Frakk, a macskák réme – kicsik és nagyok kedvence

A „pákosztos” macskák rémének ötlete Bálint Ágnes valós élményein alapult, aki maga is nagy kutyabarát volt. A legendás meseíró és tévés személyiség egyik legnépszerűbb sorozatáról számos érdekességet gyűjtöttünk össze önöknek.

Kultúrsnack

2022.10.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


1971. decemberében a sajtó hírt adott egy új, eredetileg 13 részes rajzfilmsorozat Pannónia Filmstúdióban zajló munkálatairól. A Magyar Televízió megbízásából készített műsor szereplőit az ismert karikaturista, Várnai György tervezte, aki így vallott a projektről: „Már csak azért is örömmel vállaltam el a Frakksorozat szereplőinek megformálását, mert szeretem az állatokat. Többszörös kutyatulajdonos vagyok, akárcsak forgatókönyv-író partnerem: Bálint Ágnes.”

Frakk akcióban (MTI Fotó)

A televízió a megrendelés idején nem határozta meg, hogy milyen technikával készüljön a rajzfilm, így „a rajz- és bábfilm újszerű kombinációját” alkalmazták. „Minden egyes szereplőnek megrajzoltuk és kartonpapírból kivágtuk a fejét és alakját, egyenként 80—100 változatban. Csak elő kell venni a dobozokból — mondjuk — Frakk alvó, ébredő, nevető, mérges, dühös, sunyi tekintetű, lógó nyelvű fejét, és kikeresni hozzá az ülő, álló, fekvő, ugró, szaladó testet. Ezeket ráillesztjük az előre megrajzolt háttérre és — minden mozdulatot külön beállítva — lefényképezzük. Ezekből a képekből — mintegy 8—10 ezer felvételből — áll össze egy-egy 6 perces történet.” – mesélte Cseh András, a rendezők egyike, aki e technika hazai mestere volt. 

Lukrécia és Szerénke (MTI Fotó)

Frakk alakját egyébként két valóságban is létezett kutya inspirálta. Egyrészt Bálint Ágnes édesanyja sokat mesélt lányának egy szomszédjukban élő vizsláról, bizonyos Frakkról, aki gyakran átszökött, és mindenféle galibát okozott a ház körül. Másrészt az írónő veje kórházi kísérletektől mentett meg egy vizslát, aki családtaggá vált Bálint Ágneséknél, amikor a vő hozzájuk költözött. A rajzfilm alapkonfliktusa, azaz a kutya-macska ellentét a család mindennapjaiban gyökerezik, hiszen a befogadott eb és a meseíró két macskája – akikről Szerénkét és Lukréciát mintázta – gyakran hajba kaptak. Az állatszereplőkön kívül Lajcsika, a szomszéd kisfiú alakját szintén létező személy ihlette: Kiss Lajos az írónő unokahúgának barátja volt.

Frakk és Lajcsika (MTI Fotó)

Az első epizód 1972. december 23-án került képernyőre, és az első évadot a 70-es években további kettő követte. A sorozat végül olyan népszerű lett, hogy 1987-ben egy negyedik évaddal egészítették ki. A szereplők hangja az évek során alig változott: Pártos Erzsi (Irma néni), Szabó Gyula (Frakk), Váradi Hédi (Szerénke), Schubert Éva (Lukrécia), kivéve Károly bácsit, akit az első két évadban Rajz János a második kettőben pedig Suka Sándor szólaltatott meg. Az évek során a főcím is fejlődött: a későbbi évadokban Frakk már nemcsak a kutyaházból vakkant, hanem megkergeti a macskákat, és ezen jót mulat. Ami viszont máig változatlan, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt imádják Frakk kedves és kacagtató kalandjait, hiszen Bálint Ágnes szerethető figurákat álmodott meg, és a rajzfilm nagyszerűen követte elképzeléseit.

Borítókép: Frakk, a macskák réme MTI Fotó, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-883404

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Darvas Iván 95!

Csehszlovákiában született orosz anyától, és a magyar szíveket hódította meg. 1943-ban kezdte a színi akadémiát, melynek első évfolyamát háromszor is kijárta. Másodéves sosem lett, kezdetben lustasága, majd életének fordulatai miatt. Sokat kapott Várkonyi Zoltántól: az első lehetőségeket - ő hívta a Művész Színházhoz - és új keresztnevét (hogy Darvas Szilárdtól megkülönböztethető legyen). Így indult útjára 1946-ban a 2007-ben elhunyt színészlegenda, Darvas Iván.

A LEGek embere

1947. október 7-én született a magyar televíziózás egyik meghatározó személyisége, Rózsa György műsorvezető, szerkesztő és producer. Hogy milyen műsorokat köszönhetünk neki? 75. születésnapja alkalmából összeszedtük és önöknek is megmutatjuk.

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!

Repülés határok között

Jó fél évszázada ért véget a hazai menetrend szerinti belföldi légi járatok kora. Egykor gyorsan és megfizethető áron lehetett velük eljutni az ország egyik részéből a másikba.