„Nem tudnék létezni, ha nem játszhatnék”

Ma is rengetegen rajonganak a kellemes orgánumú, sármos, 75. születésnapját ünneplő Lukács Sándorért, akit az m3.hu műsorválogatással is köszönt.

Karakter

2022.07.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Azt vallja, egy általános iskolai olvasásórán dőlt el, hogy olyan dologgal szeretne foglalkozni, ami miatt odafigyelnek rá, amivel átadhat valamit. Amikor a tanító nénit kihívta az igazgató az óráról, épp Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön című művét olvasta fel tanítványainak. A könyvet ekkor átadta a kis Lukács Sándornak, hogy amíg távol van, ő folytassa a felolvasást. Fiúosztály lévén ekkor kitört a káosz, de Lukács legnagyobb meglepetésére, miután remegő lábakkal elkezdte a felolvasást, osztálytársai hangoskodása, csínytevései egyre halkultak, majd megszűntek, és teljes csöndben hallgatták. 

Lukács Sándor és Schweizer Viola (MTV Fotó: Jávor István)

Gimnáziumi éveiben sokat szavalt, irodalmi színpadnak, színjátszó köröknek volt tagja, ennek ellenére nem vezetett sima út a színművészeti főiskoláig, ugyanis csak negyedik próbálkozásra vették fel. Közvetlenül a főiskola elvégzése után a Vígszínházba került, amiről így beszélt: „A Vígbe kerülés egyenlő volt a csodával számomra, mert akkor a színház egy fantasztikus korszakát élte Várkonyi Zoltán művészeti vezetése, igazgatása alatt. Egy olyan szuper társulattal, ami úgy hiszem sem a múltban, sem a jövőben egyhamar nem lesz. Minden szerepkörre három akkora színész volt, hogy csak na.”

Darvas Ivánnal a Megbízható úriember című tévéfilmben (MTV Fotó: Jávor István)

Szerepeiben gyakran játszott uralkodót, erős hőskaraktert vagy gaz csábítót. Híres megformálásai: Horace a Nők iskolájában, XIV. Lajos az Őfelsége komédiásában, Székely János rendezésében a Caligula helytartója és a Protestánsok főszerepei. Ezzel párhuzamosan filmes karrierje is kiteljesedett, olyan alkotásokban játszott, mint a Beszterce ostroma, az Oscar-díjas Mephisto, a Hídember, vagy a Megbízható úriember. Szinkronhangként is gyakran hallhatjuk, többek között ő Alain Delon magyar hangja. A színház mellett az írásra is szakított időt, eddig öt verseskötete jelent meg, a Szökés, az Elrejtett hangszerekA mulasztás ideje, a Valaki szólított, valamint Az elűzött álom.

Szilágyi Tiborral a Caligula helytartója című dráma színházi próbáján (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Élete legboldogabb előadása azonban nem szakmai, hanem magánéleti okból lett emlékezetes számára, ugyanis fia születéséhez köthető. Az Orfeusz alászáll című művet játszották Ruttkai Évával, amikor a délutáni és az esti előadás között egy telefon érkezett, miszerint megszületett a fia. A futótűzként terjedő hír hallatán Ruttkai rontott be az öltözőjébe, és ráparancsolt, hogy azonnal induljanak a kórházba megnézni az újszülöttet. A szűkös idő miatt jelmezben ültek a színésznő Ladájába. A második előadásra épphogy visszaértek, és aznap este a színművész már olyan lelkülettel játszhatott, hogy látta a kisfiát. Saját bevallása szerint: „1979. november 4-én este 7 és 10 között én voltam a legboldogabb színész Magyarországon”.

Ruttkai Évával az Orfeusz alászáll című színműben (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

75. születésnapja alkalmából változatos műsorokkal köszöntjük Lukács Sándort az MTVA Archívum m3.hu oldalán. A színművész olyan közönségkedvenc alkotásokban lesz látható, mint a Játék a kastélyban, és a Megbízható úriember. Hámori Ildikóval közös sanzonestje különleges csemege, valamint a Maya című operettfilmben is megcsillogtatja énektudását. A Váljunk el! és a Képviselő úr című tévéjátékokban, végül a Pódium és a Kincsestár című műsorokban találkozhatnak vele. Lukács Sándornak boldog születésnapot, Önöknek pedig jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: Lukács Sándor színművész a Ridikül című beszélgetős műsorban MTVA Fotó. Készítette: Zih Zsolt, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-395270

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ön mennyit tud a magyar filmekről?

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük. Azért esett április 30-ra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez alkalomból játékra invitáljuk Önöket!

Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

Kirándulás a késő barokk építészet történetébe

A Citromízű banántól a dobozba zárt filmig

A ma 75 éves Kossuth-díjas rockzenész-zeneszerző filmes bemutatkozására több mint negyven évet kellett várni.