Állatok harmóniában a vízzel

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

| olvasási idő: kb. 2 percVidra (Lutra lutra) Pusztaszer, 2016. május 20.
Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, több nyugat-európai országban ki is pusztult, jó néhány helyen próbálkoznak a visszatelepítésével. Hazánkban kiemelkedően sok vidra él Európa más országaihoz képest.
MTI Fotó: Kovács Attila


Édesvízi medúzák
Salgótarján, 2019. szeptember 2.
A salgótarjáni Középbánya-tóban élő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egyik példánya. A néhány centiméteres, átlátszó, emberre ártalmatlan állatok a magasabb vízhőmérséklet, valamint a jó vízminőség miatt jelentek meg a tóban.
MTI Fotó:Komka Péter


Kérészrajzás
Tiszacsege, 2018. június 11. Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom előtt még egész Európában előfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetők meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Széncinke
Pilisszentkereszt, 2011. augusztus 13. Pilisszentkereszt közelében egy mesterséges madárfürdőben a vízbe pottyant napraforgómagra csap le egy széncinege (Parus major). A széncinege a legnagyobb és leggyakoribb cinegefajunk, a Magyar Madártani Egyesület internetes szavazása alapján a 2011-es év madara.
MTI Fotó: Kovács Attila

Vadkacsák a Tiszalöki Vízlépcsőnél
Tiszalök, 2017. január 10. Tőkés récék (Anas platyrhynchos) a Tiszán a Tiszalöki Vízlépcső alatt. A vízerőmű turbináit nagy sebességgel elhagyó víz nem fagy be a nagy hidegben sem, így a környék vízimadarai itt töltik a telet, amíg el nem olvad az összefüggő jégpáncél.
MTI Fotó: Balázs Attila

Menekül a vadállomány az árvíz elől Gemencen
Őcsény, 2013. június 11. A Duna áradása miatt vonuló szarvascsapat a gemenci ártéren Őcsény határában.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az állattartó telepre hajtott bivalyok
Fülöpszállás, 2018. január 4. Bivalycsordát hajtanak át a Kiskunsági Nemzeti Park területén, a Kelemen-széki vizes területeken, Fülöpszállás közelében. A mintegy 120 állatot a szabadszállási Zab-széki téli szállásukról a fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepre hajtották.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Borítókép: Kutyasportmajális Budapest, 2014. május 18. Egy kutya a medencében a budapesti kutyasportmajális dog diving versenyszámában a Városligetben.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 


További cikkek:

Háry, a XXI. századi hős

Hogy kicsoda Háry János? A nagyot mondó bakát nem kell különösebben bemutatni. Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette alakját, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.

A Pesti Vigadó története dióhéjban

1980. március 12-én nyitotta meg újra kapuit a II. világháborúban szétlőtt Pesti Vigadó. A magyar romantikus stílus kiemelkedő épületét, Feszl Frigyes alkotását eredetileg 1865-ben adták át a nagyközönségnek.

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.