Fürdők és fürdőzők

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

| olvasási idő: kb. 3 perc


 


 

Fürdőzők Budapesten Budapest, 2016. március 22.
Látogatók sakkoznak a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda medencéjében 2016. március 22- én. Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Harkányi fürdő, 1974. augusztus 6.
Egy család ebédel pléden ülve a Harkányi Gyógyfürdő és Strand új medencéjének szélén. 1823-ban a jelenlegi fürdő területének lecsapolása közben fedezték fel a víz gyógyító hatását, egy évvel később a Batthyány család megépítette az első fürdőházakat.
MTI Fotó: Horváth Péter


 

Egerszalók, 2017. április 22.
Az Egerszalóktól délre, 410 méter mélyről feltörő, 65-68 Celsius-fokos meleg vizű hőforrás vize által létrejött különös természeti képződmény, mészkőlerakódás. A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre. A víz egy részét a szabadba kivezetve évente 2-3 mm-el nő a kirakódott só vastagsága.
Fotó: Lehotka László

 

Borítókép: Budapest, 1959. december 19. Fürdővendégek sakkoznak a Dagály utcai Szabadság Strandfürdőben egy téli délutánon. A fürdőben az 1944-ben feltárt 41,5 Celsius-fokos vízben pihenhetnek és gyógyulhatnak a vendégek. MTI Fotó: Zinner Erzsébet


További cikkek:

Egy következetes kassai polgár

Százhúsz esztendeje, 1900. április 11-én született Márai Sándor, aki 1948-ban befutott íróként hagyta el az országot, és addig nem engedte kiadatni műveit hazájában, amíg szovjet csapatok állomásoznak Magyarországon.

Locsolkodás, hímes tojás - húsvéti népszokások képekben

Közeledik a húsvét hétfő. Régi képek segítségével idézzük föl a húsvéti hagyomány legfontosabb, napjainkra kihalófélben lévő elemeit.

A fotós, aki megmutatta az igazi Adyt

Százötven esztendeje, 1870. március 5-én született Székely Aladár fotós. Egyik nagy érdeme, hogy Adyt azokhoz is eljuttatta, akik korábban csak verseit ismerték. Többek között későbbi feleségéhez is.

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.