Ünnepeljék velünk Galambos Erzsi születésnapját!

Kisgyermekként szinte a színházban "élt", így aztán nem csoda, hogy pályafutása mesés lett. E mesés pályafutás legfontosabb állomásait idézzük fel, és persze bemutatjuk, mely műsorokkal köszöntjük a művésznőt a december 5-én tartandó születésnapja alkalmából.

Karakter

2021.12.02 | olvasási idő: kb. 4 perc


„Szerettem mindig a tudásom legjavát adni.” - foglalta össze egykor pályáját a primadonna. Megvolt benne minden képesség: tehetség, fegyelem, szorgalom, mesterségbeli tudás és alázat – amit a színpadra alkalmassá tette. Úgy érezte: mindig bizonyítania kell. Előadás előtt ötkor már bent volt a színházban lepróbálni az esti darabot. Érzékeny volt. Nehezen viselte a bántást, tüskéket növesztett. Orfeumi és színházi kisemberek gyermekeként született 1931 december 5-én Budapesten. Apja portás volt a híres Arizona mulatóban, anyja a szemben működő Fővárosi Operettszínházban jegyszedő. Bejáratos volt mindkét intézménybe, iskolai leckéit is az Operettben írta. Már négyévesen elhatározta, hogy ő is primadonna vagy szubrett lesz.

Zenthe Ferenc és Galambos Erzsi színművészek a Csendes otthon című filmbohózat szabadtéri jeleneteinek felvételén a Róna utcában. (MTI Fotó: Tormai Andor)

Játszott Lakner Bácsi Gyermekszínházában, nyolc évig balettozott. Iskolatársa, Róna Viktor mellett rájött, hogy a balerinalét nem elégít ki. Elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját, főiskolásként Bajor Gizi mellett statisztált. Később Somlay Artúrtól Básti Lajoson át Latabár Kálmánig és Honthy Hannáig a század legnagyobbjaival lépett fel. A helyhez pályája csúcsán hűséges volt, az operett és musical műfajból viszont szívesen kikacsintott. Utólag megbánta, hogy nemet mondott Várkonyi Zoltánnak, aki a Vígszínházba hívta.

Galambos Erzsi és Iglódi István jelenete A kikapós patikárius című zenés bohózatának próbáján a József Attila Színházban. (MTI Fotó: Földi Imre)

Az álma 1964-ben vált valóra: a Fővárosi Operettszínház tagja lett. „Amikor bekerültem, ott volt Honthy, Sárdy, Latabár, Feleki Kamill. Ahhoz, hogy felnőjek hozzájuk, le kellett hoznom a csillagot az égről.” - nyilatkozta. A Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt, majd váratlanul átszerződött a József Attila Színházhoz. Meg akarta mutatni, hogy prózai színésznőnek is kitűnő. Utóbbit egyebek közt a III. Richárd Erzsébet királyné szerepében is bizonyította. A társulat örökös tagjaként, korát meghazudtolva, közel a kilencvenhez is még színpadra lépett itt a Mici néni két életében és az Angyalföldi balladában.

Galambos Erzsi Mária szerepében Nógrádi Gábor: Még ma című musicaljének próbáján a József Attila Színházban. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Rendkívül sokoldalú művészként a táncos, énekes feladatok mellett prózai szerepekben, sőt koreográfusként is bemutatkozott. Sikeres prózai alakítása volt Marosiné Molnár Ferenc A doktor úr című drabjában és Muskátné a Liliomban. Legemlékezetesebb szerepének Georg Kreisler Lola Blau című zenés monodrámáját tartotta. Legnagyobb sikereit modern zenés darabok főszerepeiben aratta: a Kabaré és a Chicago mellett emlékezetes Eliza volt a My Fair Lady-ben, Dulcinea a La Mancha lovagjában, Anita a West Side Story-ban és vagány Kocsma Jenny a Koldusoperában. Több mint hetven parádés főszerep, közte több Shakespeare is kötődik a nevéhez. Filmen és tévéfilmekben is láthatták maradandó alakításait.

Galambos Erzsi színész, operetténekes a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 3-as stúdiójában. (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Művészi munkáját korán Jászai Mari-díjjal ismerték el, érdemes- és kiváló művészként Déryné-díjat kapott. A Halhatatlanok társaságának örökös tagjaként 2002-ben sokoldalú művészi életútjáért, a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért Kossuth-díjat vehetett át. A méltatásból természetesen nem hiányozhattak kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításai. Anyaszínháza utóbbiakért is József Attila-gyűrűvel és a kedves színészkollégáról elnevezett Kaló Flórián-díjjal tüntette ki. Népszerűsége napjainkban is töretlen, a Mici néni két élete című darabban találkozhatnak vele rajongói.

December 2-án az m3.hu-n az Üvegkalitka és a Lám, ez vagyok én című műsorokkal köszöntjük Galambos Erzsit. Másnap, december 3-án a Mestersége színész című sorozatban mesél életéről, december 4-én pedig a Kincsestárban tudhatunk meg róla érdekességeket. Születésnapján, december 5-én a Zenés TV Színházban az örökzöld Osztrigás Micivel kápráztat el bennünket a hazai színjátszás egyik csodálatos művésze az m3.hu oldalán.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1965. június 16. Galambos Erzsi színésznő, a Fővárosi Operettszínház társulatának tagja.   Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum  MTI Fotó: Maár Mariann Azonosító: MTI-FOTO-F__MM19650616027

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Születésnapos a szőke „kócbaba”

Csepregi Éva karrierjének sikerfolyama 19 éves korában kezdődött, amikor a Kócbabákkal színpadra állt az 1972-es Ki mit tud?-on – mindössze egy nappal a matematika érettségije előtt, és azóta sem apadt el: rajongói már nagyon várják közelgő életműkoncertjét, ahol a kiemelt vendégek a Neoton Família Sztárjai lesznek.

„Egy ember élete sosem egy ember élete, mindig egy országé, egy világé, egy korszaké is.”

Abigél, Az a szép, fényes nap, Az ajtó… Születésének 105. évfordulóján a XX. század egyik legnagyobb magyar íróegyéniségére, Szabó Magdára emlékezünk.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.

Kirándulás a késő barokk építészet történetébe