Bajor Gizi rejtélyes halála

A legendás színésznő halálát máig titkok övezik. Egy elborult elméjű férj, öngyilkosság vagy összeesküvés állt a háttérben?

Karakter

2021.02.12 | olvasási idő: kb. 3 perc


Nagy szerepéhez, Kleopátrához hasonlóan a Nemzeti Színház vezető művészének, első Kossuth-díjas és Kiváló Művész címmel kitüntetett színésznőnknek a halálát mérgezés okozta. Amikor 70 évvel ezelőtt orvos férje halálos adag morfiuminjekciót adott be neki, majd önmagával is végzett, a tragikus hírt közlő rádió gyógyíthatatlan betegségről számolt be. Búcsúüzenetet egy orvosi vényen hagytak, „Így nem lehet tovább élni.” szöveggel. 

Bajor Gizi az 1930-as években. (MTI Fotó: Várkonyi László)

Sokak szerint a nejét rajongással imádó fül-orr-gégész professzor, Dr. Germán Tibor agydaganatot sejtett a színésznő rohamos hallásromlása mögött. Megműtötte, rendszeresen külföldi kollégákkal konzultált, és további szenvedésektől akarta megkímélni, amikor a szokásos napi B-vitamin injekció helyett mérget adott be számára azon a végzetes reggelen; míg korábbi, autogramnak szánt aláírását használta fel a búcsúüzenethez. A korabeli sajtó ma már nem található jegyzőkönyvekre hivatkozik. Eszerint az 57 éves Bajor nem volt beteg, férje viszont előrehaladott agykéregsorvadásban szenvedett.

Otthonában, 1945 augusztusában. (MTI Fotó/MAFIRT)

A rejtély azóta is foglalkoztatja a kortársakat, újságírókat és a történészeket, számos szépirodalmi mű is feldolgozta a tragédiát. Sokan egyre kevésbé hisznek az egykori hivatalos változatnak és valódi kettős öngyilkosságot vagy politikai összeesküvést sejtenek. A klasszikus és modern szerepekben is brillírozó, ünnepelt színésznő évtizedekig a színházba járók kedvence volt, villájában pedig sok embernek nyújtott menedéket a háborús években, orvos férjét is ő bújtatta. Az évek múlásával folyamatosan ritkult körülötte a levegő a Nemzeti Színházban. Egyesek szerint férje – akinek már éltek rokonai Londonban – útlevelet próbált szerezni, de lebukott és mindkettőjüket kihallgatásra idézték be, mégpedig pontosan a tragikus február 12-ére.

Tömeg Bajor Gizi és férje gyászszertartásán a Farkasréti temetőben. (MTI Fotó)

Utoljára az Ármány és szerelem hősnőjét játszotta, és így búcsúzott a színpadtól: „Elbocsátalak, gyermekeim – Lady Milford nincs többé… Isten veletek!”

Nemzeti Színházi ravatalától, amelyre arcát Dajka Margit festette ki, gyászolók tízezrei kísérték a Farkasréti temetőbe. Első sírkövén a következő felirat állt: „Nézzétek: a halált játszom!”

Borítókép: Budapest, 1950. december. Bajor Gizi Lady Milfordot alakítja Friedrich Schiller: Ármány és szerelem című drámájának bemutatóján a Magyar Színházban. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Farkas Tamás – Bauer Sándor. Azonosító: MTI-FOTO-767431

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 291 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

TV Maci, generációk kedvenc bábfigurája

Kis híján egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezette fel az esti meséket, de Bálint Ágnes író-szerkesztőnek köszönhetően végül az imádnivaló maci kapta a „szerepet”. Nem véletlen, hogy közös a születésnapjuk is.

A fotós, aki megmutatta az igazi Adyt

Százötven esztendeje, 1870. március 5-én született Székely Aladár fotós. Egyik nagy érdeme, hogy Adyt azokhoz is eljuttatta, akik korábban csak verseit ismerték. Többek között későbbi feleségéhez is.

Császár Angelát köszöntjük!

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló Művészt, akinek színpadon, filmen, rádióban és a pódiumon is emlékezetes élményeket köszönhetünk. Szakmai és emberi történetek sokasága fűzi a Nemzeti Színházhoz, melynek évtizedekig tagja volt; a Budapest Orfeum című sikerszériás produkció pedig ma már fogalom.

Tolnay Klárira emlékezünk

25 éve távozott a sokoldalú kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legendái közé, és akinek intellektusát, humorát és humanizmusát azóta is szeretettel emlegetik. Fotóválogatásunkkal az ő alakját idézzük meg.