“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.

Kultúrsnack

2022.03.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF 2007-ben hívta életre kezdeményezését. Március utolsó szombatján helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolják a városok a híresebb épületeinek díszkivilágítását.

1957-ben szerelték fel az első fénycsöveket a József Attila utcában. (MTI Fotó: Lajos György)

1950 óta megnégyszereződött a világ energiafelhasználása. Mivel egyre többen élünk a földön, egyre több energiát használunk fel. Ahhoz, hogy a globális változásokat meg tudjuk állítani, fontosak az ilyen akciók. A program Ausztráliából, Sydney városából indult hódító útjára 15 évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy megőrizzük a természeti értékeinket.

 

Fényárban a Szent Gellért-szobor. (MTI Fotó: Lajos György)

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk otthon, a lakásunkban is tudunk tenni a klímaváltozás és a pazarlás ellen. Este, legalább egy órára kapcsoljunk ki minden elektromos készüléket, húzzuk ki a csatlakozóból a kávéfőzőt, a számítógépet vagy a nem használt telefontöltőket!

Egy 10 ezer wattos és egy 3 wattos égőt mutat egy dolgozó. (MTI Fotó: Kácsor László)

Bár ebbe ritkán gondolunk bele, de hétköznapi tevékenységeinkkel maradandó nyomot hagyunk a földünkön. A bolygó lakossága nyolc hónap alatt használja el az egy évre elegendő erőforrásokat. A megvásárolt élelmiszerek csaknem felét kidobjuk, pazarló módon bánunk az energiával. Mindannyiunk felelőssége, hogy lehetőségeinkhez mérten tegyünk ez ellen.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1954. április 4. Esti panoráma a Halászbástyáról. MTI Fotó/Magyar Fotó. Készítette: Vadas Ernő. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-779709

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

A magyar autóversenyzés tragikus csillaga

Az első magyar Formula 1-es pilóta lehetett volna az ígéretes tehetségű Kesjár Csaba. A lehetőség kapujában egy tragikus versenybaleset törte derékba pályafutását.

Bombabiztos befektetés!

Emlékeznek még a takarékbélyegre? Elő a régi gyűjtőlapokkal a fiók mélyéről, mert ez a befektetési forma nem évül el...

115 éves A Pál utcai fiúk

Nemecsek Ernő, Boka János, Áts Feri… alig van, aki ne ismerné ezeket a neveket, mint ahogy a gittegylet, grund, einstand szavak is ismerősen csenghetnek. 115 éve, 1907. április 10-én jelent meg Molnár Ferenc leghíresebb ifjúsági regénye, mely azóta jelentős karriert futott be: 32 nyelvre fordították le, és hatszor filmesítették meg.