múzeumban akarunk látni, nem pedig előtte, és a Szabadság téren is legjobb dolog – a szabadság. A képeket nézegetve idézzük fel ’56 hőseinek emberfeletti teljesítményét, mert bár a terep újra rendezett, tetteik velünk maradnak, mint afféle láthatatlan városi kötőszövet.

Harckocsi a körúti villamossínen
MTI Fotó, Készítette Burghardt Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791959
Zsákmányolt szovjet tarack a Corvin közben
MTI Fotó, Készítette Tóth László, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F__TO19561101008
A Kilián laktanya épülete az Üllői út és a Nagykörút sarkán
MTI Fotó, Készítette Koreny János, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791991
Kossuth-címeres harckocsi a Kilián laktanya Üllői úti bejáratánál
MTI Fotó, Készítette Burghardt Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-791958
Harckocsik a Parlament előtt
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F___B19561025021
Békésen tüntető tömeg a Parlament előtt
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793387
Páncéltörő ágyú romjai a Dohány utcában
MTI Fotó, Készítette Tóth László, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793137
Páncélozott harckocsi az egykori Tanács körúton (ma Károly körút)
MTI Fotó, Készítette Mező Sándor, Tulajdonos MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793297
Szovjet harckocsi a Nemzeti Múzeum előtt
MTI Fotó, Készítette Balassa Ferenc, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-792544
Tüntető fiatalok egy harckocsin a Szabadság téren
MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-793369

Borítókép: Harckocsik a Parlement előtt – MTI Fotó, Készítette Bojár Sándor, Tulajdonos MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító MTI-FOTO-F___B19561025021

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A frizuradivat örök körforgása

Egyenes vagy göndör? Rövid vagy hosszú? Világos vagy sötét? Természetes vagy festett? Nem egyszerű a döntés, de inspirálódhatunk régi divatok és fotók segítségével.

Császár Angelát köszöntjük!

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló Művészt, akinek színpadon, filmen, rádióban és a pódiumon is emlékezetes élményeket köszönhetünk. Szakmai és emberi történetek sokasága fűzi a Nemzeti Színházhoz, melynek évtizedekig tagja volt; a Budapest Orfeum című sikerszériás produkció pedig ma már fogalom.

Darvas Iván 95!

Csehszlovákiában született orosz anyától, és a magyar szíveket hódította meg. 1943-ban kezdte a színi akadémiát, melynek első évfolyamát háromszor is kijárta. Másodéves sosem lett, kezdetben lustasága, majd életének fordulatai miatt. Sokat kapott Várkonyi Zoltántól: az első lehetőségeket - ő hívta a Művész Színházhoz - és új keresztnevét (hogy Darvas Szilárdtól megkülönböztethető legyen). Így indult útjára 1946-ban a 2007-ben elhunyt színészlegenda, Darvas Iván.

10 érdekesség Somló Tamásról - kvíz

Ma lenne 75 éves a budapesti születésű énekes-zenész, ennek apropóján játékra invitáljuk Önöket. Ki mennyit tud Somló Tamásról?