Ványadt bácsi, Bagaméri, Mozart: Alfonzóban találkoztak

Az "átváltozóművész" kifejezés nem elég arra, hogy leírja páratlan karakterét. Emlékezzünk születésnapján Alfonzóra jókedvűen - talán ő is így szeretné -, akinek a neve hallatán is mosolyra görbül sokak szája.

Karakter

2022.02.28 | olvasási idő: kb. 4 perc


Markos József Markstein József néven született 1918. február 28-án. Apja baromfikereskedő volt, de három kávéházba, vendéglőbe, és ebbe a szakmába nőtt bele Markos. Olyan kávéházakba, vendéglőkbe, járt, ahová Csortos Gyula, Gózon Gyula és Latabárék is jártak, valamint számtalan színész, művész és sportoló. Alfonzó saját állítása szerint nagyon rossz tanuló volt, nem is szeretett tanulni, a számtantól irtózott, rémálmai voltak miatta. Már kisiskolásként dolgozott, aztán elkezdett sportolni, birkózni.

Kósa András és Alfonzó (Markos József) jelenete az Ide figyeljenek emberek! című kabaréban a Vidám Színpadon 1972-ben (Fotó: Benkő Imre)
Alfonzó az Állami Artistaképző Iskolában tart előadást 1973-ban. (Fotó: Benkő Imre)

Alfonzó imádta a színházat, mindig vitt be csirkéket a színészeknek apja baromfikereskedéséből titokban, így jutott be oda, és közel magához a színészethez is, bár sosem gondolkodott benne mint pályában. Már tízévesen fellépett Jancsi bohóc- kuplékkal. 

Alfonzó (Markos József) és fia (Markos György) az Alföldi Cirkusz előadásán 1955-ben Siófokon. (Fotó: Farkas Tamás

Dolgozott Strasbourgban, onnan Párizsba ment a Renault-hoz autószerelőnek, majd itthon újra artista lett, és egy varietéhez szerződve saját birkózószámával járta Bulgáriát. Miután hazatért, kereskedősegéd lett, de újra a tánc világában kötött ki, majd pedig egy vándorcirkuszhoz szerződött. 

Alfonzó a Szeszélyes évszakok című tv-műsor szilveszteri műsorának forgatásán 1981-ben (Fotó: Tóth György)

Mivel nemzetközi piacon dolgoztam többnyire, nem lehetett kimenni külföldre Markos József névvel.  1943-ban letiltották az úgynevezett angol-francia hangzású neveket, mert mint artista a Markos Józsefből (Markstein Józsefből) Joe Stent csináltam. Így dolgoztam évekig a bécsi partnernőmmel, majd egyszer megmondták, hogy angol nevem nem lehet, válasszak nevet.  Egy újságban olvastam és meglepett hogy 13. Alfonz spanyol király meghalt. Az Alfonz tetszett nekem, hozzátettem egy ó-t és így lettem Alfonzó. 

Forgács Gábor és Alfonzó színészek a Szeszélyes évszakok című tv-műsor szilveszteri adásának forgatásán. (Fotó: Tóth György)

A munkaszolgálatból megszökve bujkált egy ideig - ebből az időszakból származik a szinte védjegyévé vált „Ide figyeljenek, emberek” mondata. A Fővárosi Nagycirkuszban Rodolfó mellett dolgozott egy darabig, majd 1952-től egészen nyugdíjazásáig a Vidám Színpad társulatában játszott.

Alfonzó a Fővárosi Nagycirkuszban a Gála '83 című műsorban (Fotó: Földi Imre)

Egyszer kellemetlenséget is csináltam magamnak egy spanyol turné alkalmával. A plakátomon röhögtek az emberek Madridban. Azt hittem, hogy itt is ismernek, de aztán kiderült, hogy az Alfonz az egy név, de az “alfonso” már stricit jelent. Úgyhogy el kellett venni az ó betűt kivételesen Spanyolországban.

Markos József (Alfonzó) artista, színész, érdemes művész és Komár László a Budapest Sportcsarnokban a Magyar Média műsoriroda és a Magyar Vöröskereszt szervezésében megtartott jótékonysági koncerten 1985-ben. (MTI Fotó)

Epizód- és reklámszerepeket az ötvenes évek elejétől vállalt, majd később játszott tévéfilmekben és a Szeszélyes évszakok kabaréjeleneteiben. Egyik legemlékezetesebb alakítása a Keménykalap és krumpliorr című tévésorozatban Bagaméri, a fagylaltárus volt. "Bagaméri, ki fagylaltját maga méri."

Ha ma is mérné, bizonyára kígyózó sorok állnának fagylaltos kocsija előtt. 

Borítókép: Alfonzó színész a Szeszélyes évszakok című tévéműsor szilveszteri műsorának forgatásán. Tulajdonos: MTV  Fotóarchívum Készítette: Tóth György Azonosító: MTI-FOTO-TGYGY19811202017

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 311 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Bátran őrzi magában a gyermeket

Levente Pétert köszöntjük 80. születésnapján!

Fakutya

Miért fakutya a fakutya, és miért nevet? Az áprilisi tél visszatérésével körüljárjuk a témát.

A magyar dal napja - kvíz

15 éve rendezték meg először szeptember második vasárnapján a magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére. A cél, hogy a hazai zeneszámokat népszerűsítsék. Az évforduló kapcsán invitáljuk olvasóinkat, tegyék próbára zenei tudásukat. Kezdjük is!

Egy sokoldalú Don Quijote

Ő mondta ki az utolsó szavakat a lebontásra ítélt régi Nemzeti Színház színpadán. Gelley Kornél Jászai Mari-díjas érdemes művészre emlékezünk.