Akit a pálya a tenyerén hordozott

Tizennégy évesen kapta első filmszerepét, onnantól nem volt megállás. Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőt, Moór Mariannát.

Karakter

2023.02.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


A budapesti születésű művész tizennégy évesen az 1957-ben készült A tettes ismeretlen című film főszereplőjeként esett szerelembe a színjátszással. Arról, hogyan kapta meg ezt a szerepet, így mesélt egyszer: „Nyolcadikos osztálytársaim sutyorogták, hogy olvastak egy újsághirdetést, miszerint egy filmhez fiatal lányokat válogatnak. Mondták, a Gyarmat utcában kell jelentkezni. Az Ómamám a közelben lakott, hozzá készültem éppen, mondtam, mehetünk együtt, megmutatom nekik a filmgyár bejáratát. Beálltak a végtelenül hosszú sor végére. Mire hazafelé indultam volna, már közel voltak a kapuhoz. Odamentem hozzájuk kicsit még beszélgetni, amikor odajött egy hölgy, s beterelte a következő harminc lányt, bekeveredtem velük én is. Hosszú lenne mindent elmesélni, a lényeg az, hogy további öt-hat rostán átjutva, miközben azt sem tudtuk, statisztákat keresnek vagy komolyabb szereplőket, a végén engem választottak ki A tettes ismeretlen című film főszerepére. Akkor beleszippantottam a szakmába.”

A tizenöt éves Moór Marianna (MTI Fotó: Molnár Edit)

Pedagógus szülei támogatták pályaválasztását, így nem is volt kérdés, hogy Moór Marianna az érettségit követően a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatja tanulmányait. Miután végzett Szinetár Miklós osztályában, a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, melyet a Madách, a Nemzeti és a Pesti Magyar Színház követett. Pályája során többek között kiemelkedő alakításai voltak Madách Az ember tragédiájában, Shakespeare legkedveltebb komédiáiban, mint a Szeget szeggel és a Sok hűhó semmiért, Szophoklész Élektrájában, Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájában és Szakonyi Károly Vidám finálé című darabjában. A színésznő eleinte inkább drámai szerepekben volt látható, később azonban nyilvánvalóvá vált nagyszerű humora is, melyet nemcsak komédiákban, de kabaréjelenetekben is kamatoztatott.

Tévéfelvétel 1981-ben (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Színpadi munkái mellett folyamatosan forgatott, olyan játékfilmekben volt látható, mint a Szent Péter esernyője, A beszélő köntös, az Ötödik pecsét, az Árvácska, az Elcserélt szerelem vagy az első magyar akciófilm, a Dögkeselyű. A televízió is sokat foglalkoztatta, előszeretettel szerepelt sorozatokban, mint Az öreg bánya titka, a Robog az úthenger, a Linda, vagy a Nyolc évszak. Hangját számos hangjáték és szinkronmunkássága is őrzi, mely során olyan világsztárokat is megszólaltathatott, mint Ava Gardner A kék madárban vagy Glenn Close a Veszedelmes viszonyokban. 

A művésznő 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A számos díjjal kitüntetett színésznő, akit 2004-ben választottak a Halhatatlanok Társulatának tagjává, egyszer így nyilatkozott filmkarrierjéről: „Hálás vagyok a sorsnak, mert amikor én kezdtem, még rengeteg játékfilm készült, és a fiatal, pályakezdő színészeket az egész ország megismerhette. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a szakmában és a magánéletemben is kiteljesedhettem. Hogy ezt a sorsnak vagy magamnak köszönhetem? Talán mindkettőnek. Nagyon szép feladatok találtak meg és méltatlan dolgokat soha nem kellett elvállalnom. Az biztos, hogy a pálya a tenyerén hordozott.”

Moór Marianna az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján 2023. február 7-én a Nap gyermekei című filmben, február 8-án az Ellenségek, február 11-én a Messziről jött ember című tévéjátékokban, valamint február 12-én a Telepódium című műsorban lesz látható a kerek évforduló alkalmából. Tartsanak velünk!

Borítókép: Moór Marianna, színművész MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-456927

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Robot Robi

Robby the Robot 1956-ban tűnt fel a Tiltott bolygó című amerikai filmben, magyar alakmása, Robot Robi először Szegeden jelent meg 1962-ben, de egy év múlva már a fővárosiak is megismerkedhettek vele.

Elmuska csodálatos világa

A 110 éve született Bulla Elma alakját idézzük most meg különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban. Már csodagyerekként nemzetközi sikereket aratott a színésznő, aki Kosztolányi Dezsőt is lenyűgözte.

„Én csak a vízen érzem magam jól”

75. születésnapja alkalmából köszöntjük Reviczky Gábor színművészt.

"Nyelvében él a nemzet"

Éppen 176 éve szentesítették a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt. Ennek emlékére a magyar országgyűlés 2011-ben nyilvánította ezt a napot a magyar nyelv napjává, ezzel is hangsúlyozva, hogy a magyar nemzet összetartozását anyanyelvünk fejezi ki leginkább. Nemzetünk tehát azóta is nyelvében él.