Az ország legismertebb terapeutája

Mácsai Pál sokoldalú művész: színész, zenész, költő. Eltekintve a megszokott köszöntőktől és életút-bemutatástól, ezúttal ritkán hallott, látott felvételekkel, és egy szívet melengető történet felidézésével lepjük meg őt és olvasóinkat, ekképp kívánva boldog születésnapot.

Karakter

2021.03.31 | olvasási idő: kb. 6 perc


Mácsai Pál Vámos Miklós Lehetetlen? című beszélgetős műsorában mesélte, hogy érettségi után ajándékba egy úgynevezett interrail vasúti igazolványt kapott a szüleitől, amely egész Európára vonatkozóan érvényes volt egy hónapig. Útlevél, vízum és minden pecsét meglett augusztusra a frissen érettségizett fiatalembernek, elindulás előtt elkérte az édesapja francia szótárát. „Nincs francia szótárad?! - kérdezte apám – „Nincs” – feleltem. „Nem most érettségiztél franciából?!” - kérdezte meglepetten. „De” – feleltem - „Hányast kaptál érettségire franciából?!” Mivel azonban Mácsai nem vizsgázott fényesen franciából, az apja megtagadta az antik, megannyi történelmi eseményt, ostromot, fogságot és ’56-ot is túlélt szótárt és közölte vele, hogy ezt nem adja oda, mert szerinte a fia majd úgyis elveszti. 

Gyermekkori felvételek Mácsai Pálról

Másnap reggel nyolcra a Bécs felé induló vonathoz együtt mentek ki, furcsa mód Mácsai édesapja is velük tartott, pedig rá ez nem volt jellemző. Mácsai így emlékszik vissza: „Amikor fütyült a bakter és én felléptem a vonatra, akkor benyúlt apám a zsebébe és elővette a szótárt, és azt mondta: „Tessék, felnőttnek tekintelek, mostantól fogva magázódunk, amikor a szótár visszajön, lehet szó tegeződésről. Jó utat!” – hátat fordított, meg sem várta, hogy elinduljon a vonat.”

Szersén Gyula és Mácsai Pál (b-j) jelenete Nagy Ignác Tisztújítás című zenés vígjátékának próbáján. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Mácsai megérkezett Nizzába egy idős rokonhoz, a süket és kopasz Vilma nénihez, aki együtt élt a teknősbékaszerű öregemberrel, a 87 éves, a magyar nyelvet már alig beszélő Krausz Feri bácsival. Lepakolás után nyakába vette a csodálatos várost a frissen érettségizett Mácsai, de mikor hazaért a sétából, egy mentőautó állt a ház előtt. A fiatal utazó a lakás elé érve szembesült vele, hogy az orvos Feri bácsiéknál van, akinek épp szívgyógyszert fecskendezett be. 

Nagy-Kálózy Eszter és Mácsai Pál a Vizsgaelőadás - Michael Bennet emlékére című musical próbáján. (MTI Fotó: Földi Imre)

Az öreg a fecskendő helyére kinyújtott karján egy vattapamacsot szorítva hintázott a székben, kezében a francia szótárát szorítva. „Nézd, nézd!” – mondta franciául és mutatott remegő kézzel a szótár első lapjára írt bejegyzésre – „A nevem, a nevem!” Ez az ő szótára volt. Három generációval korábbról jól olvashatóan benne volt a szótárban: Krausz Ferenc 1. osztály, 1908. Ezt a szótárt Feri bácsi eladta egy antikváriusnak, majd kiszolgált két generációt, eljutott Mácsai édesapjához, majd az ifjabb Mácsai által vissza Feri bácsihoz. „Hagyd itt nekem” – kérlelte őt az öreg.

Pár hét múlva Mácsai visszaérkezett Budapestre. Legnagyobb csodálkozására édesapja is kiment elé a pályaudvarra. „Jó napot!” - üdvözölte a fiát. „Jó napot!” - válaszolta Mácsai tegeződés nélkül. Édesapja mindent értett. Két évvel később Vilma néni írt, hogy Feri bácsi meghalt. Mácsai kérte őt, a szótárt küldje neki vissza, de az öreg hölgy nem tudta visszaküldeni, mert nem tudta, hol van. „Én tudom, hol a szótár – mondta Mácsai édesapja – Úton...”

Mácsai Pál és művésztársai (Cseke Péter, Tóth Enikő, Székhelyi József, Bodor Tibor és Dengyel Iván, Bartal Zsuzsa és Némethy Ferenc) egy jelenetben Weöres Sándor: A kétfejű fenevad című prózai művének színpadi próbáján. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Mácsai Pál nemcsak színész, de zenész is, remekül gitározik, kiváló dalszerző, saját lemeze Zárójelentés címmel jelent meg 1988-ban. Sorozatszínészként és mozifilmekben is megszámlálhatatlan alkalommal találkozhatott vele a közönség. A sokoldalúságban verhetetlen művésznek boldog születésnapot kívánunk!

Keringő című dala a Roxínpad című műsorból

Borítókép: Budapest, 1986. január 31. Mácsai Pál színművész énekel a Koncert Illéséknek című műsorban, amelyben a Nemzeti Színház fiatal művészei adtak koncertet. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Készítette: Ilovszky Béla Azonosító: MTI-FOTO-896045

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 296 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

150 éves a csodás Budapest

November 17-én ünnepeljük Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesülését. Tekintse meg e jeles alkalomból a magyar fővárosról készült kronologikus képválogatásunkat!

Anyci, Apci és a többiek, azaz a Família Kft.

1991. októberében új fejezet nyílt a magyar televíziózásban. Ekkor kerül műsorra a Família Kft. első néhány epizódja azzal a céllal, hogy fölmérjék a sorozat iránti érdeklődést (angolul pilot). S hogy miért volt erre szükség, miben rejlett a kockázat, amikor a magyar gyártás ezt megelőzően is ontotta magából a minőségi sorozatokat, melyek iránt folyamatosan nagy volt az érdeklődés?

„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

Új képhez új hangot adunk!

Arról, hogy a filmrestaurálás mozgóképes oldalról mit rejt magában, már esett szó az ikonikus Tüskevár című sorozat kapcsán. A következőkben annak rejtelmeibe nyújtunk betekintést, hogyan lehet friss hangot varázsolni a régi filmek alá.