Jég, dupla whiskyvel?

A számos műfajban járatos, ma 75 éves énekes-zenészre, Horváth Károlyra koccintunk, akit az egész ország Charlie-ként ismer.

Karakter

2022.10.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Vas megyei Ondódról származó showman eredetileg balett-táncosnak készült, ám egy sérülés hamar más irányba fordította pályáját. Gimnazistaként alapította első rockbandáját, majd húszévesen a Decca nevű formáció tagja lett, melyet később Olympiára kereszteltek. Az 1970-es évek eleje Charlie számára az útkeresés időszaka volt, két és fél évet töltött Afrikában, ahol olyan új műfajokra vált nyitottá, mint a soul és a funk. Ebben az időben kezdett együtt zenélni öccsével, Horváth Csabával és Tátrai Tiborral is. 1975-ben Tátraival együtt csatlakoztak az akkori legsikeresebb magyar rockzenekarhoz, a Generálhoz.

A Generál együttes (MTI Fotó: Mohácsi Miklós)

A General feloszlása után a művész újra utazni kezdett Skandináviától Spanyolországig bejárva Európát, de még a tengeren túlra is eljutva zenélt a Pannonia Express zenekarral, és gyűjtötte a művészi inspirációt. Eközben szeretett felesége, Széles Katalin, akivel 1978-ban házasodtak össze, biztos hátországot nyújtott a művésznek. 1990-ben hosszú vándorlása végeztével Charlie a Tátrai Band énekese lett, széleskörű ismertséget azonban 1994-ben indult szólókarrierje hozott számára. Az 1998-as Euróvíziós Dalversenyen A holnap már nem lesz szomorú című dalával képviselte Magyarországot.

Balázs Fecóval 2018-ban (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Művészetét számtalan díjjal – többek között Liszt Ferenc-díjjal és a Petőfi Zenei Díjjal ismerték el. Színházi karriert is építhetett volna, hiszen a Rock Színház megkereste, hogy játssza el a Jézus Krisztus szupersztár című musical főszerepét, de ő visszautasította a felkérést. Ugyanakkor néhány filmszerepet elvállalt az évek során, többek között Bacsó Péter-produkciókban, mint a Fejlövés és a Kitörés. A zenész azonban igazán otthon saját közegében érzi magát, máig koncertezik és vallja: „Ha majd nem megy, ha majd a hang, amit kiénekelek, hamis és erőtlen lesz, akkor abbahagyom.”

Borítókép: Horváth Charlie MTI Fotó, Készítette: Illyés Tibor Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség Azonosító: MTI-FOTO- D__YT20211223001

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Húsvét – a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.

A gyógyulás helye

A Szemlő-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak ismerték, az egykori falut a középkorban Felhévíznek hívták, a fürdő Lukács evangélistáról, az orvosok védőszentjéről kapta nevét.

A LEGek embere

1947. október 7-én született a magyar televíziózás egyik meghatározó személyisége, Rózsa György műsorvezető, szerkesztő és producer. Hogy milyen műsorokat köszönhetünk neki? 75. születésnapja alkalmából összeszedtük és önöknek is megmutatjuk.

A szobrászművész, akinek az anyagok feltárták titkaikat

Búza Barna keze alá engedelmesen simult a kő, a bronz, a fa. 1970-ben diófából faragott egyházművészeti szobraiért VI. Pál pápa művészeti emlékérmet adományozott neki.