Legendás sztárpárok

A közelgő "házasság hete" kapcsán bepillantunk néhány olyan kapcsolatba, amelyek az ország nyilvánossága előtt zajlottak-zajlanak: lángoló, esetleg sírig tartó szerelmekbe. Mutatjuk a híres párokat, és néhány igazán kellemes műsort a témában. És persze sok-sok remek fotót!

2020.02.06 | olvasási idő: kb. 5 perc


A művészek élete mindig is érdekes volt és lesz, hiszen reflektorfényben léteznek. Különösen szívesen kíváncsiskodunk a szerelem terén: vajon kedvenceinknek sikerül-e, és ha igen, hogyan és kivel elérnie a harmóniát és boldogságot. Gyakran a pár mindkét tagja ismert személy, így még nagyobb az érdeklődés és esetenként a teher is. Ilyen körülmények között talán a hagyományos kapcsolatoknál is keményebben kell dolgozni azért, hogy a szerelem megmaradjon. Ez nem is mindig sikerül, ettől függetlenül életre szóló élmény lehet egy ilyen szerelem. Ilyen sírig tartó házassággal vagy szakítással végződő, de mindenképpen nagy lánggal égő, szenvedélyes és nagy hatású szerelmekből szemezgetünk.

Az etalon: Gombos Katalin és Sinkovits Imre

Mindenki ilyen házasságot szeretne, sajnos csak keveseknek sikerül megvalósítani. Sinkovits még főiskolás volt, amikor Gombos Katival, a törékeny szőke naivával találkoztak az Apák ifjúsága című kamaradarabban 1950-ben. Rögtön egymásba szerettek, 1951-ben pedig már házasságot is kötöttek. Az idő igazolta, hogy nem hamarkodták el a döntést: életük végéig szerették egymást és boldogok voltak ebben a házasságban. Kivételesen stabil, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat volt az övék, amelyet nem zavart meg sem szakmai, sem női-férfi féltékenység. Mindkét gyermekük követte őket a színészi pályán (Sinkovits-Vitay András, Sinkovits Marianna). Gombos Kati férjét 11 évvel élte túl.

Családi idill a színészházaspár otthonában 1955-ben

Akinek másodjára sikerült: Zolnay Zsuzsa és Básti Lajos

Básti Lajos első házassága válással végződött (felesége a szintén színésznő Ferrari Violetta volt). Másodjára az akkor 45 éves, már befutott, körülrajongott színész újra szakmabelit választott: a nála 21 évvel fiatalabb főiskolai hallgatót, Zolnay Zsuzsát, akinek tanára volt a Színművészeti Főiskolán. 1956 októberében kötötték össze életüket, s a jelentős korkülönbség ellenére szerelmük a sírig tartott: házasságuknak Básti Lajos 1977-ben bekövetkezett halála vetett véget. Az özvegy - bár még csak 45 éves volt ekkor - sosem heverte ki imádott férje elvesztését, nem ment újra férjhez.

A színpadon is együtt 1964-ben

Akik "együtt kergették a színészálmot": Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

A négy évvel idősebb, ünnepelt művésznő még Gábor Miklós feleségeként, Miskolcon egy próbafolyamat közben ismerkedett össze az ifjú Latinovits Zoltánnal. 1960-at írtak ekkor. Bár nem házasodtak össze, Latinovits haláláig, 16 éven keresztül tartott a kapcsolatuk. Szenvedélyes, szédítő magasságokba emelő és mélységekbe rántó szerelem volt ez, főként Latinovits állapotától függően. A férfi féltékeny volt, kedélyállapota pedig rendkívül ingadozó, ami a legszebb kapcsolatot is megkeserítheti. Ennek ellenére igazi legendás szerelem volt az övék, és rengeteget játszottak együtt: a korszak ikercsillagainak is szokták nevezni őket. (Fotóválogatás itt.)

Otthonukban Keleti Éva egyik híres felvételén

A befutott színésznő és a kezdő szívtipró: Tolnay Klári és Darvas Iván

Az ünnepelt díva kegyeiért már sorban álltak a férfiak, amikor megjelent az életében a kezdő színész, Darvas Iván, és Tolnay Klári őt választotta. Évtizedeken és generációkon átívelő tapasztalat, amely mára bebizonyosodott: Darvas sármjának szinte lehetetlen ellenállni. Az Euridike című darab próbáin ismerték meg egymást 1946-ban. Kezdetben titokban találkozgattak, majd 1947-ben összeházasodtak, annak ellenére, hogy a színésznő javára 11 év volt  korkülönbség kettejük között. Számos filmben szerepeltek együtt (Mese a 12 találatról, Rokonok, Pacsirta), akkor is, amikor kapcsolatuk már felbomlott. Ebben nagy szerepe volt mindkét részről egyéb hódításoknak, illetve Darvas beörtönzésének is, ennek ellenére 13 évet töltöttek együtt. Tolnay Klári nem ment többé férjhez és élete szerelmeként emlegette Darvast.

