“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.

Kultúrsnack

2022.03.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF 2007-ben hívta életre kezdeményezését. Március utolsó szombatján helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolják a városok a híresebb épületeinek díszkivilágítását.

1957-ben szerelték fel az első fénycsöveket a József Attila utcában. (MTI Fotó: Lajos György)

1950 óta megnégyszereződött a világ energiafelhasználása. Mivel egyre többen élünk a földön, egyre több energiát használunk fel. Ahhoz, hogy a globális változásokat meg tudjuk állítani, fontosak az ilyen akciók. A program Ausztráliából, Sydney városából indult hódító útjára 15 évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy megőrizzük a természeti értékeinket.

 

Fényárban a Szent Gellért-szobor. (MTI Fotó: Lajos György)

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk otthon, a lakásunkban is tudunk tenni a klímaváltozás és a pazarlás ellen. Este, legalább egy órára kapcsoljunk ki minden elektromos készüléket, húzzuk ki a csatlakozóból a kávéfőzőt, a számítógépet vagy a nem használt telefontöltőket!

Egy 10 ezer wattos és egy 3 wattos égőt mutat egy dolgozó. (MTI Fotó: Kácsor László)

Bár ebbe ritkán gondolunk bele, de hétköznapi tevékenységeinkkel maradandó nyomot hagyunk a földünkön. A bolygó lakossága nyolc hónap alatt használja el az egy évre elegendő erőforrásokat. A megvásárolt élelmiszerek csaknem felét kidobjuk, pazarló módon bánunk az energiával. Mindannyiunk felelőssége, hogy lehetőségeinkhez mérten tegyünk ez ellen.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1954. április 4. Esti panoráma a Halászbástyáról. MTI Fotó/Magyar Fotó. Készítette: Vadas Ernő. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-779709

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Húsvét, a keresztények legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.

Tündöklő tehetség

75. születésnapján köszöntjük Perényi Miklós gordonkaművészt, aki már hétévesen a Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt.

Balatoni nyaralás

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.

Laboratórium helyett színpad

Általános iskolás korában a természettudomány, főleg a fizika és a kémia érdekelte. Mikroszkóppal vizsgálódott, eredetileg vegyésznek készült, de rádiót is épített. A közönség szerencséjére azonban felfigyeltek rá a rákosligeti templomi kórusban. Így indult a legendás énekes, Gregor József pályája, aki augusztus 8-án ünnepelné 80. születésnapját.