A virágáruslánytól a karburátorokig

125 éve született a magyar motorgyártás egyik úttörője, Csonka János. A Bánki-Csonka-féle porlasztó társfeltalálója diplomát sosem szerzett, de nyugdíjba vonulásakor 72 éves korában a mérnöki kamara életpályája elismeréseként felvette tagjai sorába, ezzel feljogosítva a briliáns szakembert a gépészmérnöki cím használatára.

Kultúrsnack

2022.09.25 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csonka János gépészmérnök, feltaláló (MTI Fotó: Reprodukció)

Elemi műszaki ismereteit szakmunkásként édesapja kovácsműhelyében szerezte, majd európai gyárakban tanulmányozta a gépgyártást. 25 éves korától a Budapesti Műegyetem Gépiparműtani Tanszékének tanműhelyét vezette közel 50 éven át. Saját költségén alkalmazott két segédet, így szabadidejében kedvére kísérletezhetett a műhelyben. Egyik este útban hazafelé a Műegyetem tanárával, Bánki Donáttal egy virágáruslányra figyeltek fel, aki a szájában tartott vékony csőbe levegőt fújva oldotta permetté a növényeinek szánt vizet. Állítólag ez adta az ötlet a porlasztó elkészítéséhez, ami forradalmasította a belső égésű motorok működését. A karburátor azóta is biztonságosan és hatékonyan állítja elő a motorok számára szükséges üzemanyag-levegő keveréket. Ezzel indulhatott világhódító útjára a gépkocsigyártás.

Az első Bánki-Csonka-féle magyar gyártmányú postaautó. (MTI Fotó: reprodukció)

Csonka nevéhez köthető több gépkocsi, tehergépkocsi, autóbusz, csomagszállító-kisbusz tervezése és gyártása. A Magyar Posta részére autót szerkesztett, amely mint postaautó 1905. május 31-én indult próbaútjára a volán mögött Csonka Jánossal. Ezért ez a nap tekinthető a magyar autógyártás kezdetének. A mai gépjárműgyártásból a korszerűbb üzemanyag-befecskendezés teljesen kiszorította a karburátort, de a kétütemű motorok, robogók és kisgépek körében még mindig nélkülözhetetlen. 

Borítókép:  Az 1900-ból származó Wesseldorfer típusú személygépkocsi  MTI fotó: Bojár Sándor  Fotóarchívum azonosító: MTI-FOTO-825062

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 319 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A „paprikás lánytól” az aranylemezig

Születésének évfordulóján emlékezünk a magyar tánczene kiemelkedő alakjára, Harangozó Terire, aki virágénekeket is rögzített.

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

95 éve kényeztet Hajdúszoboszló forró aranya

1925. október 26-án a Hajdúszoboszló határában végzett próbafúrás alkalmával, hangos robajjal óriási víztömeg tört föl és emelkedett 6 méter magasba.

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.