Aranyvonat

1946. augusztus 6-án érkezett meg Budapestre az „aranyvonat”, amely az Magyar Nemzeti Bank elhurcolt aranykészletét szállította vissza az országba.

Múltidő

2021.08.06 | olvasási idő: kb. 2 perc


1945 januárjában nyugatra hurcolták a Magyar Nemzeti Bank arany-, valuta-, bankjegy- és értékpapír-készletét. A szállítmány végül egy ausztriai községbe, Spital am Phyrnbe került, amelyet az amerikaiak szabadítottak fel. A Nemzeti Bank vagyontárgyai így az Amerikai Egyesült Államokhoz kerültek. Hosszas tárgyalások után Nagy Ferenc miniszterelnök 1946 júniusában Washingtonban megállapodott az amerikai kormánnyal a jegybank aranykészletének és más értékeknek a visszaadásáról.

Az aranyvonat ünnepélyes fogadása a Keleti pályaudvaron (MTI Fotó: reprodukció)

A 29 tonnányi készlet, amely 2696 darab aranyrúdból és 40 zsák aranyérméből tevődött össze, 1946. augusztus 6-án három amerikai tehervagonban, kenderzsákokba csomagolva érkezett meg Budapestre. Az MNB aranykészlete szolgált az augusztus 1-jén sikeresen bevezetett új pénz, a forint fedezetéül.

Egy aranyrúd a sok közül (MTI Fotó: reprodukció)

Borítókép: 1946. szeptember 2. A Magyar Nemzeti Bank hazaszállított aranykészletét osztályozzák a jegybank tisztségviselői. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-756633

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Tengerre, magyar!

Számos hajójával a 80-as évek végéig szelte a tengereket a magyar kereskedelmi flotta. A Duna-tengerjárók új osztálya a Hazámmal indult útjára.

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”

Ki ne ismerné fel csak a hangja alapján? Ha látjuk is, akkor ámulatba ejtő színpadi és filmes varázslásainak lehetünk szemtanúi. Köszöntsük Haumann Péter színművészt születésnapján rendhagyó módon interjúiban elmesélt történeteivel!

Örvendetes állománygyarapodás

Néhány napja olvashatók az (MTVA archívumának honlapján)[https://archivum.mtva.hu/] a Rádióélet 1931. évi lapszámai. A színvonalas műsorújságban (1929–1944) megtalálható volt minden, ami csak felkelthette az olvasók érdeklődését.

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!