Nagyáruházak egykor- a vásárlás fellegvárai

A plázák előfutárai voltak, a fogyasztás klasszikus jelképeivé váltak. A hányatott sorsú Corvin Áruház mozgólépcsőjével és partiteraszával, míg a Párisi Nagy Áruház - a későbbi Divatcsarnok - Lotz Károly freskóival és korcsolyapályájával is beírta nevét a hazai kereskedelem aranykönyvébe.

Városi séták

2021.03.01 | olvasási idő: kb. 5 perc


Egységes volt a cél a 110 éve, 1911. március 3-án megnyílt Párisi Nagyáruház, illetve a másfél évtizedre rá, 1926. március elsején nyitott Corvin Áruház esetén. A főváros jól megközelíthető központjában, reprezentatív, nagy alapterületű bevásárlóhelyet nyitni, hatalmas árukészlettel és széles választékkal. Mindent a szemnek – és a pénztárcának! Mindezt klasszicista és szecessziós paloták díszlethomlokzatai mögött. A Párisi Andrássy út felé néző homlokzata szecessziós stílusú, míg a Paulay Ede utcai front neoreneszánsz jegyeket visel.

Hatalmas tömeg várakozik 1957. január 2-án a fél 10-es nyitásra a megnyíló Divatcsarnok bejárata előtt a Népköztársaság útján. (MTI Fotó)

A fiatalabb generáció számára a Corvintető 2012 és 2018 közötti szédítő bulijai, filmvetítései miatt marad emlékezetes. A panoráma, az ébredő Budapest látványa a hajnali háztetők fölött méltán tette híressé a helyet. Az idősebbek még korcsolyázhattak a Párisi tetején, a fiatalabbak az egykor kötelező sötétkék egyen iskolaköpenyüket vásárolták szüleikkel az áruházban. Az elmúlt évszázad során a házak sorozatos átépítéseken és részben funkcióváltáson mentek keresztül. Mára – a plázák megjelenésével – a bevásárlási szokások és divatok is túlléptek rajtuk. A Corvin harmadik emeletén 2012 és 2017 között a Művelődési Szint (MÜSZI) nevű kulturális és közösségi tér működött. 

Vásárlók és járókelők a Corvin Áruház bejárata előtt, az áruházon plakátok hirdetik a szezonvégi kiárusítást. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

A Párisi Nagy Áruház eredetileg Terézvárosi Kaszinónak épült, Petschacher Gusztáv tervei szerint. Az Andrássy úti háromemeletes neoreneszánsz épület földszinti oszlopos-boltíves teremében Petanovits József sörcsarnoka kapott helyet, a Paulay Ede utcai épületszárnyat a Lotz Károly és Feszty Árpád freskóival díszített bálterem foglalta el. 1909-ben alakították át, az új tulajdonos, Goldberger Sámuel a kor legmodernebb és legszebb hazai áruházát nyitotta meg benne 1911-ben. Áramszünet esetére villanyfejlesztőt és modern tűzvédelmi rendszert is kiépítettek. Az első világháború utáni gazdasági válság miatt 1924-re a drága Párisit csőd fenyegette. A bazár jellegű átalakítással – szinte mindent árusítottak –, olcsó vásárlóhelyként forgalma újra fellendült. 

Vásárlók Budapest legújabb áruházában, a Divatcsarnokban, ahol naponta több ezer látogató jár a tavaszi időszakban. (MTI Fotó: Sziklai Dezső)

Goldbergernek előtte is volt sikeres pesti vállalkozása. A Rákóczi úton 1903-ban leégett üzlete szintén a Párisi Nagy Áruház nevet viselte. Az új, Sziklai Zsigmond tervezte ház különlegessége az átriumos elrendezésű, egylégterű épület ötemeletnyi magas, fedett üvegudvara volt – üvegfalú, tükrös felvonókkal, a tetőn egy kilátósétánnyal, korcsolyapályával. A vásárlókat márványoszlopok, aranyozott lépcsőfeljárat, Zsolnay-díszítőelemek, Róth Miksa üvegablakai kápráztatták el. A háborút az épület sértetlenül vészelte át, az államosítást követően könyvraktárnak használták. Divatcsarnok néven 1957-ban nyitották meg újra, 1967-ben műemléki védelmet kapott. A Centrum Áruházak üzlethálózat tagjaként működött 1999-ig. Azóta  - fölújítva -  újra megnyitották.

Modellek sátrakat, kemping eszközöket mutatnak be a Corvin Nagyáruház tetőteraszán rendezett sajtótájékoztatón. (MTI Fotó: Bara István)

A Blaha Lujza tér déli oldalán található Corvin Áruház helyén 1915-ig az Apolló Mozi működött. Az áruházat a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég alapította. Az épület Reiss Zoltán tervezte klasszicizáló stílusú, díszes egyemeletes palotahomlokzattal, mely valójában négy szintet rejtett. Hatalmas portálkirakatokkal, fönti ablakai több emelet magasságban szinte összefüggtek. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrésszel várták a vásárlókat a divatvilág akkori pesti központjába. A belső tereket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid szobrászmunkái díszítették. 1931-ben itt szerelték fel az ország első mozgólépcsőjét.

Érdeklődők válogatnak a nyári kirakodóvásár kínálatából a Corvin áruház előtt, a Blaha Lujza téren. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A Corvin a vásárlás, a szórakozás és látványosság elegyét kínálta. Szólt a szalonzene és kiállításokat, divatbemutatókat is tartottak itt. Az áruház 1926. márciusi nyitása után, a Blaha Lujza téri forgalmas kereszteződésben, a Rákóczi út és a Nagykörút sarkán helyezték üzembe december 23-án az ország első villanyrendőrét. Az áruház a második világháború során kiégett. 1948-ban államosították, újjáépítése után Budapest Nagyáruház néven működött. 1956-ban a harcok során az épületet komolyabb károk érték. 1967-től Centrum Corvin Áruház, ekkor került a tér felőli homlokzatra, a hűtőháznak becézett egyszerű luxaflex alumíniumburkolat. 2018 tavaszán a borítás elbontásával az épület műemléki homlokzatának felújítását is tervbe vették.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1959. augusztus 24. A Blaha Lujza tér látképe: balra a Nemzeti Színház épülete, középen a Corvin Nagyáruház mellett a Hírlapkiadó Vállalat székháza, más néven Sajtóház áll. Készítette: Herczeg István. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-810022

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 293 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„A legnagyobb szerelmem a szakmám”

95 éve született a különleges orgánumú, jellegzetes karakterű, szenvedélyes és utánozhatatlan színművész, aki több mint száz színpadi darabban, számtalan filmben és tévéjátékban alkotott maradandót.

Szenes Ivánra emlékezünk

Skicc című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal a 100 éve született Szenes Iván slágerszövegíróra emlékezünk.

How do you do-do… Magának dúdolom…

Hétévesen fejből zongorázta Bach műveit, a muzsikus zseni a megélhetésért mégis banktisztviselőként volt kénytelen dolgozni, míg be nem futott a zenei pályán, ahol nem volt megállás: forradalmasította az operettet a 130 éve született Ábrahám Pál zeneszerző és karmester.

Egy titkokat hordozó arc

Szegény családból származó, csendes és szerény fiatalember volt, aki játékmódjával átformálta a magyar színjátszást. 80 esztendős lenne Kozák András.