Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

Kultúrsnack

2022.06.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


Szent-Györgyi Albert az első magyar Nobel-díjas kutató 1941. június 13-án jelentette be felfedezését, hogy sikerült jól eltartható, jelentős mennyiségű C-vitamint izolálnia. Magyarországon ezen a napon emlékeznek meg azokról a neves magyar tudósokról, akik találmányaikkal, felfedezéseikkel világhírnevet szereztek. 

Szent-Györgyi Albert így mesélte el a felfedezés előzményét:.

„… egy este a feleségem paprikát adott vacsorára, amit nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt mondani. Nézve a paprikát az jutott eszembe, ezt a növényt én még sosem próbáltam ki, és azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba ahelyett, hogy megegyem, és még aznap éjjel tudtam, hogy ez egy kincsestárháza a C-vitaminnak.”

Nézzenek meg egy fotóválogatást híres magyar találmányokról!

  1. Szent-Györgyi Albert biokémikus szegedi laboratóriumában dolgozik. 1930-as évek. (MTI Fotó: Bojár Sándor)
  2. Csonka- Bánki féle első robbanómotor-porlasztó, a háttérben a legújabb magyar padló alatti Diesel-motor. (MTI Fotó: Lajos György)
  3. Kempelen Farkas feltaláló tervei alapján készült sakkozógép. (MTI Fotó: Reprodukció)
  4. Gyufagyártó gép működésének ellenőrzése a Kecskeméti Gyufagyárban. (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  5.  Puskás Tivadar mérnök által 1892-ben feltalált telefonhírmondó. (MTI Fotó: Tormai Andor)
  6. Eötvös Loránd fizikus találmánya: a torziós inga. (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)
  7. Greguss Pál ultrahang kutató a laboratóriumban. (MTI Fotó: Tormai Andor)
  8. Golyóstollak összeszerelése a PEVDI írószergyárban. (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
  9. Bíró Ernő és Gyarmati Mihály a vívó találatjelző készüléket vizsgálják. (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
  10. Félautomata bányagép kipróbálása Tatabányán. (MTI Fotó: Vajna György)
  11. Ormai József, Ritter Aladár a Hangos Újság egyik feltalálójának társaságában meghallgat egy újságoldalt. (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  12. Rubik Ernő kockáinak körében egy reklámfotón. (MTI Fotó: Tóth Gyula)

Borítókép: Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas biokémikus (középen), színésznők társaságában. MTI Fotó: reprodukció Azonosító: MTI-FOTO-752883

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A Beszédes-híd újjászületése

A második világháborúban felrobbantott, a Dunántúlt az Alfölddel összekötő dunaföldvári hidat az újjáépítése után 1951. december 23-án adták át a forgalomnak.

Csákányi László 100!

Csákányi László, a XX. századi magyar színjátszás feledhetetlen alakja, emellett a gyerekek és mindannyiunk örömére Foxi Maxi és Kovakövi Frédi hangja száz esztendeje, 1921. január 13-án született.

A nándorfehérvári diadal emléknapja

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából, 2011-ben az Országgyűlés a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Az állatkerti útmutatótól Homéroszig

Az ő remek fordításában ismerjük szinte az összes ókori klasszikust, közte az Odüsszeiát és az Iliászt. A neves Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító 105 éve született.