Az első színes magyar tévéfilm

A Zsurzs Éva rendezésében készült film Fekete István első regényén alapult, és többek között Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári és Benkő Péter is feltűnt a szereposztásban. Hogy melyik volt ez a film? Cikkünkből kiderül.

Kultúrsnack

2023.04.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


A koppányi aga testamentumát 55 éve e napon mutatta be a Magyar Televízió, bár csak nagyon kevesen láthatták ragyogó színeit, hiszen a legtöbben ekkor még csak fekete-fehér készülékkel rendelkeztek. A tévéfilmnek a filmszínházi elvárásoknak is meg kellett felelnie, hiszen már a forgatás közben kiderült, hogy a mozik is be fogják mutatni. Ezeknek az egymásnak nyilvánvalóan ellentmondó elvárásoknak, azaz hogy a tévéfilmek ritmusa hagyományosan lassabb, míg a mozinézők több látványt, mozgalmasabb jelenteket és lendületesebb történetvezetést várnak el, a sokoldalú rendező sem tudott tökéletesen megfelelni, de a végeredmény mégis kivívta a nézők elismerését. 

Zsurzs Éva Kossuth-díjas rendező (MTI Fotó: Járai Rudolf)

A Bencsik Imre és Zsurzs Éva nevéhez fűződő forgatókönyv több ponton eltért a regénytől. Például Kales eredetileg a Babocsai háznál hal meg, és László a regényben nem Dusmátába, hanem az új koppányi aga lányába, Aisába lesz szerelmes. A film mégis képes újrateremteni a Fekete István által használt játékos, a kalandok izgalmát a csúcspontig fokozó elbeszélőmódot, amely az olvasók után a nézőket is magával ragadja napjainkig. A forgatások főbb helyszínei a sümegi vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a nemesvámosi csárda voltak, utóbbi itt Babocsai-házként volt látható, de a Tenkes kapitányában, illetve később a Csárdáskirálynő 1971-es filmváltozatában is felbukkant. 

Bessenyei Ferenc és Tolnay Klári a film egyik jelenetében

Így emlékezett vissza a Babocsai Lászlót alakító Benkő Péter első filmszerepére 2009-ben, nem sokkal azután, hogy Fekete István regényének hangoskönyvváltozatához kölcsönözte a hangját: „Általános iskolás koromban öttusáztam, jó barátságban voltam akkor is a lovakkal, vívtam is. Ezt tudta Pintér Tamás, azaz Oroszlán, az akkori magyar filmek kaszkadőrkirálya, ő ajánlott Zsurzs Éva figyelmébe. Másodikos főiskolás voltam ekkor, elmentem egy próbafelvételre és megfeleltem. A forgatáson a korszak legnagyobb színészeivel dolgozhattam együtt, olyan gárda volt akkor a kamerák előtt, amelynek tagjai ikonokká váltak, és minden elfogultság nélkül mondhatom, bármilyen filmet sikerre tudtak volna vinni.” 

Hogy A koppányi aga testamentumát mennyire sikerült, azt a nézők film iránti, több mint fél évszázada nem szűnő érdeklődése és rajongása mutatja. 

Benkő Péter Babocsai Lászlóként

Akik kedvet kaptak, ide kattintva megnézhetik a tévéfilmet csodálatosan részletgazdag UHD-felbontásban. Tartsanak velünk!

Borítókép: Sümeg vára MTI Fotó, Készítette: Farkas Tamás Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-S__FA19540817001

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”

Ki ne ismerné fel csak a hangja alapján? Ha látjuk is, akkor ámulatba ejtő színpadi és filmes varázslásainak lehetünk szemtanúi. Köszöntsük Haumann Péter színművészt születésnapján rendhagyó módon interjúiban elmesélt történeteivel!

Egy titkokat hordozó arc

Szegény családból származó, csendes és szerény fiatalember volt, aki játékmódjával átformálta a magyar színjátszást. 80 esztendős lenne Kozák András. 

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

Kállai Ferenc, avagy Bánk bán, Falstaff, Pelikán elvtárs és a többiek

Kállai Ferenc Kossuth-, Prima Primissima díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze 1925. október 4-én született Gyomán, és kisgyermek kora óta 2010-ben bekövetkezett haláláig mást sem csinált, csak színházasdit játszott.