„Amit még nem láttatok…”

Keleti Éva - Az MTVA exkluzív kiállítása a Nemzeti Fotótár gyűjteményéből: 2023. július 13. – augusztus 20.

Kultúrsnack

2023.07.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész személye és munkássága a magyar kultúra és a nemzeti fotótörténetünk meghatározó része.

Hét évtizeden átívelő pályafutását 23 évesen, 1954-ben indította el fotóriporterként a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, az MTI-nél. 1976-ban „igazolt át” a nyomtatott sajtó világába. 

Az MTVA 2021-ben megvásárolta Keleti Éva 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, amelyek többségét még egyetlenegyszer sem publikálták. Az alkotó művein keresztül mondhatni „hazatért”, és így egyedülálló gyűjtemény jött létre a közmédia Fotóarchívumában. Az anyag gazdag látképet nyújt a rendszerváltást megelőző és az azt követő évekről. Jelentősége az idő múltával egyre nő, ahogy a feldolgozást követően a közönség számára láthatóvá, megismerhetővé válik.

A kiállítás a Nemzeti Fotótár segítségével csaknem 70 év munkásságából, a fotográfus életművének több korszakából ad válogatást. 

Bemutatja Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot érintő fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját az előadásképeken, a művészportrékon és a riportfotókon keresztül. A képeket összefűzi az erős érzelem, azok a katartikus pillanatok, amelyeket az alkotó pontosan rögzít kamerájával a különböző karakterek arckifejezésein, tekintetein keresztül. A fotók egyszerre önálló művészeti tárgyak és művészi igénnyel készült kordokumentumok. 

Keleti Éva jelen volt a színházi világ összes rezdülésében. Dokumentálta a próbák folyamatait, a bemutatók sikereit, benézett a kulisszák mögé és feltárta a színészek örömét, bánatát, valós arcukat. Járta az országot, a fővárosi és a vidéki kulturális élet eseményeiről egyaránt tudósított. Képei történeti-történelmi lenyomatok és közvetítői egy olyan korszaknak, amely mára csak az idősebb generáció emlékeiben él. 

Gyermekkori megpróbáltatásai, az erős családi kötelék, édesapa útbaigazító példamondata – „Indul az élet, nézzünk előre, csináljuk!” (Árpási Zoltán: A Fotográfia Bűvöletében. Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel című könyvéből, 38. o.) – adta számára azt a pozitív életszemléletet, amely emberábrázolásaiban, munkájában és a feladatokhoz, a tanuláshoz való alázatos hozzáállásában is megmutatkozott.

Keleti Éva jelenleg is fáradhatatlanul dolgozik: fotografálás vagy annak szervezése, kiállítási anyagok szortírozása és kiállításmegnyitókon való részvétel, fotópályázatok zsűrizése szerepelnek napi feladatai között.

A képekkel való munka, az alkotás folyamata jelentik számára a levegővételt. 

Soha nem bántam meg semmit, olyan volt az életem, mintha pillangó hátán repültem volna végig. Az életben mindig szerencsém volt, s még a nehéz és fájdalmas pillanatoknak is megvolt a miértje.” (Árpási Zoltán: A Fotográfia Bűvöletében, Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel című könyvéből, 126. o.)

További információk:
Nyitva tartás: H-V 10.00-18.00, a kiállítás ingyenesen látogatható!
Helyszín: Aranytíz Kultúrház,  V. ker. Arany János utca 10.

További cikkek:

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”

Ki ne ismerné fel csak a hangja alapján? Ha látjuk is, akkor ámulatba ejtő színpadi és filmes varázslásainak lehetünk szemtanúi. Köszöntsük Haumann Péter színművészt születésnapján rendhagyó módon interjúiban elmesélt történeteivel!

Bilicsi Tivadar

Bilicsi Tivadar sokoldalú művész volt: színész, komikus, táncos, énekes. A komédiákban bölcs embersége, a tragédiákban groteszk világlátása emelte mások fölé.

Egy húsdarálótól a Sztracsatelláig

Eredetileg filmrendezőnek készült, de végül színészként végzett, és a magyar színjátszás és kabaré megkerülhetetlen alakjává lett a ma 75 éves Kern András.

A lelkiismeretes humorista esete a magyar humor napjával

„Nevetés. Az egyetlen dolog a világon, ami nem nevetséges.” Karinthy Frigyes