Aranyvonat

1946. augusztus 6-án érkezett meg Budapestre az „aranyvonat”, amely az Magyar Nemzeti Bank elhurcolt aranykészletét szállította vissza az országba.

Múltidő

2021.08.06 | olvasási idő: kb. 2 perc


1945 januárjában nyugatra hurcolták a Magyar Nemzeti Bank arany-, valuta-, bankjegy- és értékpapír-készletét. A szállítmány végül egy ausztriai községbe, Spital am Phyrnbe került, amelyet az amerikaiak szabadítottak fel. A Nemzeti Bank vagyontárgyai így az Amerikai Egyesült Államokhoz kerültek. Hosszas tárgyalások után Nagy Ferenc miniszterelnök 1946 júniusában Washingtonban megállapodott az amerikai kormánnyal a jegybank aranykészletének és más értékeknek a visszaadásáról.

Az aranyvonat ünnepélyes fogadása a Keleti pályaudvaron (MTI Fotó: reprodukció)

A 29 tonnányi készlet, amely 2696 darab aranyrúdból és 40 zsák aranyérméből tevődött össze, 1946. augusztus 6-án három amerikai tehervagonban, kenderzsákokba csomagolva érkezett meg Budapestre. Az MNB aranykészlete szolgált az augusztus 1-jén sikeresen bevezetett új pénz, a forint fedezetéül.

Egy aranyrúd a sok közül (MTI Fotó: reprodukció)

Borítókép: 1946. szeptember 2. A Magyar Nemzeti Bank hazaszállított aranykészletét osztályozzák a jegybank tisztségviselői. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-756633

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

34. Eucharisztikus Világkongresszus (Budapest, 1938. május 25–május 29.)

2021 szeptemberében a magyar főváros második alkalommal ad otthont a kongresszusnak. A 2020 őszéről a világjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Sajtóarchívumi összeállításunkban a több mint nyolcvan esztendeje történtekre emlékezünk.

Éltető erőforrás a víz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja. Ennek képeit hoztuk el az érdeklődőknek ebben a formában is.

Gépíróból világhírű bábtervező

96 esztendős korában eltávozott Bródy Vera báb-és díszlettervező, mindannyiunk kedvencei: Mazsola, Tádé, Manócska, Gombóc Tündér, Misi Mókus alkotója. A városligeti vurstli és Angolpark volt a később Munkácsy- és Jászai-díjas művész valódi iskolája, ahová imádott Sándor bácsikája, a Ferencváros válogatott focistája és edzője vitte gyermekkorában szórakozni. Édesanyja hegedűművésznek szánta, ő a színészettel is kacérkodott; mégis örökké hálás volt Várkonyi Zoltánnak, amiért egy szerep meg nem tanulása miatt kipenderítette a Művész Színház társulatából, hisz így talált rá élethivatására.

Cini, aki már tiniként sztár volt

A csinos, tiszta szemű, fiatal lány, a beatkorszak úttörője, rengeteg tánc- és popdal előadója nagy magaslatokat és mélységeket járt meg élete során.