Különös házasság: ki viseli a nadrágot?

A választ mindenki sejti, mi pedig megmutatjuk, milyen az, amikor mégiscsak Fülöp volt nyeregben, méghozzá hazánkban!

Kultúrsnack

2021.03.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


Ha szappanoperaként vagy habkönnyű szórakoztató filmként kerül a közönség elé a történetük, akkor sem lehetett volna jobbat kitalálni. A száműzött délceg hercegbe és tengerésznövendékbe beleszeret az ifjú hercegnő. Közben tombol a világtörténelem egyik legszörnyűbb háborúja. Aztán a béke 1947-ben elhozza a pár által áhított – s a szülők által pártolt – frigyet. A többi történelem: 73 éve él boldog házasságban Fülöp edinburgh-i herceg nejével, akit a világ ma II. Erzsébetként ismer. Nem vitás, hogy ebben a házasságban ki viseli a nadrágot. 

Fülöp edinburghi herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke, a Szilvásváradon megrendezett VII. Fogathajtó Világbajnokság egyik résztvevője (MTI Fotó: Csikós Gábor)

Az 1921-ben született, hamarosan századik születésnapját ünneplő Fülöp herceg az elmúlt évtizedekben így is alaposan kivette részét a királyi házastársként rá háruló nyilvános kötelezettségekből. Egyéni és csapatviadalokon pedig a lovakkal kapcsolatos szenvedélyéről és jártasságáról tett tanúbizonyságot . A hagyományos brit lovaspólóval csuklótörését követően felhagyott, ám a lósport elkötelezett híveként közreműködött a nemzetközi fogathajtó versenyszabályzat kialakításában. A Nemzetközi Lovas Szövetség elnökeként (1964-86) többször járt és versenyzett Magyarországon. Az 1984-ben Szilvásváradon rendezett négyesfogathajtó világbajnokságon csapatban bronzérmet szerzett. A versenyzéssel évtizedekkel ezelőtt felhagyott, a közéleti feladataitól azonban csak 2017-ben vonult vissza. Jelenleg kórházban ápolják, állapotát az egész világ figyelemmel követi.

Borítókép: Gödöllő, 1971. szeptember 18. Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje az I. Hajtó Európa Bajnokságon, amelyet Magyarországon rendeztek, egy lovastársával beszélget. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc, azonosító: MTI-FOTO-867862

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 288 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Színészek főzőkanállal – címszerep a gasztronómia színpadán

A színpad a pillanat művészete. A színházi sikert az asztali örömök pódiumán föltálalt nevezetes fogások gyakorta túlélik. Újházi Ede a realista színjátszás legendás mestere ma már talán csak a gőzölgő húslevest kanalazva jut eszünkbe.

Aranyvonat

1946. augusztus 6-án érkezett meg Budapestre az „aranyvonat”, amely az Magyar Nemzeti Bank elhurcolt aranykészletét szállította vissza az országba.

István megkoronázása

1000. december 25-én Esztergomban István fejedelmet, Géza fejedelem és Sarolt fiát királlyá koronázták a II. Szilveszter pápa által küldött koronával.

Gödöllői HÉV: szemben a forgalommal

110 éve készült el a Budapest-Gödöllő közötti villamosított HÉV-vonal.