„Amit még nem láttatok…”

Keleti Éva - Az MTVA exkluzív kiállítása a Nemzeti Fotótár gyűjteményéből: 2023. július 13. – augusztus 20.

Kultúrsnack

2023.07.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész személye és munkássága a magyar kultúra és a nemzeti fotótörténetünk meghatározó része.

Hét évtizeden átívelő pályafutását 23 évesen, 1954-ben indította el fotóriporterként a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, az MTI-nél. 1976-ban „igazolt át” a nyomtatott sajtó világába. 

Az MTVA 2021-ben megvásárolta Keleti Éva 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, amelyek többségét még egyetlenegyszer sem publikálták. Az alkotó művein keresztül mondhatni „hazatért”, és így egyedülálló gyűjtemény jött létre a közmédia Fotóarchívumában. Az anyag gazdag látképet nyújt a rendszerváltást megelőző és az azt követő évekről. Jelentősége az idő múltával egyre nő, ahogy a feldolgozást követően a közönség számára láthatóvá, megismerhetővé válik.

A kiállítás a Nemzeti Fotótár segítségével csaknem 70 év munkásságából, a fotográfus életművének több korszakából ad válogatást. 

Bemutatja Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot érintő fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját az előadásképeken, a művészportrékon és a riportfotókon keresztül. A képeket összefűzi az erős érzelem, azok a katartikus pillanatok, amelyeket az alkotó pontosan rögzít kamerájával a különböző karakterek arckifejezésein, tekintetein keresztül. A fotók egyszerre önálló művészeti tárgyak és művészi igénnyel készült kordokumentumok. 

Keleti Éva jelen volt a színházi világ összes rezdülésében. Dokumentálta a próbák folyamatait, a bemutatók sikereit, benézett a kulisszák mögé és feltárta a színészek örömét, bánatát, valós arcukat. Járta az országot, a fővárosi és a vidéki kulturális élet eseményeiről egyaránt tudósított. Képei történeti-történelmi lenyomatok és közvetítői egy olyan korszaknak, amely mára csak az idősebb generáció emlékeiben él. 

Gyermekkori megpróbáltatásai, az erős családi kötelék, édesapa útbaigazító példamondata – „Indul az élet, nézzünk előre, csináljuk!” (Árpási Zoltán: A Fotográfia Bűvöletében. Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel című könyvéből, 38. o.) – adta számára azt a pozitív életszemléletet, amely emberábrázolásaiban, munkájában és a feladatokhoz, a tanuláshoz való alázatos hozzáállásában is megmutatkozott.

Keleti Éva jelenleg is fáradhatatlanul dolgozik: fotografálás vagy annak szervezése, kiállítási anyagok szortírozása és kiállításmegnyitókon való részvétel, fotópályázatok zsűrizése szerepelnek napi feladatai között.

A képekkel való munka, az alkotás folyamata jelentik számára a levegővételt. 

Soha nem bántam meg semmit, olyan volt az életem, mintha pillangó hátán repültem volna végig. Az életben mindig szerencsém volt, s még a nehéz és fájdalmas pillanatoknak is megvolt a miértje.” (Árpási Zoltán: A Fotográfia Bűvöletében, Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel című könyvéből, 126. o.)

További információk:
Nyitva tartás: H-V 10.00-18.00, a kiállítás ingyenesen látogatható!
Helyszín: Aranytíz Kultúrház,  V. ker. Arany János utca 10.

További cikkek:

„Éltes embernek lenni – kifejezetten szeretem”

Hogy a címbéli mondat hitelesen hangozzon egy 80. évét betöltő embertől, ahhoz bizony olyan élet kell, amire jó visszatekinteni. Márton Andrást köszöntjük születésnapján.

Nőnapi köszöntő

Nőnap alkalmából köszöntjük a hölgyeket, és a legszebbekről készítettünk egy válogatást, hogy férfi olvasóink se maradjanak e napon örömforrás nélkül. Nézzék meg híres színésznőinket megidéző képválogatásunkat!

Tündöklő tehetség

75. születésnapján köszöntjük Perényi Miklós gordonkaművészt, aki már hétévesen a Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt.

Kis magyar postatörténet

Az üzenetek továbbításának igénye a kezdetektől jellemzi az emberiséget, módszerei az írásbeliséggel, majd a technikai fejlődéssel párhuzamosan bővültek és modernizálódtak. Hogyan jutottunk a jelzőtüzektől a magyar postaautóig? Megmutatjuk.