MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

2019.11.14 | olvasási idő: kb. 5 perc


Ki ne hallotta volna a felsorolt mozaikszók többségét? Ezekkel mint hívószavakkal ikonikus magyar vállalatok múltjába kalandozunk, és azt is megmutatjuk, hogyan alakult a sorsuk. Tartsanak velünk!

ATI
Az Autóközlekedési Tanintézet 1956-ban kapta nevét, de az 1912 óta létező állami sofőriskola jogutódjaként jött létre. Országos hálózatot épített ki és olyan márkanévvé vált, melyből a mai napig meg lehet élni, noha maga a tanintézet már nem létezik régi formájában. Jelenleg is országszerte működik azonban több olyan autósiskola, amely a régi Autóközlekedési Tanintézet tevékenységét viszi tovább, annak több évtizedes, jól bejáratott márkanevére és hírnevére alapozva.


Elektromos tanpadokon gyakorolnak a gépkocsivezető tanfolyam résztvevői az ATI-nál 1960-ban

ÁFÉSZ
Lépten-nyomon a feliratba botlottunk, most mutatjuk, mit jelent:  Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet, a földművesszövetkezet jogutódja. Az elnevezés 1967-ben született, azzal, hogy a gazdasági tevékenység átalakult, a kereskedelemre helyeződött a hangsúly a földművelésről a szövetkezeti formán belül, falvakban és városokban egyaránt elterjedtek. Bár jóval alacsonyabb számban, de szövetkezetként vagy egyéb gazdasági társaságként napjainkban is működik még néhány ÁFÉSZ.


ÁFÉSZ áruház és parkolója Érden 1982-ben

ÁPISZ
Azon túl, hogy az egyiptomi vallásban a szent bika, Ozirisz jelképe volt, nálunk egyúttal az Állami Papír- és Írószerkereskedelmi Vállalat  is, amely 1949-ben jött létre. Kikerülhetetlen lett, hiszen az iskolakezdéshez mindenkinek innen kellett beszereznie a szükséges felszereléseket. Monopolhelyzetét természetesen elveszítette a rendszerváltást követően, de hasonló tevékenységi körrel - jelenlegi cégformájában 2012 óta - ma is működik, irodaszerek kereskedelmével bővítve ki az egykori jellegzetes papír-írószer kínálatot. Az ÁPISZ boltjában 1961-ben már jó előre készülnek az iskolakezdésre

MÜSZI
Bár a reklámot kétségkívül mindenki ismerte és sokan szerették is, odáig már nem jutott el a marketingkampány, hogy az elterjedt szót bármiféle termékkel vagy szolgáltatással összekapcsolták volna a vásárlók fejében. Hónapokig találgatta a fél ország, vajon mit kívánnak népszerűsíteni a kisfilmmel. A megoldás, azaz a konkrétum máig rejtély, csupán azzal tudunk segíteni, hogy a MÜSZI jelentését feloldjuk:
Mezőgazdasági Üzemszervezési Számítástechnikai és Informatikai Rt.

BARNEVÁL
Az 1. világháború után, 1920-ban a Békés-megyei baromfitermelők egyesítették erőiket. Megalapították az Élelmiszer- és Terménykiviteli Vállalatot, főként baromfi és tojás kereskedésére. Az államosítást követően, 1948-tól ez a vállalat BARNEVÁL-ként, azaz Baromfiértékesítő Nemzeti Vállalatként vált közismertté. Közvetlen jogutódja a Baromfifeldolgozó és Értékesítő Vállalat, melynek számos utódvállalata napjainkban is működik.


Munkások pakolnak a BARNEVÁL budafoki telephelyén 1951-ben

IBUSZ 
Avagy Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Rt. A vállalat a Magyar Királyi Államvasutak 1902-ben alapított menetjegyértékesítő irodájának közvetlen jogutódja volt. Fő tevékenysége turisztika, jegyértékesítés, valamint kapcsolódó vám-és pénzügyi szolgáltatások értékesítése. A mai napig létező, piaci körülmények között tevékenykedő vállalat, részvénytársaság formában. (A reklámfilm illusztráció, a korszak reklámjainak bemutatását szolgálja, nem az utazási iroda jelenlegi termékeinek vagy szolgáltatásainak népszerűsítését.)


