Az első magyar olimpiai bajnok

145 éve született az első újkori olimpián kétszeres bajnokká avatott úszónk és későbbi építész, Hajós Alfréd. Hogyan lett bajnok? Cikkünkből kiderül.

Kultúrsnack

2023.02.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


A sajtó által magyar delfinnek titulált sportoló Budapesten született 1878-ban. A fiatal Hajóst az sem tántoríthatta el az úszástól, hogy édesapját egy dunai örvény ragadta el. Már a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnök hallgatója volt, amikor több hazai és bécsi versenygyőzelem után az athéni olimpiára kezdett edzeni. Egyik tanára, Ilosvay professzor kifejezetten rossz szemmel nézte a kiválóság hajnali elfoglaltságát, mondván „Csak léha emberek sportolnak, amikor tanulniok kellene. Az ivás, a kártya, a tánc meg a sport sohasem vezet jóra!” Szerencsére Hajós Alfréd ragaszkodott elhatározásához, és a Nyugati pályaudvarról indulva vonattal érkezett az 1896-os athéni játékok színhelyére. 

Az olimpikon mellszobra Debrecenben (MTI Fotó: Balogh P. László)

Az úszószámokat rövid-, közép- és hosszútávon a Zea-öböl 11-13 fokos vizében tartották. Ebben az időben az úszók bármilyen úszásnemet választhattak a távok teljesítéséhez. A legtöbben a mellúszás mellett tették le voksukat, ám a magyar versenyző a matrózúszás (ma gyorsúszás) egy a Balatoni-Gräfl-fivérek által kidolgozott változatával úszott. Elsőként a rövidtávú, azaz százméteres versenyt rendezték meg. A versenyzőket hajó vitte ki az öbölbe, ahol egy bóják közé kifeszített kötél jelezte a rajtvonalat.  Úszás közben Hajós nemhogy riválisát, az amerikai Gardner Williamst, de más ellenfeleit sem látta, csak a tömeg zúgását hallotta: „Zito I Hungaria!” „Éljen Magyarország!” Az aranyérmes feltekintve éppen azt a magyar zászlót pillantotta meg elsőként a győzelmi árbócon lengeni, amit ő maga hozott Budapestről, megsejtvén, hogy a görög szervezőknek csak osztrák zászlójuk lesz. A zenekar is az osztrák himnuszt kezdte játszani, ám a magyar delegáció félbeszakította őket, hogy elénekeljék a magyar himnuszt. 

Úszóedzés a Hajós Alfréd tervezte margitszigeti Sportuszodában (MTI Fotó)

A napnak azonban koránt sem volt vége. Hajós a középtávú, ötszázméteres versenyen is indulni akart, azonban a jéghideg vízben túlságosan lemerevedett, így végül Iszer Károly tanácsát megfogadva a hosszútávú, 1200 méteres futamon állt ismét rajthoz. Ekkor szintén hajóval szállították a versenyzőket az öbölbe, ám ez alkalommal jóval távolabbra. A rajtot ágyúlövés jelezte, a versenyzők hajóról ugrottak az erősen hullámzó vízbe. A hajók, hátrahagyva az úszókat, visszafelé igyekeztek a befutóhoz, ezzel komoly riadalmat okozva a versenyzők között. Maga Hajós is félelmével viaskodott, amiről így vallott később: „Egyedül voltam a tengeröböl mélyén, szinte nem is a versenyláz hajtott, hanem a kétségbeesés, az életösztön.” Amikor a féltávot elhagyták, a hajókat visszaküldték a versenyzőkhöz, hogy kimentsék azokat, akik a nehéz körülményektől vagy a korábbi versenyektől elcsigázva fel akarták adni a küzdelmet. A magyar szóba jöhető ellenfelei mind a hajókon kapaszkodtak, ám Hajós tovább úszott, és 15 méteres előnnyel nyerte meg a versenyt, megszerezve a második magyar aranyérmet.

Hajós Alfréd munka közben (MTI Fotó: Pálvölgyi Ferenc)

Visszatérve Budapestre és a tanuláshoz a Műegyetem dékáni hivatalában Ilosvay professzor ingerülten szakította félbe az ifjú bajnok élménybeszámolóját: „Nem vagyok kíváncsi arra, hogy mennyit ugrott a versenyen! De biztosíthatom, hogy annál kíváncsibb leszek arra, hogy vizsgáin mennyire felel meg a követelményeknek!” Két hónappal később a tanulásban is jeleskedő Hajós kitűnő eredménnyel vizsgázott Ilosvaynál, mire a professzor végre megenyhülve kezet nyújtott neki: „Most pedig én is gratulálok olimpiai győzelméhez! Szívből kívánom, hogy hivatása terén is olyan sikereket könyveljen el, mint amilyenek az athéni győzelmei voltak!” A jókívánság valóra vált, hisz Hajós Alfréd nevéhez olyan épületek tervei fűződnek, mint az újpesti stadion, a Nemzeti Sportuszoda vagy a szabadkai bankpalota.

Borítókép: Hajós Alfréd 1952-ben MTI Fotó, Készítette: Pálvölgyi Ferenc Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-774081

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Nemzeti Múzeum - a kezdetek

A Kárpát-medence történelmének legjelentősebb műkincsgyűjteménye található a klasszicista stílusú 109 x 70 méteres épületben. A két udvarral rendelkező létesítmény párkánymagassága 24 méter, beépített alapterülete pedig 7894 négyzetméter.

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

„Minden a fejen, a kézen, meg a bátorságon múlik”

Tíz éven keresztül csak Kamuthyak nyertek magyar bajnokságot tőrvívásban. Dr. Kamuthy Jenő hatszoros, öccse, László pedig négyszeres magyar bajnok volt.

„Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor…” 100 éve született Romhányi József

Éleslátása, zenei érzéke, nyelvi ötletei utolérhetetlenek. A 100 éve született Romhányi József életműve előtt a költészettől idegenkedők is levett kalappal állnak.