Hajók és barlangok

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

0000.00.00 | olvasási idő: kb. 2 perc


 

Újabb alacsony vízállási rekordok dőltek meg a Dunán, Kölked, 2018. október 25.
A Duna alacsony vízállása miatt felszínre került hajóroncs a Külső-Béda holtágban a Baranya megyei Kölked közelében. A csapadékszegény időjárás következtében újabb alacsony vízállási rekordok dőltek meg a Dunán. A víz szintje - a Komáromtól kezdődő szakaszon egészen a déli határig -, alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket.
MTI Fotó: Sóki Tamás


Amatőr barlangkutató a Mecsekben

Amatőr barlangkutatók a Mecsekben, Orfű, 1960. augusztus 18.
Egy bányatechnikus egy pallón halad át a barlangban lévő víz fölött a barlangkutató csoport tagjaként az orfűi karsztforrás föld alatti patak- és barlangrendszerének feltárása közben.
MTI Fotó: Pálfai Gábor

Vízi robot, Budapest, 2019. július 3.
A Miskolci Egyetem vezette nemzetközi csapat által fejlesztett UX-1A nevű búvárrobot bemutató merülése a budapesti Molnár János-barlangban. Az uniós támogatású Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projektben épített robot a rajta elhelyezett műszerekkel geológiai adatokat szolgáltat vízzel telt föld alatti járatokból.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Borítókép: Az Újpesti vasúti híd építése, Budapest, 1954. március 19.
A hidat a második világháború alatt több súlyos légitámadás érte, 1944 karácsonyán a visszavonuló német haderő felrobbantotta. Helyreállítását 1953-ban kezdték el. Háttérben az Újpesti téli kikötő látképe. MTI Fotó: Mező Sándor

 

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.