UVATERV
Az Út- és Vasúttervező Vállalatot 1948-ben alapították, fő tevékenysége a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatása volt. Fénykorában a legnagyobb ilyen vállalat volt Európában mintegy 2200 fős szakembergárdával. Jelenleg UVATERV Zrt.-ként működik, immár piaci körülmények között.


Készül ez Erzsébet híd budai felüljárójának makettje az UVATERV-nél 1961-ben

 

AKÖV
Az Autóközlekedési Vállalat 1949-ben, az országos autóbuszközlekedés és a teherfuvarozási szolgáltatás átalakításával jött létre. Az így megalapított MÁVAUT-ot (Magyar Államvasutak Közúti Gépkocsi Üzeme) és TEFU-t (Teherfuvarozási Nemzeti Vállalat) feldarabolták, teherfuvarozási és személyszállítási részlegekre bontották. 1961-től ezek megyei szinten szerveződtek. A privatizáció ezt a vállalati formát teljesen szétroncsolta. Az autóbuszközlekedést bonyolító Volán vállalatok 1984 óta léteznek.


Az AKÖV fuvarfelvevő irodája Székesfehérváron

Borítókép: Budapest, 1957. június 1. A Magyar Hirdető reklámplakátjai.
Magyar Hirdető, MAHIR: az ország legnagyobb teljes körű reklámszolgáltatást, reklámtervezést és kutatást nyújtó vállalata, Budapest Székesfőváros Hirdető Vállalata néven 1911-ben alapították. A II. vh. után 1948-tól Állami Hirdető Vállalat elnevezést kapta, főként közterületi reklámmal, politikai plakátok kihelyezésével és sajtóhirdetéssel foglalkozott. 1956-ban kapta mai nevét, tevékenységi körébe felvett a kiállítási tevékenységet is. 1968-ban külkereskedelmi jogot kapott. MTI Fotó: Horling Róbert. 
Azonosító: MTI-FOTO-796292

 

 

 


 

 

További cikkek:

Mindenki Matula bácsija, akiből véletlenül lett színész

A 115 éve született Bánhidi László színész. Lehet, hogy az ország Matulája ő volt, ám megannyi parádés szerepe mellett is érdemes egy pillanatra megállni.

Gépíróból világhírű bábtervező

96 esztendős korában eltávozott Bródy Vera báb-és díszlettervező, mindannyiunk kedvencei: Mazsola, Tádé, Manócska, Gombóc Tündér, Misi Mókus alkotója. A városligeti vurstli és Angolpark volt a később Munkácsy- és Jászai-díjas művész valódi iskolája, ahová imádott Sándor bácsikája, a Ferencváros válogatott focistája és edzője vitte gyermekkorában szórakozni. Édesanyja hegedűművésznek szánta, ő a színészettel is kacérkodott; mégis örökké hálás volt Várkonyi Zoltánnak, amiért egy szerep meg nem tanulása miatt kipenderítette a Művész Színház társulatából, hisz így talált rá élethivatására.

Vízipók, Kukori és a többiek

Vízipók-csodapók, Kukoriék és a nagy Ho-ho-ho-horgász. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeket a rajzfilmsorozatokat megemlítjük ismerőseink körében, valaki biztosan rá fogja vágni, hogy ezek közül egyik vagy másik a legnagyobb kedvence. Olyan rajzfilmekről beszélünk, amelyeken generációk nőttek föl. S bár rajzfilmek tömegével születnek manapság is, a mondanivaló és a kép egysége, bája, egyedisége a mai napig elvarázsol bennünket ezen sorozatok esetében.

Gitta, Tisza és Puli, avagy hazánk, a törpeautók országa

Ha hazai autógyártásról beszélünk, elsőként az Audi, Suzuki és a Mercedes jut eszünkbe. De mi volt a múltban? Mutatunk a hazai autógyártás XX. századi történetéből néhány érdekes kísérletet. Hogy végtelenül cukik, vagy nagyon cikik-e, azt mindenki döntse el maga...