Zsazsa a világdíva

Kilenc házasság, számtalan partner, botrányok és legendák. A 105 éve született Gábor Zsazsa a 20. század egyik legfontosabb popkulturális ikonja.

Karakter

2022.02.06 | olvasási idő: kb. 3 perc


Nem az a fontos, hogy mit, hanem hogy beszéljenek rólam ­– dörgölte a képmutatóan fintorgó világ orra alá a magyar születésű amerikai színésznő, hollywoodi híresség. A díva és modell 1917 február 6-án Budapesten látta meg a napvilágot. Igényes polgári nevelésben részesült.   Egyike volt a legélesebb eszű és nyelvű hírességeknek, aki szépségükre alapozva építettek maguknak világkarriert. A Golden Globe-díjas színésznő a kevés magyar származású közt csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán is.

Gábor Zsazsa szőrmés műtermi fotója 1940 körül. (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

Nem is filmes szerepeiben, fellépéseiben alakított maradandót: megteremtett saját márkanevét. Ő volt Gábor Sári, vagy ahogy a világ ismeri: Gábor Zsazsa. A Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának hívtak. Színiiskolai tanulmányokat folytatott, s miután 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjévé választották, Bécsben már operettdarabokban lépett fel. 

Gábor Zsazsa a millenniumi emlékmű szoborcsoportjánál a Hősök terén. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A háború elől, 1941-ben utazott anyjával és testvéreivel, ”a Gábor lányokkal” az Egyesült Államokba, és csakhamar feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez. Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett. A Moulin Rouge-ban főszereplőként, illetve a Lili című musicalben Mel Ferrer oldalán is sikert aratott. Orson Welles A gonosz érintése című mozijában is játszott.

A magyar származású amerikai filmszínésznő a Bábolnai Állami Gazdaságban. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Extravagáns személyisége a kezdetektől haláláig foglalkoztatta a médiát.  Még egy rövid időre börtönbe is zárták, mert arcon ütött egy Bevery Hills-i rendőrt, miután közlekedési szabálysértést követett el.  Szabadszájúsága vonzotta a sajtót, és jól tudott élni a nyilvánosság adta lehetőségekkel. A társasági élet szókimondó királynőjének tartották. Többnyire dúsgazdag férjei voltak.  Felipe de Alba ügyvéddel kötött, összesen egy napig tartó házassága is világrekord. Kiderült, hogy Zsazsa még nem vált el előző - hetedik – férjétől.  „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”- vallotta.

A rövid családi látogatás során Rotschild Klára Váci utcai ruhaszalonjában. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Életfilozófiáját bestsellerekben tette közkinccsé: Hogyan szedjük fel a férfit, hogyan tartsuk meg és hogyan szabaduljunk meg tőle? vagy a Nekem nem elég egy élet címűben. Utolsó, harminc évvel fiatalabb férjével, Frédéric von Anhalttal  kötött házassága százéves kora előtt, Kaliforniában bekövetkezett haláláig tartott. Hamvainak egy részét 2021. július 13-án helyezték nyugalomra Budapesten a Fiumei Úti Sírkert művészparcellájában.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1968. október 4. Gábor Zsazsa, magyar származású amerikai színésznő - aki rokoni látogatásra érkezett Magyarországra - megérkezik Budapestre. Gábor Zsazsa (született Gábor Sári néven Budapesten 1917. február 6.) magyar származású amerikai színésznő. MTI Fotó. Készítette: Friedmann Endre. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-860323

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tiszai árvíz

Másfél évtizede vízszintrekordok dőltek meg, amikor a 2006-os árvíz során hazánk négy nagy folyójának - a Duna, a Tisza, a Körös és a Maros - árhulláma egy időben találkozott.

Jedlik Ányos – egy delejező ember

A bencés rendi szerzetes nevéhez fűződik többek között a villámdelejes forgony (elektromotor), az egysarki villanyindító (unipoláris gép), a csöves villámfeszítő (feszültségsokszorozó generátor) és a savanyavízi készület (szikvízgyártó berendezés) felfedezése, továbbfejlesztése és elkészítése.

Háry, a XXI. századi hős

Hogy kicsoda Háry János? A nagyot mondó bakát nem kell különösebben bemutatni. Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette alakját, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.

Darvas Iván 95!

Csehszlovákiában született orosz anyától, és a magyar szíveket hódította meg. 1943-ban kezdte a színi akadémiát, melynek első évfolyamát háromszor is kijárta. Másodéves sosem lett, kezdetben lustasága, majd életének fordulatai miatt. Sokat kapott Várkonyi Zoltántól: az első lehetőségeket - ő hívta a Művész Színházhoz - és új keresztnevét (hogy Darvas Szilárdtól megkülönböztethető legyen). Így indult útjára 1946-ban a 2007-ben elhunyt színészlegenda, Darvas Iván.