A találkozás apropója: Euridike a Művész Színházban

Mindketten újráztak, tökéletes lett a végeredmény: Piros Ildikó és Huszti Péter

Piros Ildikó első férje öttusa- és vívóedző, valamint kaszkadőr volt (Pintér Tamás), Huszti Péter első felesége szakmabeli, Dőry Virág. Még házasok voltak, amikor munkájuk kapcsán megismerkedtek egymással, és ez a találkozás megváltoztatta életüket. Mindketten elváltak és 1-1 gyereket hoztak az 1975-ben kötött házasságba, melyben egy közös gyerek is született. Azóta 45 hosszú év telt el, ám kettejük között a harmónia töretlen, így a nők maximum távolról rajonghatnak Huszti művész úrért. A színésznő fölnéz sokoldalú, színész-rendező- író - tanár férjére, változatlanul imádják egymást. Három fiuk nem követte őket a színészi pályán.

Közös jelenet a Hamletben 1977-ben: sugárzó összhang

És akinek harmadjára sikerült: Szinetár Miklós és Hámori Ildikó

Szinetár Miklós életének első 41 évébe két házasság, majd válás is belefért.  Aztán egy csapásra minden megváltozott, amikor találkozott a szárnyait bontogató törékeny, szőke színésznővel, aki mederbe terelte életét és azóta is gondoskodik róla és a megnövekedett létszámú családról. Hámori Ildikó 47 éve a rendező felesége, akik kapcsolatát nem a színház szervezi: csak nagyon ritkán, kikerülhetetlen alkalmakkor dolgoztak együtt. A 14 év korkülönbség nem számít, a hűség, a családi összetartás, az egymásra figyelés és a körülöttük élők öröme viszont igen. Ettől működik remekül a dolog. Közös gyermeküket valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen szintén művész: Szinetár Dóra ünnepelt tagja az Operettszínháznak. 

A gyönyörű Hámori Ildikó a házasságkötés évében, 1973-ban

Állnak tehát előttünk jó példák. A házasság hete alkalmából az m3.hu is a szerelem, a kapcsolatok témáját boncolgatja. A Básti-Zolnay párost például a Plusz egy fő című műsorban láthatják együtt, de Darvas Ivánnal is találkozhatnak, ezúttal Halász Judit oldalán, a Váljunk el című tévéjátékban, mely címével ellentétben nagyon is házasságpárti. A kapcsolatok legédesebb, első időszakáról szól Szakácsi Sándor és Ráckevei Anna jutalomjátéka, a Hajnalban, délben este című tévéjáték. A minden ember szívében különös nosztalgiával élő szerelmi emlékeket idézi fel a Néhány első szerelem története című tévéfilm és a gyermekkorból közelítő Szerelem a ládában című film Makk Károly rendezésében. Bálint nap alkalmából pedig a világirodalom legszebb tragikus szerelmi történetét láthatják, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját 1986-ból Igó Éva és Mihályi Győző címszereplésével. A hétvégén pedig a hosszú házasság titkát leshetjük el a Fortélyos asszonyoktól (Békés Itala, Domján Edit, Sunyovszky Szilvia) és a Házassági évforduló című vígjátékból, melyben a házaspárt az életben is egykor egy családot alkotó Bodrogi Gyula és Voith Ági alakítja.

Receptet a jó házassághoz nem adhatunk, szórakoztató műsorokat viszont igen, tartsanak velünk az m3-hu-n!

Borítókép: Budapest, 1960. október 27. Szerelmespár sétál a Duna-parton. MTI Fotó: Friedmann Endre, azonosító: MTI-FOTO-819112

További cikkek:

Győri Ilonára emlékezünk

A Jászai Mari-díjas színművész 95 évvel ezelőtt született, sokak emlékezetében a Mézga család Paulájának hangjaként él.

Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.

„A bélyeg maga a történelem”

22 alapító ország – köztük hazánk is – azzal a céllal hozta létre a Postai Világnapot 1969-ben, hogy felhívják a figyelmet a több mint kétezer éves múlttal rendelkező postai szolgáltatás gazdasági és társadalmi jelentőségére.

TV Maci, generációk kedvenc bábfigurája

Kis híján egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezette fel az esti meséket, de Bálint Ágnes író-szerkesztőnek köszönhetően végül az imádnivaló maci kapta a „szerepet”. Nem véletlen, hogy közös a születésnapjuk is.