34. Eucharisztikus Világkongresszus (Budapest, 1938. május 25–május 29.)

2021 szeptemberében a magyar főváros második alkalommal ad otthont a kongresszusnak. A 2020 őszéről a világjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Sajtóarchívumi összeállításunkban a több mint nyolcvan esztendeje történtekre emlékezünk.

Ünnepek és hétköznapok

2021.09.03 | olvasási idő: kb. 7 perc


Az eucharisztia (vagy úrvacsora) keresztény szertartás, melynek során Jézusnak a kenyérről és borról az utolsó vacsorán mondott szavait és cselekedeteit ismétlik meg liturgikus módon. Máté evangéliumában ez áll: „Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: »Vegyétek és egyétek, ez az én testem!« Aztán fogta a kelyhet, hálát adott, és ezekkel a szavakkal nyújtotta nekik: »Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára«” (26,26–28). – Az eucharisztiát minden keresztény felekezet szentségnek tekinti.

Eugenio Pacelli bíboros pápai legátusként vett részt a budapesti kongresszuson. XI. Pius halála (1939. február 10.) után pápává választották, XII. Piusként 1939-től 1958-ig ült a pápai trónuson.

Sajtóarchívumunkban (https://archivum.mtva.hu/news_archive) számtalan híradás – MTI (Magyar Távirati Iroda), MOT (Magyar Országos Tudósító), MTI Bizalmas, Rádiófigyelő –, valamint a Rádióélet (https://archivum.mtva.hu/news_archive/?category=rel) cikkei foglalkoznak az eseménnyel. A híradásokban és a műsorújságban tallózó előtt kirajzolódik a kongresszus összefonódása a szintén 1938-ban rendezett Szent István-évvel, megismerheti a magas egyházi és világi méltóságok nyilatkozatait, a nemzetközi sajtóvisszhangot, képet alkothat a kongresszus rádiós és mozgóképes megjelenítéséről, a kongresszushoz köthető tárgyi emlékekről (a Szent István-bazilika domborművei, a Szent Anna-templom freskója, a Műcsarnok timpanonja, a Hősök terén épített oltár és a tribünök) és más érdekességekről.

Válogatásunkban a kongresszus előkészületeiről, megrendezéséről és visszhangjáról adunk vázlatos képet. A történés és a történésről való híradás időpontja nem feltétlenül esik egybe.

1937. február 15.

Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás kifejtette: annak, hogy 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszust Magyarországon rendezhetjük, erkölcsi és anyagi szempontból is óriási jelentősége van.

1937. augusztus 17.

A L’Osservatore Romano, a Vatikán olasz nyelvű félhivatalos lapja hosszú cikket közöl a közelgő Szent István-évről és az Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről.

1938. február 4.

A budai Szent Anna-templom középső főhajójának mennyezetén megörökítik az Eucharisztikus Világkongresszus emlékét.

1938. február 18.

A posta közölte, hogy az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából emlékbélyegeket adnak ki.

1938. április 30.

XI. Pius pápa Eugenio Pacelli bíborost nevezte ki legátusának a Budapesten tartandó Eucharisztikus Kongresszusra.

1938. május 9.

Az újjáalakított Hősök terén, az Eucharisztikus Kongresszus készülő oltára és a tribünök mellett frontharcosok avatták fel a Hősök Emlékművét.

1938. május 18.

Az Eucharisztikus Kongresszust 1938. május 25-én, délután fél 5 órakor nyitja meg Eugenio Pacelli pápai legátus. 

1938. május 19.

A Filharmóniai Társaság Zenekara Willem Mengelberg és Dohnányi Ernő vezényletével május 25-én, az Eucharisztikus Kongresszus megnyitása alkalmából Beethoven-estet adott elő a Városi Színházban.

1938. május 20.

XI. Pius pápa ünnepélyes kihallgatáson fogadta Pacelli bíborost, a budapesti Eucharisztikus Kongresszus pápai legátusát és a küldöttség tagjait.

1938. május 27.

A francia lapok részletesen foglalkoztak Pacelli bíboros beszédével, amelyet a Budapesti Eucharisztikus kongresszus megnyitóján tartott.

1938. május 28.

