Aranyvonat

1946. augusztus 6-án érkezett meg Budapestre az „aranyvonat”, amely az Magyar Nemzeti Bank elhurcolt aranykészletét szállította vissza az országba.

Múltidő

2021.08.06 | olvasási idő: kb. 2 perc


1945 januárjában nyugatra hurcolták a Magyar Nemzeti Bank arany-, valuta-, bankjegy- és értékpapír-készletét. A szállítmány végül egy ausztriai községbe, Spital am Phyrnbe került, amelyet az amerikaiak szabadítottak fel. A Nemzeti Bank vagyontárgyai így az Amerikai Egyesült Államokhoz kerültek. Hosszas tárgyalások után Nagy Ferenc miniszterelnök 1946 júniusában Washingtonban megállapodott az amerikai kormánnyal a jegybank aranykészletének és más értékeknek a visszaadásáról.

Az aranyvonat ünnepélyes fogadása a Keleti pályaudvaron (MTI Fotó: reprodukció)

A 29 tonnányi készlet, amely 2696 darab aranyrúdból és 40 zsák aranyérméből tevődött össze, 1946. augusztus 6-án három amerikai tehervagonban, kenderzsákokba csomagolva érkezett meg Budapestre. Az MNB aranykészlete szolgált az augusztus 1-jén sikeresen bevezetett új pénz, a forint fedezetéül.

Egy aranyrúd a sok közül (MTI Fotó: reprodukció)

Borítókép: 1946. szeptember 2. A Magyar Nemzeti Bank hazaszállított aranykészletét osztályozzák a jegybank tisztségviselői. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-756633

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Jankovics Marcellre emlékezünk

Jelekben alkotott – és jelet hagyott. Bebizonyította, hogy a rajzfilm több a gyermeki szórakoztatás műfajánál. Animációjának forrása az álom, a népmesék és az ősi bölcsesség volt.

A komédiaíró színpadi halála és töretlen dicsősége

A négyszáz éve született francia drámaíró, Molière mind a mai napig a legtöbbet játszott klasszikus szerzők egyike a magyar színpadokon.

Kockásfülű nyúl, Vackor és a többiek: gyereknapra szeretettel!

Közeledik a gyereknap, e csalóka május utolsó vasárnapja. A megújult M3 egész héten számos műsorral kedveskedik a legkisebbeknek, és talán nem csak nekik.

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.