Állatok harmóniában a vízzel

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

0000.00.00 | olvasási idő: kb. 2 percVidra (Lutra lutra) Pusztaszer, 2016. május 20.
Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, több nyugat-európai országban ki is pusztult, jó néhány helyen próbálkoznak a visszatelepítésével. Hazánkban kiemelkedően sok vidra él Európa más országaihoz képest.
MTI Fotó: Kovács Attila


Édesvízi medúzák
Salgótarján, 2019. szeptember 2.
A salgótarjáni Középbánya-tóban élő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egyik példánya. A néhány centiméteres, átlátszó, emberre ártalmatlan állatok a magasabb vízhőmérséklet, valamint a jó vízminőség miatt jelentek meg a tóban.
MTI Fotó:Komka Péter


Kérészrajzás
Tiszacsege, 2018. június 11. Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom előtt még egész Európában előfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetők meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Széncinke
Pilisszentkereszt, 2011. augusztus 13. Pilisszentkereszt közelében egy mesterséges madárfürdőben a vízbe pottyant napraforgómagra csap le egy széncinege (Parus major). A széncinege a legnagyobb és leggyakoribb cinegefajunk, a Magyar Madártani Egyesület internetes szavazása alapján a 2011-es év madara.
MTI Fotó: Kovács Attila

Vadkacsák a Tiszalöki Vízlépcsőnél
Tiszalök, 2017. január 10. Tőkés récék (Anas platyrhynchos) a Tiszán a Tiszalöki Vízlépcső alatt. A vízerőmű turbináit nagy sebességgel elhagyó víz nem fagy be a nagy hidegben sem, így a környék vízimadarai itt töltik a telet, amíg el nem olvad az összefüggő jégpáncél.
MTI Fotó: Balázs Attila

Menekül a vadállomány az árvíz elől Gemencen
Őcsény, 2013. június 11. A Duna áradása miatt vonuló szarvascsapat a gemenci ártéren Őcsény határában.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az állattartó telepre hajtott bivalyok
Fülöpszállás, 2018. január 4. Bivalycsordát hajtanak át a Kiskunsági Nemzeti Park területén, a Kelemen-széki vizes területeken, Fülöpszállás közelében. A mintegy 120 állatot a szabadszállási Zab-széki téli szállásukról a fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepre hajtották.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Borítókép: Kutyasportmajális Budapest, 2014. május 18. Egy kutya a medencében a budapesti kutyasportmajális dog diving versenyszámában a Városligetben.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.