Emlékezés a 90 éve elhunyt edzőzsenire

Edzőként, sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot.

Kultúrsnack

2023.03.05 | olvasási idő: kb. 1 perc


Az 1892-ben született sportember fiatalon az MTK-nál úszott és vízilabdázott. Az I. világháborúban azonban súlyos comblövést kapott és az egész testében megmaradt szilánkok miatt már nem sportolhatott tovább. Felépülése után edzőként dolgozott, és hogy erőnlétüket tovább növelje, boksz- és tornaórákra vitte játékosait. Újszerű látásmódjának köszönhetően az 1932-es Los Angeles-i olimpiáról aranyéremmel tért haza a férfi vízilabda-válogatott.

Legfontosabb ma is megfontolandó tanácsa így hangzott: „Ne vitatkozzál sem a bíróval, sem a társaiddal, sem az ellenfél játékosaival. Mert ha bíróval vitatkozol, az kiállít, ha a társaiddal, az egyenetlenséget okoz, ha pedig az ellenféllel veszekszel, ő gólt dob, amíg te beszélsz.”

Komjádi Béla vízilabdaedző, a magyar vízilabdasport úttörője (MTI Fotó: reprodukció)

Az 1806-ban megnyílt Császár fürdő mellett 1976-ban felépült fedett uszodát Komjádiról nevezték el, így tisztelegve az egykori edző és szövetségi kapitány előtt. A létesítmény mai neve Császár-Komjádi Béla Sportuszoda.

Komjádi Bélára az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján a Sportmúzeum című műsorunkkal emlékezünk. Tartsanak velünk! 

Borítókép: A Komjádi uszoda 1978-ban. Készítette: Branstetter Sándor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-1888002

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ötven éve dübörög a „Ringasd el magad”

A Déry Tibor azonos című kisregényéből készült musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról ősbemutatója 1973. március 2-án volt a Vígszínházban.

A házasság világnapja

1983 óta, azaz éppen negyven éve február második vasárnapja a házasság ünneplésének napja. Olvassák el, miért épp ekkorra esik, és nézzék meg képválogatásunkat híres magyar házaspárokról!

Rab Zsuzsa – a fordítás és költészet keskeny mezsgyéjén

A kétszeres József Attila-díjas költőnő fordításai árnyékot vetettek saját költészetére. „Rejtve és láthatatlanul” című versében így vallott erről: „Jártam a földön keresztül-kasul, / mások hangján szólaltam, száz alakban.”

Benedek Tibor, a sportlegenda

A háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok két évvel ezelőtti halála megrázta a sportvilágot és az egész országot. 50 éves lenne a vízilabda világklasszisa, Benedek Tibor.