Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.

Karakter

2021.08.18 | olvasási idő: kb. 3 perc


Teljes alkotói pályát futott be. Életműve nem lezárt – több évtizedes szünet után újra kezébe vette a fényképezőgépet, ismét dolgozik. De így is teljes, hiszen csak a Magyar Távirati Irodánál (MTI) 1976-ig eltöltött időszakot több mint 11 ezer kereshető felvétele fémjelzi az MTVA Fotóarchívumának oldalán. Első pillanattól nem idegen testként létezett a színházi világban, a művészek közt. Nem befogadták, együtt élt velük. Tudja, érzi minden rezdülésüket. 

Keleti Éva fotóművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén. (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Az 1931. augusztus 18-án, Budapesten született Keleti Éva élete a banktisztviselő papával látszólag maga volt a realitás. A világháborút túlélve az ELTE Természettudományi Karának fizika–kémia szakára iratkozott be, ám 1951-ben otthagyta az egyetemet és a Magyar Fotónál kezdett dolgozni, megtanulni a szakma technikáit, fortélyait. Ebben nem vált kárára a természettudomány, az akkori fényképészet még szorosabban kötődött a fizikai és kémiai ismeretekhez. 

Judith Jamison "Cry" amerikai táncművész Állami Operaház Erkel Színházában. A díjnyertes felvétel címe: Extázis. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Végigjárta a fotós szamárlétrát. Cipelte az elődök táskáját, majd gondozta örökségüket, majd hozzáadta a saját világát. Teljesítette a kiküldött hírügynökségi fotós penzumot, készített riportsorozatokat, termelési, munkaverseny és protokollfotókat is. De a színpad, a művészek esti és hétköznapi léte lett az igazi műfaja. Ismerte őket, kortársai jelentős részével személyes, baráti viszonyban volt. Pécsi Ildikótól Márkus Lászlóig sokan rendszeresen megfordultak nagykörúti polgári lakásában.   

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Kossuth-díjas művészpár otthonukban. (MTI Fotó: Keleti Éva)

A színpad, a tánc és mozgás iránti rajongását tanúsító fotósorozatok mögül fölsejlik a vágy a balerina, a táncos pálya iránt. Mednyánszki Ágival egy csoportba járt a balettiskolában, ám saját bevallása szerint testi adottságaival alkalmatlan volt erre a pályára. Viszont kinyílt a szeme a tánc megörökítésére. Ezt tanúsítják a hazai és az idelátogató külföldi együttesek előadásairól, táncosairól készült fényképei. Végigfotózta a Magyar Állami Operaház Balettegyüttese, a Pécsi és a Győri Balett fellépéseit.

Pécsi Sándor Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész kutyája társaságában, otthonában. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Fotóriporterként dolgozott a Magyar Fotónál, majd jogutód MTI-nél. Az Új Tükör és a Színházi Élet vezető munkatársaként is alanyai lelkekébe szeretett bepillantani. Sajtó- és képügynökségek fotós vezetőjeként, majd 1993-tól a Ferenczy Europressnél is átadta szakmai tudását a következő nemzedéknek. 

Lakatos Gabriella és Havas Ferenc, a Magyar Állami Operaház tagjai (MTI Fotó: Keleti Éva)

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész a Magyar Fotóriporterek Társasága elnökeként több alkalommal tagja volt az Interpress, valamint a World Press Photo hazai zsűrijének. A Príma Primissima-díjas alkotó 2019-ben csaknem 30 évnyi szünet után újra fotózni kezdett, részben régi képeinek alanyait fényképezve. Hat évtizedes életművét a Műcsarnok 2019-2020-ban Élet/Kép címmel nagy sikerű retrospektív kiállításon mutatta be, a kor legnevesebb színművészei közül sokak régi és új képeivel. 

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1974. május 9. Táncjelenet Bach E-dúr hegedűversenyének bemutatóján - Fodor Antal koreográfiájával - a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában. MTI Fotó: Keleti Éva. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-F__EV19740509230.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Több mint száz esztendős az első pesti gyógyfürdő, a Szecska

A Széchenyi fürdő a hazai mélyfúrások úttörőjének, Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti létezését.

A nándorfehérvári diadal emléknapja

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából, 2011-ben az Országgyűlés a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Rádióélet – műsorújság, képeslap, magazin a javából

A Magyar Rádió 1925 áprilisában kezdte meg kísérleti sugárzását, az év decemberében létrehozták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t, a Rádióélet első száma pedig 1929 szeptemberében hagyta el a nyomdát. A műsorújság minden évfolyamát digitalizálva, és még sok más érdekességet is találhatnak a frissen megnyitott (Rádióarchívum)[https://archivum.mtva.hu/radio] oldalon.

Éltető erőforrás a víz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja. Ennek képeit hoztuk el az érdeklődőknek ebben a formában is.