50 év, 50 film és a „színésznők rendezője”

A 40 éve elhunyt magyar-amerikai rendezőlegenda, George Cukor számos híresség tiszteletét kivívta. „Egy film nem lehet nagyobb, mint a rendezője.” – mondta róla Katharine Hepburn, a négyszeres Oscar-díjas színésznő.

Karakter

2023.01.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az 1899-ben New Yorkban született George Dewey Cukor színházi segédrendezőként kezdte karrierjét. Az 1920-as évektől már a Broadwayn rendezett, és F. Scott Fitzgerald ikonikus regényének, A nagy Gatsbynek színpadra állításával vívta ki először a kritikusok elismerését. A hangosfilm megjelenése a rendezőt Hollywoodba vonzotta, ahol mindenkinek az új technológia jelentette kihívásokkal kellett megbirkóznia a technikai személyzettől kezdve a színészeken át egészen a rendezőkig. Mivel a rendező szülei sosem tanultak meg igazán jól angolul, így gyerekeikkel elsősorban magyarul beszéltek otthon. A nyelvtudás Hollywoodban igencsak jól jött a fiatal rendezőnek, hisz a rengeteg magyar bevándorló miatt egy időben az angol mellett a magyar volt a második „hivatalos nyelv” az amerikai filmstúdiók világában. Cukor gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez, és olyan színdarabokat vitt filmre sikerrel, mint a Vacsora nyolckor, az Asszonyok, vagy a Philadelphiai történet.

Katherine Hepburn (MTI Fotó)

Habár ő maga nem szerette, ha így emlegették, de Hollywoodban a színésznők rendezőjeként tartották számon. Annyi bizonyos, hogy sokak szerint Greta Garbo és Katharine Hepburn is az ő irányítása alatt nyújtotta legemlékezetesebb alakítását, de olyan makrancos sztárok is megjuhászodtak a keze alatt, mint Joan Crawford vagy Marilyn Monroe. Állítólag Katharine Hepburn tiszteletét a Fiatal asszonyok című film forgatásán vívta ki, mikor a színésznőnek szerepe szerint egy férfit kellett volna felcipelnie egy lépcsőn, ő azonban kerek perec megtagadta a dolgot. Cukor a panaszáradatra szenvtelenül csak annyit mondott „Hát akkor ne cipelje!”, és faképnél hagyta a meglepett dívát. A színésznő elszégyellve magát ezután minden további ellenvetés nélkül megcsinálta a jelenetet. 

A rendező csillaga a hollywoodi Hírességek sétányán (MTI Fotó: Mészáros Márton)

A rendező ötvenéves munkássága során éppen ötven filmet készített, és bár volt néhány kevésbé sikerült rendezése, sikerei túlragyogják ezeket. Többek között olyan halhatatlan műveket köszönhetünk az Oscar-díjas George Cukornak, mint a Gázláng, a Csillag születik vagy a My Fair Lady. A gyökereit nem feledő művészt, aki a hollywoodi Hírességek sétányán is csillagot kapott, az Amerikai Filmakadémia is amerikai-magyarként ismeri el.

Borítókép: George Cukor, filmrendező MTI Fotó, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-887667

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Mindannyiunk Ötvös Csöpije, Sándor Mátyása, Zentay Dezsője

80 éves lenne Bujtor István, ez alkalomból felelevenítünk néhány kedves sztorit róla és pályafutásáról.

Ikarus - szárnyalás földi utakon

1951. február 24-én állt forgalomba az első Ikarus autóbusz Budapesten. Egyes típusait nevezték „nejlonnak” és „farosnak”, sőt, még Ikarus babakocsi is készült. A Budapest–Bamako jótékonysági rallyn „aszfalt hernyóval”, csuklós Ikarusszal szelték át a Szaharát.

A színész, akinek mindenki felismeri a hangját

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze 1936. január 10-én született Budapesten.

Gyakornokokat várunk az MTVA Archívumba!

Utolsó éves bölcsész vagy és érdekel a média világa, vagy ismersz olyat, akit igen? Az MTVA Archívuma (fotós, sajtó és mozgóképes részlegek) gyakornoki képzést hirdet, melynek végén a legjobbak állást is kaphatnak!