Ünnepi műsorözön az m3.hu oldalán!

Tartsanak velünk nemzeti ünnepünkön is, hiszen válogatott műsorainkkal, színes kínálattal, méltón emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire és eseményeire!

Ünnepek és hétköznapok

2022.03.14 | olvasási idő: kb. 3 perc


Hétfőn megismerhetik Szilveszter, a szegény származású, de tanulásra nyitott, lánglelkű ifjú kalandjait és viszontagságait Petőfi Sándor: Az apostol című művéből készült tévéfilmben.

Kép Az apostol című tévéfilmből

Kedden a lebilincselő Magyarország 2000 sorozat – 1848 - 1849 Legendák és valóság című részéből megtudhatjuk, hogyan születtek a szabadságharc korának legendái, kik vettek részt ezek megteremtésében, hogyan színesedtek szájról-szájra terjedve az új hősök karakterei. 

Este pedig a Szinetár Miklós rendezte Bánk bánra várjuk önöket a képernyő elé. Katona József jól ismert történetének 1968-as feldolgozását Latinovits Zoltánnal, Béres Ilonával, Görbe Jánossal, Ronyecz Máriával és Ménsáros Lászlóval a főszerepben láthatják

Szerdán Kossuth politikusi arcképét ismerhetik meg az Ítéletidő című tévéjátékból, ahol 1949 tavaszának eseményei elevenednek meg, amikor Kossuth belátta, újra kell gombolni a szövetségi politika mellényét, hiszen csak azok számíthatnak egymásra, akik itt maradtak a Kárpát-medencében. A főbb szerepekben: Pap Vera, Tordy Géza, Ráckevei Anna, Blaskó Péter és Bán János. A történet Száraz György író munkája.

Kép az Ítéletidő című tévéjátékból.

Csütörtökön a Magyar elsők sorozatban Az első magyar huszárok történetét ismerjük meg a XV. századtól az első világháborúig: metszetekkel, festményekkel és a tápióbicskei hagyományőrzők lovasbemutatójának segítségével.

Este Szendrey Júlia sorsát követhetik nyomon a Stammbuch - Júlia asszony titkos éjszakái című tévéfilmben, amint elindul férje keresésére Erdélybe. Egyfelől a féltékeny asszony bosszúvágya hajtja, másfelől a „nemzet özvegyének" súlyos kötelezettségei nehezednek rá... A film Krúdy Gyula novellái és motívumai alapján készült.

Szombaton az Ál-Petőfi című tévéfilmen keresztül az 1850-es évekbe nyerünk bepillantást, amikor a szabadságharc bukása után az emberek nem tudnak beletörődni Petőfi halálának tényébe, és ezeket a rejtett reményeket különböző kalandorok használják ki…

Az ünnepi műsorhetet vasárnap a Klapka légió című tévéjátékkal zárjuk, amelyben az Angliába emigrált Klapka tábornok 1866-ban a monarchia kontra olasz-porosz harcok hallatán magyar légiót szervez, s egy lelkes, a szabadságharc eszméitől fűtött csapattal elindul Magyarország felé. Akik a történetet megelevenítik: Tordy Géza, Végvári Tamás, Törőcsik Mari, Koncz Gábor, Kozák András, Koltai János, Mensáros László és Horváth Sándor.

Kép a Klapka légió című filmből.

Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre továbbra is az m3.hu és a Mozgóképarchívum műsorai közül!

Borítókép: Budapest, 1987. március 15. Korhű ruhákba öltözött színészek 1848. március 15-e tiszteletére ünnepi műsort adnak elő a Nemzeti Múzeum lépcsőin. Készítette: Balogh P. László Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-898644

További cikkek:

Csukás István, aki megalkotta Süsü sárkányt, Mirr-Murrt, Pom Pomot, Gombóc Artúrt és társaikat

A Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima díjas költő, író, a nemzet művésze április 2-án lenne 85 éves.

Székely Mihály, a magyar opera kimagasló alakja 120 éve született

A közönség, a pályatársak és a kritikusok egyaránt úgy vélekedtek, hogy Székely Mihály az egyik legnagyobb magyar operaénekes.

Tengerre, magyar!

Számos hajójával a 80-as évek végéig szelte a tengereket a magyar kereskedelmi flotta. A Duna-tengerjárók új osztálya a Hazámmal indult útjára.

„Jelet hagyni, hogy voltunk és elbuktunk, de lényünkben és e jelekben a magyarázat” – így hangzik Kondor Béla keserű ars poeticája.

Kondor Béla kétszeres Munkácsy Mihály-díjas, posztumusz Kossuth- és Magyar Örökség-díjas festő, grafikus, költő 1931. február 17-én született.