Fürdők és fürdőzők

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

0000.00.00 | olvasási idő: kb. 3 perc


 


 

Fürdőzők Budapesten Budapest, 2016. március 22.
Látogatók sakkoznak a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda medencéjében 2016. március 22- én. Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Harkányi fürdő, 1974. augusztus 6.
Egy család ebédel pléden ülve a Harkányi Gyógyfürdő és Strand új medencéjének szélén. 1823-ban a jelenlegi fürdő területének lecsapolása közben fedezték fel a víz gyógyító hatását, egy évvel később a Batthyány család megépítette az első fürdőházakat.
MTI Fotó: Horváth Péter


 

Egerszalók, 2017. április 22.
Az Egerszalóktól délre, 410 méter mélyről feltörő, 65-68 Celsius-fokos meleg vizű hőforrás vize által létrejött különös természeti képződmény, mészkőlerakódás. A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre. A víz egy részét a szabadba kivezetve évente 2-3 mm-el nő a kirakódott só vastagsága.
Fotó: Lehotka László

 

Borítókép: Budapest, 1959. december 19. Fürdővendégek sakkoznak a Dagály utcai Szabadság Strandfürdőben egy téli délutánon. A fürdőben az 1944-ben feltárt 41,5 Celsius-fokos vízben pihenhetnek és gyógyulhatnak a vendégek. MTI Fotó: Zinner Erzsébet

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.