Búcsúzunk a világ leghosszabb ideig regnáló királynőjétől, II. Erzsébettől

II. Erzsébet idén februárban ünnepelte platinajubileumát, hiszen 1952 óta, vagyis 70 éve uralkodott az Egyesült Királyság királynőjeként. Mindössze 25 éves volt, amikor édesapjától, VI. György brit királytól megörökölte a trónt, és így a hét nemzetközösségi ország uralkodója lett. Ő volt az azóta már 53 országot számláló Nemzetközösség feje is.

Karakter

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Hosszú és tartalmas uralkodása nem volt mindig viharoktól mentes, hiszen az ország olyan jelentős politikai változásokon esett át, mint az észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás, majd az Európai Unióból való kilépés, ám a királynő személyes népszerűsége és a brit monarchia támogatottsága töretlenül magas tudott maradni.  Legutóbbi, 16-ik miniszterelnöki kinevezését pár napja tette meg skóciai nyári rezidenciáján, ekkor már gyengélkedett.
Karizmatikus alakja világszerte ikonikus, társadalmi elismertsége a férfi és női uralkodók között egyaránt kiemelkedő volt.​

Lapozható galériánkban fotók segítségével idézzük fel a királynő emlékét:

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 318 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

110 éve nyitott újra a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár idén 156 éves, és a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik, hiszen 1866-ban nyitotta meg kapuit először, egy nagyobb megújulást követően 1912. május 20-án, 110 éve nyílt újra.

Színház Sopronban

Száznyolcvan esztendeje, 1841. október 9-én avatták fel a soproni színházat.

Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.

A vége 6:3

Puskás Ferenc vezetésével a legendás olimpiai bajnok futballcsapatunk kilencvenéves hazai veretlenségétől fosztotta meg az angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.