Búcsúzunk a világ leghosszabb ideig regnáló királynőjétől, II. Erzsébettől

II. Erzsébet idén februárban ünnepelte platinajubileumát, hiszen 1952 óta, vagyis 70 éve uralkodott az Egyesült Királyság királynőjeként. Mindössze 25 éves volt, amikor édesapjától, VI. György brit királytól megörökölte a trónt, és így a hét nemzetközösségi ország uralkodója lett. Ő volt az azóta már 53 országot számláló Nemzetközösség feje is.

Karakter

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Hosszú és tartalmas uralkodása nem volt mindig viharoktól mentes, hiszen az ország olyan jelentős politikai változásokon esett át, mint az észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás, majd az Európai Unióból való kilépés, ám a királynő személyes népszerűsége és a brit monarchia támogatottsága töretlenül magas tudott maradni.  Legutóbbi, 16-dik miniszterelnöki kinevezését pár napja tette meg skóciai nyári rezidenciáján, ekkor már gyengélkedett.
Karizmatikus alakja világszerte ikonikus, társadalmi elismertsége a férfi és női uralkodók között egyaránt kiemelkedő volt.​

Lapozható galériánkban fotók segítségével idézzük fel a királynő emlékét:

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 318 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Tiszai árvíz

Másfél évtizede vízszintrekordok dőltek meg, amikor a 2006-os árvíz során hazánk négy nagy folyójának - a Duna, a Tisza, a Körös és a Maros - árhulláma egy időben találkozott.

Akinek a kezében a karmesterpálca varázspálcává vált

Volt tánciskolában bárzongorista és játszott a némafilmek alá mozizenekarban is. 115 éve született Ferencsik János karmester.

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.