Boribon, Kippkopp és a Kockásfülű nyúl "anyukáját" köszöntjük

Marék Veronika grafikus-író történetei máig több generáció életére kihatnak, figuráinak letisztult, karakteres kedvessége egészen Japánig ismertté tette műveit.

Karakter

2022.12.19 | olvasási idő: kb. 2 perc


Marék Veronika író, grafikus (MTI Fotó: Maár Mariann)

A Kockásfülű nyúl, Kippkopp és Boribon alkotója már négyévesen megtanult olvasni. Kamaszként főleg az irodalom, a költészet és a színház érdekelte, olyannyira, hogy Katona József nyomdokain drámaírónak készült. Első könyvét 17 évesen írta, ami önmaga számára is meglepő módon mese lett. Mivel nem igazán voltak körülötte gyerekek, arra a következtetésre jutott, hogy benne maradt meg a gyermek. Egyszer így vallott erről: „Gyerekkorom egyetlen hosszú játék volt, és abban reménykedtem, hogy sose lesz vége.” Tanult kirakatrendezést, díszítő-festést, bábszínészetet, magyar irodalmat és nyelvészetet, de az írást nem hagyta abba. 

Az írónő kisfiával otthonában (MTI Fotó: Maár Mariann)

A Pető Intézet alapítója egyszer azt mondta neki: „Nem te vagy Magyarországon a legnagyobb gyerekíró és nem tartozol a legjobb grafikusok közé sem, de amikor a kettőt együtt csinálod, abban te vagy a legjobb”. Sok-sok mese, báb- és rádiójáték után írt forgatókönyvet és tévéjáték-sorozatot is. Ahogy sikeres könyveinek száma nőtt, egyre több meghívást kapott, így életének fontos részévé vált a közönséggel találkozás: mesélt-rajzolt-bábozott iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban a nagyvárosoktól egészen az icipici falvakig. Saját állítása szerint megismerkedett az egész országgal.

Marék Veronika kezében Kipp Kopp mesefigurák karakterrajzai (MTI Fotó: Kallos Bea)

Művei eddig lengyel, szerb, román, szlovák, angol, francia, német, spanyol, koreai, és kétféle kínai kiadásban jelentek meg, magyarul megjelent könyveinek száma pedig 50 fölött van. József Attila- és Janikovszky Éva-díjas, elnyerte a magyar IBBY életmű díjat, a Pagony Aranytollat, a Pro Familiarist, a Budapestért díjat, de a legbüszkébb arra, hogy a Magyar Szépírók Társaságának tagja.

Az élet legnagyobb dolgait megjeleníteni a legegyszerűbb eszközökkel, ez Marék Veronika sikerének titka. Éppen ezért a szakmai elismerések mellett még egy dolgot biztosan elnyert az írónő: az olvasók szívét, akik alapműként tartják polcaikon könyveit, és minduntalan újramesélik gyermekeiknek, unokáiknak, dédunokáiknak…

Richly Zsolt rajzfilmrendező és Marék Veronika író, grafikus, A kockásfülű nyúl szerzőpárosa (MTI Fotó: Soós Lajos)

Isten éltesse Boribon és Annipanni, Kippkopp és Tipptopp, Laci és az oroszlán, A Csúnya kislány és a Kockásfülű nyúl alkotóját Marék Veronikát!

Borítókép: Marék Veronika mesekönyvíró, grafikus a 80. születésnapja alkalmából rendezett életmű- kiállításán a Budapest Projekt Galériában 2017. december 3-án MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség, Azonosító: MTI-FOTO-D_KOS20171203004

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Húszévesen meghódította szépségével a világot

115 éve született Simon Böske, a hányatott sorsú első magyar szépségkirálynő.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

Beomló alagút, eltűnt szerelvények

Omlások nehezítették az 1976. december 31-én átadott észak–déli metrószakasz építését a Nagyvárad és a Deák tér között. Ezen a vonalon fel- és eltűntek egyéb dolgok is.

Az egyik legfényesebb csillag

A nagy tehetségű Szécsi Pál énekes pályafutása mellett színészként is elkezdhette karrierjét. Születésnapján érdekességekkel emlékezünk a legendára.