Hetven rózsaszál

Születésnapján köszöntjük Csongrádi Kata színész- és énekesnőt, aki színpadi művek szerzője, számos filmben szerepelt és több lemeze is megjelent.

Kultúrsnack

2023.05.18 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csongrádi Kata művészcsaládba született 1953-ban, dédanyja Stupniczky Sidonia operaénekesnő, nagymamája primadonna, nagypapája színész, édesanyja, Csongrádi Mária pedig Jászai Mari-díjas színész-rendező volt. Kata a Madách Gimnáziumban tanult, de már az érettségi évében – korengedéllyel – jazz tanszakra járt. Naponta négy órát gyakorolt a zongorán, tanára nagy jövőt jósolt neki zongoraművészként.

Dayka Margittal, Kozák Andrással és Hadics Lászlóval a "Szerdán tavasz lesz" című darabban, a Fővárosi Operettszínházban. (MTI Fotó: Tóth István)

Családja többféle karriert képzelt el számára, azonban a színészet, melyre igazán vágyott, nem szerepelt köztük. Amikor felhozta a témát, édesanyjától várt szakmai véleményt, hogy vajon neki való lenne-e a színészmesterség. Édesanyja viszont úgy érezte, hogy anyaként nem tudna pártatlan véleményt alkotni lányáról. Majláth Júlia zenepedagógustól kértek segítséget, aki a következőt mondta, miután meghallgatta Csongrádi zongorajátékát, énekét és versmondását: „A kislány ijesztően tehetségtelen... mint zongorista! De a Jóisten sem menti meg a színi pályától!” Zenés osztályba jelentkezett, de az utolsó rostán a prózai osztályfőnök át akarta csábítani, ám mestere, Vámos László nem engedte el. 1974-ben szerezte meg diplomáját a színművészeti musical szakán.

Csongrádi Kata színésznő 1972-ben. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Szívéhez különösen közel áll az Én és a kisöcsém című darab, melyben nagymamája és édesanyja után ő is eljátszhatta Kelemen Kató szerepét. A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című darabban Latinovits Zoltán partnere volt. Legismertebb dala, a Millió rózsaszál aranylemez lett.

1978-ban házasodott össze S. Nagy István dalszerző, dalszövegíróval, rengeteg híres magyar sláger írójával, s férje haláláig nagy szeretetben éltek.

Csongrádi Katát a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n a Jöttem én a semmiből... című szórakoztató műsorban láthatják, valamint Rátonyi Róbert beszélgetőpartnereként a Legyen a vendégem! című zenei műsorban is feltűnik majd. Tartsanak velünk!

Borítókép: Csongrádi Kata Magyar Rádió stúdiójában MTI Fotó, Készítette: Hámor Szabolcs Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-901934

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az átalakulóművész

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Egri Kati színésznőt, aki kilépett híres szülei árnyékából, és saját jogon is kivívta a közönség elismerését és szeretetét. Nézzék meg képválogatásunkat!

Híd az országok között

1895. szeptember 28-án avatták fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat. Az Árpád-korban a királyi székhelyet rév kötötte össze a folyó túloldalával. Az első állandó, cölöpökön álló hidat 1585-ben a törökök építették.

Megfiatalítjuk az archívumot!

Persze csak formailag, hiszen büszkék vagyunk a sok-sok régi tartalomra. A technológiai fejlődés azonban új szemléletet kíván. Most bemutatjuk azt, aki az új lendületet hozza: Répászky Lipót, az Archívumi osztály vezetője.

Szubrettszínésznő és igazi primadonna

Születésnapján köszöntjük Kállay Borit, aki ha szerepeit a századfordulón játszotta volna el, a premier után a kocsikból kifogták volna a lovakat, és bizonyára pezsgőt ittak volna a cipőjéből.