Az Eucharisztikus Kongresszus propagandabizottsága felhívást intézett Budapest háztulajdonosaihoz, hogy a nagy körmenet idejére szőnyegekkel és szentképekkel díszítsék az ablakokat és az erkélyeket.

1938. május 28.

A Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság (BSzKRt.) közzétette az eucharisztikus ünnepségek közlekedési rendjét.

1938. május 28.

XI. Pius pápa vasárnap délelőtt mondja el a Vatikáni Rádióban a budapesti Eucharisztikus Kongresszus résztvevőihez intézett üzenetét.

1938. május 30.

A L’Osservatore Romano, a Vatikán olasz nyelvű félhivatalos lapja azt írta, hogy Budapest fenséges keretet adott az Oltáriszentség ünnepének.

1938. június 1.

Pacelli bíboros visszaérkezett Rómába, és a pályaudvaron azt nyilatkozta, hogy a budapesti Eucharisztikus Kongresszus minden várakozást felülmúlt.

1938. június 1.

A magyar filmhírszolgálat az Eucharisztikus Kongresszusról számos riportfelvételt készített (Magyar Világhíradó, különkiadások is, kópiákat küldtek a világ minden tájára). 

1938. június 2.

Az Eucharisztikus Világkongresszus május 29-én fejeződött be azzal a körmenettel, amelyet a Szent István-bazilikából vezetett a Hősök terére Pacelli bíboros pápai legátus. Május 30-án a legátus által az Országház előtt mondott szentmise után ugyancsak a pápai legátus vezetésével körmenet kísérte a Szent Jobbot a Hősök terére.

1938. június 4.

XI. Pius pápa kihallgatáson fogadta a budapesti Eucharisztikus Kongresszuson részt vevő, hazájukba visszatérő zarándokokat.

1938. június 21.

Serédi Jusztinián bíboros, érsek, Magyarország hercegprímása köszönő levelet küldött Kozma Miklósnak, a Magyar Rádió elnök-igazgatójának.

1938. július 1.

A milánói Avvenire közöl összeállítást az egy hónapja befejeződött budapesti Eucharisztikus Kongresszusról.

1938. szeptember 9.

A székesfőváros közgyűlése arról határozott, hogy a Szent István-bazilika falában két domborművet helyezzenek el, az egyik a Szent István-évet, a másik az Eucharisztikus Világkongresszust örökíti meg. Azt is elhatározták, hogy a Műcsarnok timpanonjában mozaikképben örökítik meg a kongresszus emlékét.

1939. július 6.

A L’Osservatore Romano cikke ismerteti a budapesti Eucharisztikus Kongresszus emlékalbumát, amelyet a Rómában járt magyar nemzeti zarándokcsoport vezetősége a pápa Őszentségének ajánlott fel.

1948. május 31.

A Vatikáni Rádió közvetítette XII. Pius pápa (pápává választása előtt Eugenio Pacelli pápai legátusként járt Budapesten) rádiószózatát, melyben az Eucharisztikus Kongresszus tízéves évfordulójáról emlékezett meg.

Borítókép: Budapest, 1938. május 29. Áldoztatás a 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró szentmiséjén a Hősök Terén. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Bojár Sándor. Azonosító: MTI-FOTO-752079

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Határtalan cinkosság, ami összeköt bennünket

Milyen jó, ha számíthatunk egymásra! Önöknek mi a kedvenc testvértörténetük? Vidám lapozható fotóválogatás a testvérek napja alkalmából.

A házasság világnapja

1983 óta, azaz éppen negyven éve február második vasárnapja a házasság ünneplésének napja. Olvassák el, miért épp ekkorra esik, és nézzék meg képválogatásunkat híres magyar házaspárokról!

A magyar humor napja

2008 óta Karinthy Frigyes születésnapján ünnepeljük a magyar humor napját. Nézzék meg ez alkalomból készült fotóválogatásunkat!

"Zenebohóc szerettem volna lenni..."

...de színésznek született. Bársonyosan zengő mély hangjával, csodálatos színészi átváltozásaival, feledhetetlen humorával írta be magát a magyar színháztörténetbe. 85 éves lenne Sztankay István színművész, a Nemzet Színésze, akire gyermekei segítségével - sosem hallott sztorikkal - emlékezünk.