Budapest egykor és most

Időutazásra invitáljuk olvasóinkat a Fotótár 1900-as évek környékén készült felvételeinek segítségével. A főváros emblematikus tereit, utcáit járjuk be, felvillantva, hogy mennyit változott a környék az elmúlt bő száz évben. Tartsanak velünk!

2019.09.12 | olvasási idő: kb. 6 perc


Vásárcsarnok

Sétánkat az 1897-ben átadott központi Vásárcsarnok épületénél kezdjük, a Vámház körúton, Budapest szívében. Az 1910 körül készült eredeti fotón is jól láthatók a villamos sínei, melyek az 1800-as évek végétől az elavult lóvasutat váltották föl. A historizáló és neogótikus jegyeket is viselő téglaépület 1977 óta műemléki védelem alatt áll. A Vásárcsarnoknak a Duna - és így a szállítási útvonalak - közelsége adta rendkívüli jelentőségét, így lett hosszú időre a főváros központi élelmiszercsarnoka. A csarnok 1949 és 1991 között az átmenetileg a térnek is nevet adó Dimitrov nevét viselte. A macskakövet mára aszfaltozott út váltotta föl, a forgalom pedig - mint mindenütt  - sokszorosára növekedett.

A Nyugati pályaudvar 1900 körül

Az elavult, és a megnövekedett forgalmat kiszolgálni képtelen Pesti indóház helyén épült a Budapest - Vác vonalat kiszolgáló pályaudvar Gustave Eiffel és irodája tervei alapján. A pályaudvar vasszerkezete - akárcsak az 1889-ben felavatott Eiffel-toronyé - valóságos technikai csoda. A vonatfogadó csarnok hossza 146 méter. Az agglomeráció fejlődésével a Nyugati pályaudvar szerepe egyre fontosabbá vált. 1981-ben az M3-as metróvonal megállójának kiépítésével jelentős közlekedési csomóponttá fejlődött. A megnövekedett forgalomterhelés napjainkra szükségessé tenné a modernizációt.

Váci körút (később, 1945-től Bajcsy-Zyilinszky út)

A Váci körút, a Szent István tér és Deák tér közötti szakaszon régen Káposztapiac, azaz Kohl Markt elnevezésű terület a Kiskörút folytatása (mely a Deák Ferenc tér és a Vámház tér között húzódik). Az 1900 körül készült régi fotón balra jól kivehető lipótvárosi plébániatemplom, azaz a Szent István bazilika. Hild József klasszicista terveit halála után Ybl Miklós neoreneszánsz stílusban dolgozta át, így készült el az 1905-ben átadott katolikus kisbazilika. Az úton végighaladó sínpálya a nagy forgalom miatt már 1896 óta villamosított.

Kálvin tér

A "Calvin tér" 1900 körüli fényképén jól kivehető az egykori neoreneszánsz Danubius kút, amely Ybl Miklós tervezőasztalán született, és a szintén általa megálmodott Első Pesti Hazai Takarékpénztár bérpalotája  - ahol maga a tervező is lakott - előtt pompázott 1883-tól. A szökőkút nagyobbik medencéjéhez fölhasznált kőtömb annyira nehéz volt, hogy szállítását bonyolult volt megoldani, a téma izgalomban tartotta a várost. A kút 1944-45-ben megsérült, helyreállítása után már nem a Kálvin téren, hanem az akkor Engels téren állították föl (ma Erzsébet tér). A mai Kálvin tér régen a Kecskeméti tér, Szénapiac és Széna tér neveket is viselte, 1874-től Calvin, majd Kálvin tér. Az Első Pesti Hazai Takarékpénztár négyemeletes palotája helyén ma a sokak által vitatott esztétikájú Kálvin Center nevű üveg irodaház emelkedik, a palota Budapest ostroma során pusztult el.

Borítókép: Budapest, 1890-es évek Az első villamosjárat a Körúton, a Baross utcánál - egykori fénykép. Az eredeti felvétel szerzője és készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó: Reprodukció A főváros első villamosvonala az 1887. október 1-jén kiadott engedély alapján november 28-ára készült el. Engedélyezett sebessége először nagyon alacsony volt, óránként 10 kilométer, amit fokozatosan emeltek feljebb. A Nyugati pályaudvartól a Király utcáig kétszer állt meg. Az Andrássy útnál rendes, a Szondy utcánál feltételes megállója volt. Az Andrássy úti kereszteződésben lovas rendőrnek kellett felügyelni a forgalomra. Az útvonalon két motorkocsi járt, a harmadik tartalékként a pályaudvar előtti kocsiszínben várakozott. A pályaudvar mellett egy üres telken épült fel az áramfejlesztő állomás. Azonosító:MTI-FOTO-749105


További cikkek:

Szalag sztorik

Gondolkoztak már valaha azon, milyen élmény lehet egy tévés archívum összes kincséhez hozzáférni? Válogatni a régebbnél régebbi, érdekesebbnél érdekesebb felvételek között? Ha kíváncsiak, a Szalag sztorikkal megmutatjuk.

Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az (m3 adása)[https://archivum.mtva.hu/m3] online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.