Bombabiztos befektetés!

Emlékeznek még a takarékbélyegre? Elő a régi gyűjtőlapokkal a fiók mélyéről, mert ez a befektetési forma nem évül el...

Kultúrsnack

2021.01.20 | olvasási idő: kb. 1 perc


Az iskolások körében minden szeptember elsején elkezdődött a lázas takarékbélyeg-gyűjtés egészen a tanév utolsó napjáig. A bélyegeket hagyományos módon az iskolai gyűjtőlapra kellett felragasztani, és tanév végén tanári aláírással és iskolai pecséttel hitelesítve váltotta be az OTP Bank. Az iskolai takarékbélyegek változatos illusztrációkkal leggyakrabban 1, 2, 5, 10 és 20 forintos címletűek voltak, de nyolcvanas évek végén felfutó erős infláció után már megjelentek a korábban ismeretlen 50 forintos bélyegek is.
A tanulók takarékbélyeget vásárolnak a XI. kerület Albertfalva úti 7-11. számú általános iskolában. (MTI Fotó: Jónás Pál)
Az összegyűjtött bélyegek után kamat is járt, 1952-1987 október elsejéig megbízhatóan egy százalék. Az iskolai takarékbélyeg-gyűjtés intézménye négy évtizeden keresztül nevelte takarékosságra az erre fogékony gyereksereget. Lakossági betétként értéke sosem évül el, így a fiókból előkerülő gyűjtőlapok ma is bármelyik OTP bankfiókban beválthatók.
Détár Mihályné tanítónő takarékbélyeget ad Fábián Évának és Kiss Erzsébetnek, a vezsenyi általános iskola tanulóinak.( MTI Fotó: Bajkor József)
Borítókép: Budapest, 1954. október 11. Az iskolai takarékbélyeg-gyűjtésről tájékoztatja a diákokat a tanárnő a XI. kerület Albertfalva úti 7-11. számú általános iskolában. Készítette: Jónás Pál Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-781639 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

„A bélyeg maga a történelem”

22 alapító ország – köztük hazánk is – azzal a céllal hozta létre a Postai Világnapot 1969-ben, hogy felhívják a figyelmet a több mint kétezer éves múlttal rendelkező postai szolgáltatás gazdasági és társadalmi jelentőségére.

Akinek mindene volt a minőség

A 70 évvel ezelőtt született Kocsis Zoltánra, Bartók és Kurtág legautentikusabb előadójára emlékezünk, akinek születésnapja a magyar klasszikus zene napja 2021 óta.

MÁV Szimfonikus Zenekar online elérhető műsorai

Az MTVA és a MÁV Szimfonikus Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Hosszú hétvége a magyar irodalom utolsó nagyasszonyával

Az ajtó, Für Elise, Régimódi történet. Csupán néhány kiragadott cím életművéből, de fölösleges is folytatni a fölsorolást, hiszen úgyis mindenki azonnal tudja, hogy Szabó Magdáról, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású és máig divatos alkotójáról van szó, aki Esterházy Péter szavaival a magyar irodalom utolsó nagyasszonya volt.