A Margit-sziget dallamos vize

A Margit-szigeti zenélő kút felújítva csalogatja dallamaival a látogatókat. A mintájául szolgáló marosvásárhelyi Bodor-kút idén lenne kétszáz éves.

Városi séták

2020.10.02 | olvasási idő: kb. 4 perc


Van gyógyvíz és hétköznapi szomjoltó. De gyönyörködtető víz jóval kevesebb akad. Legjobb példája ennek az 1936 óta a Margit-sziget északi részén található Zenélő kút, mely a friss víz mellett dallamaival a kultúrszomj kielégítését is szolgálja. Nem csoda, hiszen a Margit-sziget régóta becses helye a kikapcsolódni vágyóknak, az egykori költők és írók pihenőhelye ma sem feledkezik meg nemes hivatásáról.
A Bodor-kút avagy zenélő kút az őszi napsütésben a Margit-szigeten (1966) (MTI Foto: Sziklai Dezső)
2014 ősze óta újra régi pompájában csodálható és hallgatható a sziget éke. A felújítás során rendbe hozták az 1930-as évek dereka óta a Margit-sziget északi részén található Zenélő kutat, mely a Marosvásárhely főterén 1820 és 1822 között felépített Bodor-kút hű másolata. Az 1911-ben lebontott eredeti kút Bodor Péter székely ezermesterről kapta a nevét.
A Margit-szigeti Zenélő kút Bodor Péter székely ezermester 1820-22-ben Marosvásárhelyen épített kútjának másolata (1959) (MTI Foto:: Bojár Sándor)
A népszerű látványosság a második világháborúban súlyosan megsérült, csak 1954-ben állították helyre Pfannl Egon építész tervei alapján. A zenélő szerkezet az 1997-ben végzett újabb rekonstrukció után lett működőképes. A régi dallamtöredékek alapján megírt, középkori magyar motívumokat felidéző 12 részes zenei anyagot Csányi Attila zeneszerző állította össze. A kupola Neptun-szobra 24 óra alatt fordul körbe, és az alatta található óraszerkezettel együtt a pontos időt mutatja. A szobor forgása összhangban van a Nap mozgásával és mindig arra felé tekint.
Javítják a Margit-szigeti vízesés medrének repedéseit. Hátul a Bodor-kút avagy Zenélő kút (1963) (MTI Foto: Bojár Sándor)
A zenei program igen változatos. Minden egész órában más-más középkori ihletésű magyar dallam csendül fel, minden fél órában négyharsonás szignál szólal meg. Háromnegyed óránként pedig rövid ismertető hangzik el a kútról. A kút földszintjén elhelyezett három tordasi vörös mészkő falikútból a nappali órákban – a téli hónapok kivételével – ivóvíz folyik. A Zenélő kút méltán tarthatna számot az idő kútja elnevezésre is, hiszen történelmi korokon átívelően csörgedezett belőle a hűsítő víz. A Fővárosi Önkormányzat által 1997-ben az építmény oldalán elhelyezett emléktábla össze is foglalja ezt a példás igyekezetet: "E kút hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820–22-ben Marosvásárhelyt épített és 1911-ben lebontott kútjának. Újraépítette a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (1935–36). Rekonstruálták Páll Andor és Jankó Gyula. Tatarozta és helyreállította a Városi Tanács (1954). Fővárosi Önkormányzat 1997. Tarlós István főpolgármestersége alatt 2014-ben teljesen felújították." A legutolsó felújítást követően a zenélő kutat 2014 szeptemberében adták át a nagyközönségnek – a szintén megújult, vele szomszédos Japánkerttel együtt. A Margit-szigeten az 1970-es években alakították ki a Szikla- és Japánkertet. A Zenélő kút mellett a Margit-sziget déli részén található egy zenélő szökőkút is, melyet a helyreállítást követően 2013-ban adtak át.
A Zenélő kút 2015-ben (MTI Foto: Bojár Sándor)
Borítókép: Budapest, 1959. július 12. A Margit-szigeti Zenélő kút. Készítette: Bojár Sándor, azonosító: MTI-FOTO-809795 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 285 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

Hűsítő kínálat az m3.hu-n!

A tikkasztó hőségben a legjobb frissítő egy remek film a hűvös szobában. A következő hetekben számos évtizedek óta nem látott műsorral bővítjük az m3.hu kínálatát. Mutatjuk az újdonságokat!

A házasság világnapja

1983 óta, azaz éppen negyven éve február második vasárnapja a házasság ünneplésének napja. Olvassák el, miért épp ekkorra esik, és nézzék meg képválogatásunkat híres magyar házaspárokról!

"Zenebohóc szerettem volna lenni..."

...de színésznek született. Bársonyosan zengő mély hangjával, csodálatos színészi átváltozásaival, feledhetetlen humorával írta be magát a magyar színháztörténetbe. 85 éves lenne Sztankay István színművész, a Nemzet Színésze, akire gyermekei segítségével - sosem hallott sztorikkal - emlékezünk.

Szegedi dóm, az újrakezdés szimbóluma

Az 1879-es szegedi Nagyárvíz után a városatyák ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy biztos alapokra új székesegyházat emelnek annak ígéreteként, hogy fokozatosan újjáépítik az egész várost is. Innen származik az 1930-ban felszentelt dóm közszájon forgó Fogadalmi templom elnevezése.