Karinthy „Cini” 100!

A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket, jellemezte kaotikus családi életét a zseniális író atya. A perpatvar szenvedő alanya a legkisebb Karinthy fiú, Ferenc volt.

Karakter

2021.06.02 | olvasási idő: kb. 4 perc


Cini-cini muzsika - csúfolták a pityergő kisfiút, így az apa első házasságából érkező Karinthy Gábor és az új feleség, Böhm Arankával a családba került Kertész Tamás féltestvér áldozatára egy életre ráragadt a Cini becenév. Egyébként is hatalmas útravalóval és teherrel kellett megküzdenie: egy közismert és közszeretetnek örvendő atya, a zseniális író és humorista, Karinthy Frigyes árnyékával, nevével, fizimiskájával – sőt, azonos monogramjával. Ebbe a családba érkezett a száz éve, 1921. június másodikán született Karinthy Ferenc.  

Az Annát alakító Törőcsik Mari és Kozák András színészek Karinthy Ferenc író társaságában, az Ezer év című tévéfilm felvételén. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Ifjú kora a menekülésé volt – minél messzebb a szülői indíttatástól. Belevetette magát a sportba: tehetséges, de nem kiemelkedő vízilabdázó vált belőle. A negyvenes években az FTC vízilabdacsapatának hátvédje, sportvezetőként pedig 1960-tól tíz évig az FTC úszó- és vízilabda-szakosztályának elnöke. Olasz szakos bölcsészként a jövevényszavak nyomába eredt, a nyelvészeti értekezések világába merült. Ehhez később sem lett hűtlen, nyelvi tárcáit a Nyelvelés című kötetébe gyűjtötte egybe.

Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író és dramaturg otthonában új darabot ír a Nemzeti Színház számára. (Magyar Fotó: Keleti Éva)

A második világháború vége új korszakot nyitott az életében. Túlélve a világégést, kórházi bujkálást, anyja halálát lassan fel kellett nőnie. Sok évvel legendás apja halála után már nem volt annyira fenyegető a zseni árnyéka sem. Sorsa, öröksége elől nem térhetett ki. Erős írói ambíciója, és a letagadhatatlan fizikai hasonlósága egy életen át védjegye maradt. 

Karinthy Ferenc író sportos öltözetben otthonában. (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

Jöttek a kisregények, novellák, drámák – alapvetően erős családtörténeti háttérrel, életrajzi megalapozottsággal. Erről tanúskodik a Szellemidézés és a Budapesti tavasz vagy a bölcsészmúltra kacsintó Kentaur című műve. A Budapesti tavaszból 1955-ben Máriássy Félix forgatott filmet Gábor Miklóssal, Gordon Zsuzsával.

Vámos László rendező és Karinthy Ferenc író Karinthy Frigyes egykori lakóházánál lévő emléktáblánál születésének 100. évfordulóján. (MTI Fotó: Pintér Márta)

A Karinthy-vér szerencsére nem vált vízzé: Cini kortárs író-költő barátaival, ugratásaival gyakorta megidézte a legendás Karinthy-Kosztolányi-Somlyó Zoltán trió bohém világát. Máig eleven a telefonbetyárságra építő Bösendorfer című kétszemélyes tragikomédiája. Lágymányos és Leányfalu szerelmeseként - színházi, dramaturgi munkái mellett – bejárta az egész világot. Élményeit több útleíráskötetben adta közre.   

A három Karinthy: Karinthy Ferenc író és Karinthy Márton rendező megkoszorúzza a frissen avatott Karinthy Frigyes-emlékművet. (MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor)

Bárhol jól tudta érezni magát: az uszoda partjától a presszóig és könyvtárig, a Dunakanyartól – az itteni alkotóházának falán neves vendégei aláírásaival – Floridáig, vagy egy közép-olasz kisvárosig. A Baumgarten-jutalom, a József Attila- és a Kossuth-díj mellett a humorban jelentőset alkotóknak járó, s apjáról elnevezett Karinthy-gyűrűt is megkapta. Fia, Karinthy Márton rendező, színházalapító direktor folytatta a családi örökséget.

Borítókép: Budapest, 1956. február 13. Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író és dramaturg új darabot ír a Nemzeti Színház számára. Készítette: Magyar Fotó / Keleti Éva. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-786391

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Makovecz Imre, a magyar organikus építészeti iskola megteremtője

Minden alkotásával arról vallott, hogy az épületek különös lények. Házainak arca, szeme van. „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt” – mondta el egy alkalommal.

Hűsítő kínálat az m3.hu-n!

A tikkasztó hőségben a legjobb frissítő egy remek film a hűvös szobában. A következő hetekben számos évtizedek óta nem látott műsorral bővítjük az m3.hu kínálatát. Mutatjuk az újdonságokat!

A nagy oroszlánvadász

Bvana, szimba! Piga, bvana, piga! Uram, oroszlán! Lőj, uram, lőj! – riasztotta a nagy magyar Afrika-kutatót bennszülött kísérője. A 20. század elején Kittenberger Kálmán az ujjával fizetett az oroszlánkalandért.

Megfiatalítjuk az archívumot!

Persze csak formailag, hiszen büszkék vagyunk a sok-sok régi tartalomra. A technológiai fejlődés azonban új szemléletet kíván. Most bemutatjuk azt, aki az új lendületet hozza: Répászky Lipót, az Archívumi osztály vezetője.