Klasszikus zenész helyett életművész

Ma lenne 85 éves a vibráló egyéniségű énekes, előadóművész és humorista, Koós János, akinek sokáig az szerepelt névjegykártyáján: életművész.

Karakter

2022.11.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


A székely származású művész Kupsa Jánosként született, és négyéves korában költözött szüleivel Gyergyószárhegyről Miskolcra. Gyermekkorától zenésznek készült, bár édesapja ezt ellenezte. Végül nem az atyai szigor térítette le a klasszikus zenészi pályáról, hanem Marton Frigyes rendező, aki nyomban felismerte az ifjú énekhangjában rejlő lehetőségeket. A Zeneművészeti Főiskola oboaszakos végzőseként ugyanis először a Főiskola gólyabálján lépett színpadra Vico Torriani svájci énekest parodizálva, és előadása nemcsak a közönséget bűvölte el, hanem a Jászai Mari-díjas rendezőt is. 

Koós János 1972-ben (MTI Fotó: Bara István)

A fiatal zenész azonban „nem akarta elhagyni Mozartot” az éneklés kedvéért, ezért először visszautasította a rendező felkérését, hogy vegyen részt a Zeneakadémia karácsonyi műsorában. A felkínált gázsi azonban túl nagy kísértést jelentett a kezdő zenész számára. Az igazi meglepetés a fellépés előtt következett, melyről a művész így mesélt egyszer: „Mikor megyek be, akkor láttam, hogy a nevem nincs kiírva, csak valami Koós Jánosé. Marton Frigyes erre mondta, hogy ez pedig én vagyok, hiszen azzal a névvel, hogy Kupsa, nem lehet senki táncdalénekes.”

Az 1968-as Táncdalfesztivál döntőjében (MTI Fotó: Keleti Éva)

1960-tól fokozatosan ívelt fel táncdalénekesi karrierje, ő azonban vissza akart térni a komolyzene világába. Főiskolai vizsgakoncertjére készülve felújíttatta hangszerét, amit a kocsijából elloptak. Talán a sors akarta, hogy Koós János klasszikus zenész helyett azzá a sokoldalú művésszé váljon, akinek ismerte és szerette a közönség. Az 1968-as és az 1969-es Táncdalfesztivál győzteseként vált széles körben híressé, emellett vállalt filmszerepeket, és később párosuk Hofi Géza humoristával legendássá lett. Kovács Katival kiegészülve hárman alkották a zenés paródia első trióját. Bár Koós János elsősorban énekes volt, humoristaként is legalább akkora sikereket ért el. Rövid ideig a Mikroszkóp Színpad társulatának is tagja volt az 1980-as évek első felében, és közeli barátságot ápolt Bajor Imrével. 

A Hogy volt?! című műsorban 2018-ban (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Sikerei ellenére Koós János mindig új kihívásokat keresett: megpróbálkozott például a karmesterséggel, illetve 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett. Énektehetségét számos díjjal elismerték, de talán kevéssé ismert, hogy remekül rajzolt. Egyik kedves elfoglaltsága volt a karikatúrarajzolás. A bohém örökifjú művészt, aki többek közt a balatoni vitorlázás és a futball szerelmese is volt, 2019-ben a Farkasréti Temetőben helyezték örök nyugalomra, ám hangja és örökzöld slágerei, mint a Mondjátok meg Máriának, a Nem vagyok teljesen őrült, a Sír a telefon és a Kislány a zongoránál mindig velünk maradnak. 

A Balatonon 1969-ben (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Koós Jánosra az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján ma a Nótás kedvű volt az apám… című műsorral emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Koós János énekes, humorista MTI Fotó, Készítette: Hámor Szabolcs Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-914382

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Pécsi Ildikó 80!

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő, aki ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel - és az m3.hu ünnepi műsorözönével - köszöntjük Pécsi Ildikót!

Nyolc lóerős Tündék

Ráadásul tiszavirág-életűek...

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.

Aki több mint 60 éve sztár

85. születésnapján köszöntjük az eMeRTon–, Artisjus– és Fonogram Életműdíjas magyar énekest, Korda Györgyöt, akinek népes rajongótábora van minden korosztályból. Életszeretete, energiája vagy akár házassága Balázs Klári énekesnővel példaértékű, slágerei kiállták az idők próbáját.