A Margit-sziget dallamos vize

A Margit-szigeti zenélő kút felújítva csalogatja dallamaival a látogatókat. A mintájául szolgáló marosvásárhelyi Bodor-kút idén lenne kétszáz éves.

2020.10.02 | olvasási idő: kb. 4 perc


Van gyógyvíz és hétköznapi szomjoltó. De gyönyörködtető víz jóval kevesebb akad. Legjobb példája ennek az 1936 óta a Margit-sziget északi részén található Zenélő kút, mely a friss víz mellett dallamaival a kultúrszomj kielégítését is szolgálja. Nem csoda, hiszen a Margit-sziget régóta becses helye a kikapcsolódni vágyóknak, az egykori költők és írók pihenőhelye ma sem feledkezik meg nemes hivatásáról.

A Bodor-kút avagy zenélő kút az őszi napsütésben a Margit-szigeten (1966)

2014 ősze óta újra régi pompájában csodálható és hallgatható a sziget éke. A felújítás során rendbe hozták az 1930-as évek dereka óta a Margit-sziget északi részén található Zenélő kutat, mely a Marosvásárhely főterén 1820 és 1822 között felépített Bodor-kút hű másolata. Az 1911-ben lebontott eredeti kút Bodor Péter székely ezermesterről kapta a nevét.

A Margit-szigeti Zenélő kút Bodor Péter székely ezermester 1820-22-ben Marosvásárhelyen épített kútjának másolata (1959)

A népszerű látványosság a második világháborúban súlyosan megsérült, csak 1954-ben állították helyre Pfannl Egon építész tervei alapján. A zenélő szerkezet az 1997-ben végzett újabb rekonstrukció után lett működőképes. A régi dallamtöredékek alapján megírt, középkori magyar motívumokat felidéző 12 részes zenei anyagot Csányi Attila zeneszerző állította össze. A kupola Neptun-szobra 24 óra alatt fordul körbe, és az alatta található óraszerkezettel együtt a pontos időt mutatja. A szobor forgása összhangban van a Nap mozgásával és mindig arra felé tekint.

Javítják a Margit-szigeti vízesés medrének repedéseit. Hátul a Bodor-kút avagy Zenélő kút (1963)

A zenei program igen változatos. Minden egész órában más-más középkori ihletésű magyar dallam csendül fel, minden fél órában négyharsonás szignál szólal meg. Háromnegyed óránként pedig rövid ismertető hangzik el a kútról. A kút földszintjén elhelyezett három tordasi vörös mészkő falikútból a nappali órákban – a téli hónapok kivételével – ivóvíz folyik.

A Zenélő kút méltán tarthatna számot az idő kútja elnevezésre is, hiszen történelmi korokon átívelően csörgedezett belőle a hűsítő víz. A Fővárosi Önkormányzat által 1997-ben az építmény oldalán elhelyezett emléktábla össze is foglalja ezt a példás igyekezetet: "E kút hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820–22-ben Marosvásárhelyt épített és 1911-ben lebontott kútjának. Újraépítette a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (1935–36). Rekonstruálták Páll Andor és Jankó Gyula. Tatarozta és helyreállította a Városi Tanács (1954). Fővárosi Önkormányzat 1997. Tarlós István főpolgármestersége alatt 2014-ben teljesen felújították."

A legutolsó felújítást követően a zenélő kutat 2014 szeptemberében adták át a nagyközönségnek – a szintén megújult, vele szomszédos Japánkerttel együtt. A Margit-szigeten az 1970-es években alakították ki a Szikla- és Japánkertet. A Zenélő kút mellett a Margit-sziget déli részén található egy zenélő szökőkút is, melyet a helyreállítást követően 2013-ban adtak át.

A Zenélő kút 2015-ben

Borítókép: Budapest, 1959. július 12. A Margit-szigeti Zenélő kút. Készítette: Bojár Sándor, azonosító: MTI-FOTO-809795

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 285 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.


További cikkek:

Hallja? Nem hallja?!

Zajongani fogunk. És hogy érdekesebb legyen, olvasóinkat is játékra hívjuk.

Rádióélet – műsorújság, képeslap, magazin a javából

A Magyar Rádió 1925 áprilisában kezdte meg kísérleti sugárzását, az év decemberében létrehozták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t, a Rádióélet első száma pedig 1929 szeptemberében hagyta el a nyomdát. A műsorújság minden évfolyamát digitalizálva, és még sok más érdekességet is találhatnak a frissen megnyitott (Rádióarchívum)[https://archivum.mtva.hu/radio] oldalon.

Skála Kópé, pécsi kesztyű és társaik

A reklámok életünk elválaszthatatlan részei. Néha igencsak bosszantóak, amikor épp kedvenc műsorunk legizgalmasabb epizódját szakítják meg, de többnyire már megszoktuk, tudomásul vettük, hogy vannak. Voltak és lesznek.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.