A házasság világnapja

1983 óta, azaz éppen negyven éve február második vasárnapja a házasság ünneplésének napja. Olvassák el, miért épp ekkorra esik, és nézzék meg képválogatásunkat híres magyar házaspárokról!

Ünnepek és hétköznapok

2023.02.12 | olvasási idő: kb. 1 perc


Hagyományosan a farsangi időszakban, vagyis vízkereszttől hamvazószerdáig tart a klasszikus báli szezon. Egyrészt ebben az időben a mezőgazdasági munkákat még nem lehetett megkezdeni, tehát volt idő a kézfogókra, másrészt a hamvazószerdától húsvét napjáig tartó negyvennapos böjt alatt már nem volt szabad esküvőt tartani. Így a farsangi időszak volt a házasságkötések legfőbb ideje, ezért ünnepeljük a házasság intézményét februárban. 

Az esküvő és a lakodalom azonban csak a kezdete az egyik legközelibb emberi kapcsolatnak. Míg a házasság sokszínűségén elmélkednek, nézzék meg híres magyar házaspárok képeiből készült válogatásunkat!

 1. Gábor Miklós és Rákosi Mária (MTI Fotó: Várkonyi László)
 2. Zolnay Zsuzsa és Básti Lajos (MTI Fotó: Keleti Éva)
 3. Sinkovits Imre és Gombos Kati (MTI Fotó: Keleti Éva)
 4. Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula (MTI Fotó: Keleti Éva)
 5. Albert Flórián és Bársony Irén (MTI Fotó: Lajos György)
 6. Vámosi János és Záray Márta (MTI Fotó: Potzmann János)
 7. Kun Magda és Sztankay István (MTI Fotó: Keleti Éva)
 8. Petrovits Emil és Galambos Erzsi (MTI Fotó: Maár Mariann)
 9. Bessenyei Ferenc és Lugossy Zsuzsanna (MTI Fotó: Keleti Éva)
 10. Korda György és Balázs Klári (MTI Fotó: Zih Zsolt)
 11. Pogány Judit és Koltai Róbert (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 12. Piros Ildikó és Huszti Péter (MTI Fotó: Zih Zsolt)
 13. Kaszás Attila és Eszenyi Enikő (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
 14. Bánsági Ildikó és Gáspár Sándor (MTI Fotó: Fényes Gábor)

Borítókép: Lakodalmi felvonulás MTI Fotó, Készítette: Kunkovács László Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-847940

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Csárdáskirálynő – az operettek operettje

Egy évvel a bécsi ősbemutató után, 1916. november 3-án a budapesti Király Színházban mutatták be Kálmán Imre operettjét.

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

Szent István Bazilika - egy építkezés viszontagságai

1905. november 9-én szentelték fel az államalapító királyunkról, I. Istvánról nevezett székesegyházat, a főváros arculatának egyik meghatározó épületét.

Akinek a színpad volt a mindene

130 esztendeje született az operett nagyasszonya, Honthy Hanna, akiért rajongott a közönség, ám erőteljes egyéniségét nem minden pályatárs tudta elfogadni.