Búcsúzunk a világ leghosszabb ideig regnáló királynőjétől, II. Erzsébettől

II. Erzsébet idén februárban ünnepelte platinajubileumát, hiszen 1952 óta, vagyis 70 éve uralkodott az Egyesült Királyság királynőjeként. Mindössze 25 éves volt, amikor édesapjától, VI. György brit királytól megörökölte a trónt, és így a hét nemzetközösségi ország uralkodója lett. Ő volt az azóta már 53 országot számláló Nemzetközösség feje is.

Karakter

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Hosszú és tartalmas uralkodása nem volt mindig viharoktól mentes, hiszen az ország olyan jelentős politikai változásokon esett át, mint az észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás, majd az Európai Unióból való kilépés, ám a királynő személyes népszerűsége és a brit monarchia támogatottsága töretlenül magas tudott maradni.  Legutóbbi, 16-ik miniszterelnöki kinevezését pár napja tette meg skóciai nyári rezidenciáján, ekkor már gyengélkedett.
Karizmatikus alakja világszerte ikonikus, társadalmi elismertsége a férfi és női uralkodók között egyaránt kiemelkedő volt.​

Lapozható galériánkban fotók segítségével idézzük fel a királynő emlékét:

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 318 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

Charlie Chaplin idézetével emlékeztetjük Önöket, hogy május első vasárnapján ünnepeljük a nevetés világnapját. Nézzék meg képválogatásunkat, mellyel segítünk mosolyt csalni az arcukra!

Hosszú hétvége a magyar irodalom utolsó nagyasszonyával

Az ajtó, Für Elise, Régimódi történet. Csupán néhány kiragadott cím életművéből, de fölösleges is folytatni a fölsorolást, hiszen úgyis mindenki azonnal tudja, hogy Szabó Magdáról, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású és máig divatos alkotójáról van szó, aki Esterházy Péter szavaival a magyar irodalom utolsó nagyasszonya volt.

Húsvét – a keresztény világ legfőbb ünnepe

Virágvasárnapon sorra vesszük a húsvéti ünnepkör legfontosabb napjait. Húsvét az ünnepek ünnepe (sollemnitas sollemnitatum) a keresztény tanok szerint Jézus Krisztus kereszthalálát követő feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe.

A Tisza szabályozása

A Tisza nem csak a Duna leghosszabb mellékfolyója, egyben Magyarország nemzeti folyama is, mely 962 kilométeres hosszának nagyobb részét hazánk területén kanyarogja végig. Évszázadokig ez az olykor kiszámíthatatlannak tűnő kanyargósság volt a gondok forrása.